Menu Zavřít

Kabely až do domácností

15. 3. 2007
Autor: Euro.cz

SQS Vláknová optika Mgr.

ebf - tip - debata

Do rozšíření svého závodu v Nové Pace hodlá česká společnost SQS Vláknová optika investovat stovky milionů korun. Bude v něm vyrábět optické planární odbočnice – nezbytnou součást moderních optických přenosových systémů a počítačových sítí.
„Drtivá většina současných přístupových sítí je založená na kabelech s měděnými jádry. Ty ale ve srovnání s optickými vlákny nabízejí jen mizivou přenosovou rychlost,“ vysvětluje předseda představenstva firmy Wilhelm Quittner.
„Domácí uživatelé se k internetu připojují pomocí měděných kabelů. To se ale změní s tím, jak stoupají požadavky na objem přenesených dat a zároveň klesá cena moderních technologií. Zavádění optických vláken do domácností zažívá masivní vzestup v Japonsku a v Americe, v Evropě se zatím připravují pouze pilotní projekty. Až dokončíme náš projekt, bude SQS Vláknová optika jedním z nejvýznamnějších dodavatelů planárních optických odbočnic v Evropě,“ tvrdí sebevědomě Quittner.
„V současné době má naše společnost necelých 300 zaměstnanců, takže tak rozsáhlé rozšíření výroby pro nás představuje ohromnou změnu,“ říká obchodní ředitel Zdeněk Zach, „na rozšíření výroby spolupracujeme s CzechInvestem, díky kterému jsme zahájili spolupráci s významným partnerem z Velké Británie.“ Generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda připomíná, že firma pro rozjezd projektu potřebuje několik set odborníků s vysokoškolským vzděláním i středoškoláků a kvalifikovaných pracovníků. „Společnost proto hodlá navázat spolupráci s vysokými školami v Praze, Liberci a v Hradci Králové,“ upřesňuje Hruda.
Výrobky SQS Vláknové optiky se používají v optických datových sítích desítek zemí světa. Vývojové oddělení vlastní několik patentů na unikátní zařízení pro montáž nově žádaných produktů jako jsou spojovací prvky pro speciální vlákna udržující polarizaci světla. Firma má dceřiné společnosti v Německu, na Slovensku a v Rusku. V letošním roce zakládá obchodní zastoupení v USA a Kanadě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).