Menu Zavřít

Kalašnikov plánuje výrobu autonomních tanků

17. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ruská zbrojní společnost Kalašnikov nesoucí jméno vynálezce celosvětově populární útočné pušky AK-47 plánuje vývoj pozemního bojového dronu. Obrněné vozidlo bude s váhou 20 tun představovat jakýsi ekvivalent tanku. Stroj s názvem UCGV by ve výzbroji měl mít jak kulomety, tak protipancéřové střely.

S podobným projektem firma již zkušenosti má. V současnosti na trhu nabízí sedmitunový pozemní dron BAS-01G Soratnik („druh ve zbrani“) připomínající miniaturní tank, který slouží jako podpora pěchoty za pomoci kulometu a 8 protipancéřových střel Kornet-EM. Soratnik má maximální rychlost 40 kilometrů v hodině a může operovat na dojezdovou vzdálenost okolo 10 kilometrů. Zároveň disponuje určitou mírou autonomie. Kromě toho disponuje i menším zařízením Nakhlebnik, které je taktéž vybaveno kulomety (více v galerii).

Podívejte se, jak ruská armáda testovala „druha ve zbrani“:

Video: YouTube

Zatím není jasné, jaké zvláštní kvality by nová vozidla UCGV od Kalašnikova měla mít. „Pokud sedmitunový vojenský dron může nést kulomet a střely, kterými může například zaútočit na helikoptéru, jaký je smysl v tom vyvíjet vozidlo, které je třikrát tak velké,“ píše server Popularmechanics. Spekuluje také o tom, že by vyvíjené vozidlo vzhledem ke své tonáži mohlo ve skutečnosti disponovat 125 milimetrovým protitankovým dělem.

Michail Kalašnikov byl za II. světové války tankistou. Svou AK-47 oceňovanou pro jednoduchost a spolehlivost podle legendy navrhl během doby, kdy se zotavoval z válečných zranění. Odhady uvádí, že bylo vyrobeno až 100 milionů kusů tohoto modelu zbraně.

MMF24

Přečtěte si také:

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

Americké dilema: politici se přou o válečné drony

 Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, dron používaný americkou armádou, děsí nejen teroristy, ale především civilisty.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).