Menu Zavřít

Kaczyński premiérem být nechce , šéfem PiS ale zůstane

7. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v novinovém rozhovoru prohlásil, že se nechce po říjnových parlamentních volbách stát premiérem nové vlády, pokud PiS opět volby vyhraje. O tom, že by se Kaczyński po volbách mohl stát znovu ministerským předsedou, jako v minulé dekádě, se nedávno zmínil předseda nynější vlády PiS Mateusz Morawiecki.

„Ne, je mi dobře ve funkci, kterou zastávám, tedy předsedy strany. To mi vyhovuje nejlépe. Nemám ambici nahradit Mateusze Morawieckého, protože bych chtěl, aby zůstal šéfem vlády,“ řekl Kaczyński listu Super Express.

Na adresu Morawieckého, jehož v rozhovoru vychválil, dokonce přidal vtip, v zjevné narážce na poněkud „robotické“ chování a zjev šéfa vlády: ve straně se prý říká, že kdyby nějaký zloduch rozřízl břitvou Morawieckému ruku, ukážou se převody!

„Morawiecki si vede skvěle a neexistuje důvod, abych ho vystřídal. Po žádné funkci netoužím. Funkce předsedy strany mi naprosto stačí, snil jsem o ní už od mládí, dokonce už od dětství“ ujistil. Prý už v době, kdy se stal spolu s bratrem, dvojčetem Lechem, dvanáctiletou hvězdou filmu „O dvou, kteří ukradli měsíc“, toužil vládnout.


Esej: Návrat středoevropských démonů  ilustrační foto


Přestože průzkumy veřejného mínění dávají PiS výrazný náskok před opozicí, Kaczyński varoval, že výsledek voleb v žádném případě není rozhodnutý. „Bylo v dějinách hodně překvapených, příliš sebejistých politiků, kteří prohráli volby tím, že předčasně usoudili, že je mají v kapse. Je třeba pracovat, pracovat a ještě jednou pracovat,“ zdůraznil.

Přibližně měsíc před volbami má podle průzkumů veřejného mínění vládní strana podporu více než 45 procent lidí, pro největší z opozičních uskupení, Občanskou koalici, by hlasovala pětina voličů.

Dále čtěte:

Z Prahy do Varšavy. Morawiecki by chtěl Česko a Polsko více propojit dálnicemi

MMF24

Polsko zažívá boom dopravní infrastruktury. Je to šance pro české firmy, říká velvyslanec Ivan Jestřáb

Nedostatek lidí brzdí polskou ekonomiku. Vraťte se domů, volá Varšava pracovníky v zahraničí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).