Menu Zavřít

Kágébák se nenosí. Synové Zemanova přítele Jakunina perou rodinné jméno

27. 7. 2017
Autor: CC BY-SA 4.0/Юрий Головин

Vladimir Jakunin, pořadatel setkání oblíbenců Ruska na Rhodu, kam pravidelně létali Václav Klaus i Miloš Zeman, je jako blízký spolupracovník Vladimira Putina také na sankčním seznamu USA a Austrálie. Jeho synové žijí v Británii a dělají vše pro to, aby minulost své rodiny důkladně pročistili.

Velká Británie je známá jako místo, přes které lze vyprat peníze. Méně už se ví, že lze nechat vyčistit i osobní minulost. Novinář Oliver Bullough v Londýně pořádá „okružní jízdy“ po nemovitostech, jež vlastní boháči nejen z Ruska, ale i z Ukrajiny, Nigérie, Egypta či Bahrajnu. Jeho Kleptocracy Tours ukazuje majetek lidí, který získali během politické kariéry.

Důležitým krokem v budování nového života těchto lidí je podle něj i vyprání minulosti na internetu. „Cílem je, abyste se ujistili, že vyhledávání na internetu zobrazí nové zprávy o dobrých skutcích dřív než ty o obvinění z korupce,“ napsal Bullough.

Jedním z příkladů vyprání rodinného jména jsou potomci Vladimira Jakunina, bývalého šéfa ruských drah, který v době Sovětského svazu sloužil v KGB stejně jako ruský prezident Vladimir Putin.

Ve Velké Británii žijí jeho dva synové. Starší Andrej Jakunin, který má britské občanství, vlastní dva domy v severním Londýně přes offshorové firmy s hodnotou 39,5 milionu liber (1,2 miliardy korun), uvedl server Quartz. Vede také investiční fond, který investuje do hotelů u železničních nádraží v evropské části Ruska.

Syn Andreje Jakunina Igor pak studuje medicínu na Cambridge University. Mladší syn Vladimira Jakunina Viktor vlastní v Londýně také firmu a má dvojí občanství, ruské a kyperské.

O dobrou pověst se rodině Jakuninů starala firma GPW, jež se oficiálně zaměřuje na poradenství pro firmy. Jejím klientem byla v minulosti americká firma Apple. Pomáhá také velkým ruským bankám vystopovat majetek jejich dlužníků a mezi klienty patří i mnoho Rusů.


Česká spojka Jakunina:

Bývalý ministr zahraničí Kavan a předrevoluční důstojník Zbytek dobývají východní trhy

 Jan Kavan a Zdeněk Zbytek


„Přicházejí do Londýna, kde existují profesionální firmy, které mají schopnosti, jež se mohou využít buď k tomu, aby ukryli svůj majetek, nebo na své nepřátele našli špínu,“ citoval Quartz zdroj blízký firmě GPW. Tato firma měla chránit dobré jméno rodiny Jakuninů, asi před rokem pro rodinu sankcionovaného Jakunina pracovat přestala.

Vyčistit záznamy o majetku

Jednou z činností podobných firem je to, že zdokumentují veškeré veřejně dostupné databáze a klientovi poskytnou všechny záznamy o jeho majetku a firmách. Pak pomohu s ukrytím takového majetku před vyšetřovateli korupce nebo novináři. Informační díry ucpou další vrstvou provázaných firem.

Pro Jakuninovu rodinu jsou nepohodlné aktivity ruského opozičníka Alexeje Navalného a jeho fondu proti korupci, který už v roce 2013 zveřejnil strukturu rozsáhlého majetku rodiny. Poradenství také obsahuje sestavení všech negativních zpráv o daném subjektu ve veřejném prostoru včetně sociálních sítí, aby se klient mohl rozhodnout, jak s nimi naložit.

Synové Jakunina měli požadovat i adresu britského novináře, který o majetku jejich rodiny psal. GPW měla rovněž za úkol prověřit lidi pracující v berlínském think tanku Dialog civilizací, jenž založil v červenci 2016 Vladimir Jakunin (stejně se jmenují i konference na ostrově Rhodos). Berlínský institut se na svých stránkách chlubí také tím, že jeho pracovníci umí česky.

O dobré PR rodiny se také stará agentura Project Associates. Andreje Jakunina vykresluje jako respektovaného obchodníka a filantropa. Je například uveden jako jeden z dárců Královské opery v Londýně.

Majetek v řádu miliard dolarů

Ohromný majetek Jakuninovy rodiny v řádu miliard dolarů má pocházet z období, kdy Vladimir Jakunin šéfoval ruským drahám (v letech 2005 až 2015) a provozní náklady železnice se ztrojnásobily. Jeho aktiva má krýt celosvětová síť offshorových firem, kterou zveřejnil server navalny.ru.

Nikita Kulačenkov z Navalného protikorupční nadace tvrdí, že jejich zjištění o majetku rodiny ruského oligarchy, který za rok oslaví sedmdesátiny, jsou podložená důkazy. Na tom, že jsou politicky motivovaná, nevidí nic špatného, protože takové informace mají sloužit veřejnosti, zejména té ruské.

EBF24

Související články:

Kde vyperou Rusové i sami sebe. Na Kypru dostanou po půl roce občanství

Navalnyj hodlá kandidovat. Jako prezident by rozpustil parlament

 Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj u soudu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).