Menu Zavřít

KALENDÁRIUM DOMÁCÍ EKONOMIKY

20. 9. 2001
Autor: Euro.cz

LEDEN:

1. 1. Vstoupila v platnost novela zákona o dani z příjmů, která zvyšuje odečitatelné položky ze základu daně a zkracuje některé odpisové sazby. Minimální mzda byla zvýšena z 2650 na 3250 korun měsíčně.

5. 1. Novým předs edou představenstva a generálním ředitelem ČEZ se po odvolaném Petru Karasovi stal Milan Černý.

6. 1. Vláda schválila poskytnutí investičních pobídek prvním zahraničním firmám Pegas a Hella Autotechnik.

15. 1. Sněmovna schválila státní roz počet na rok 1999 se schodkem 31 miliard Kč.

25. 1. Předsedou dozorčí rady ČEZ byl zvolen František Brožík.

27. 1. Vyhlášen konkurs na Chemapol Group.

29. 1. Generálním ředitelem a předsedou představenstva holdingu Unipetrol se po odvolaném Miroslavu Térovi stal Pavel Švarc, předsedkyní dozorčí rady Milada Vlasáková. Jiří Babiš se stal generálním ředitelem a předsedou představenstva Union banky.

ÚNOR:

1. 2. Předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se po odvolaném Stanislavu Bělehrádkovi stal Josef Bednář.

4. 2. Sněmovna podruhé za sebou zamítla vládní návrh na zvýšení odvodů na důchodové pojištění o 2,4 procenta. ČNB odebrala licenci Universal bance.

5. 2. Dozorčí rada Chemapol Group odvolala z představenstva dosavadního prezidenta firmy Václava Junka.

13. 2. Zdeněk Tůma, Oldřich Dědek, Pavel Štěpánek a Pavel Racocha se stali členy Bankovní rady ČNB namísto Jana Víta, Pavla Kysilky, Jiřího Pospíšila a Oty Kaftana.

22. 2. Lubomír Soudek ukončil svou činnost ve Škodě Plzeň. Novým generálním ředitelem firmy se stal Jiří Hlavica.

BŘEZEN:

10. 3. Vláda rozhodla o velmi rychlém postupu privatizace České spořitelny (ČS) a Komerční banky. Předsedou představenstva a generálním ředitelem České spořitelny se po odvolaném Janu Klapalovi stal Dušan Baran. Valná hromada ČS schválila navýšení základního jmění společnosti o pět miliard Kč s tím, že úpis akcií je možné provádět až do výše 7,6 miliardy Kč.

15. 3. Generálním ředitelem Konsolidační banky se po odvolaném Liboru Löflerovi stal Kamil Ziegler. Setuza Úst í nad Labem oznámila, že koupila sto procent akcií olomoucké společnosti Milo Holding.

31. 3. Vláda rozhodla o vzniku Revitalizační agentury jako dceřiné společnosti Konsolidační banky.

DUBEN:

1. 4. Sněmovna schválila poslaneckou novelu zákona o prodeji státní půdy.

6. 4. Americká společnost Lennox koupila Janku Radotín.

8. 4. Bankovní rada ČNB schválila dlouhodobou měnovou strategii.

14. 4. Vláda schválila revitalizační pr ogram českého průmyslu.

29. 4. Svatopluk Sýkora se stal generálním ředitelem společnosti Benzina po Josefu Stanislavovi, který rezignoval. Předsedkyně představenstva společnosti Skloexport Regina Rázlová, obviněná ze zneužívání informací v obchodn ím styku, byla propuštěna z vazby.

KVĚTEN:

9. 5. Vláda schválila posílení podílu státu v Komerční bance formou navýšení základního jmění o 9,5 miliardy Kč.

12. 5. Kabinet se rozhodl dostavět oba bloky jaderné elektrárny Temelín.

21. 5. Sněmovna schválila soubornou novelu d aňových zákonů, která mimo jiné snižuje od 1. ledna 2000 daň z příjmů právnických osob ze 35 na 31 procent a hranici daně z příjmů fyzických osob ze 39 na 32 procent (16. 6. novelu schválil Senát). Předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČKD Praha Holding Jiří Maroušek odstoupil ze svých funkcí.

28. 5. Investiční a Poštovní banka (IPB) získala jako zástavu za nesplácené úvěry firmy Centrot ex rozhodující podíly v Textilaně Liberec, Vebě Broumov, Perle Ústí nad Orlicí a Slezanu Frýdek-Místek.

31. 5. Vláda rozhodla, že 66procentní státní podíl v ČSOB bude prodán za 40 miliard Kč belgické KBC Bank.

ČERVEN:

10. 6. František Hezoučký se stal výkonným ředitelem divize ČEZ pro výstavbu JE Temelín.

15. 6. Firma Henkel & Söhnlein koupila 53 procent akcií společnosti Bohemia Sekt.

24. 6. ČNB přijala opatření o provádění bankovního dohledu na ko nsolidovaném základu.

29. 6. Sněmovna znovu schválila novelu transformačního zákona, která upravuje vypořádání majetkových nároků v zemědělských družstvech. (Novelu zamítl Senát a po opětovném přijetí ve sněmovně ji pak vrátil prezident.)

2 9. 6. Valná hromada IPB schválila záměr restrukturalizovat finanční skupinu IPB na holding.

ČERVENEC:

1. 7. Zvýšila se spotřební daň u pohonných hmot a tabákových výrobků. Minimální měsíční mzda stoupla na 3600 Kč. Maximálně o 9,3 procenta vzrostla cena nájemného. Senát schválil vládní návrh novely zákona o penzijním připojištění. Sněmovna schválila státní závěrečný účet ČR za loňský rok se schodkem státního rozpočtu přes 29 miliard korun. Fúzí České Kooperativy a Moravskoslezské Kooperativy vznikla pojišťovna Kooperativa.

8. 7. Sněmovna zamítla vládní návrh novely zákona o spotřebních daních.

13. 7. Sněmovna schválila návrhy novel několika zákonů, které by měly znamenat zvýš ení maximální podpory v nezaměstnanosti a zpřísnění podmínek pro zaměstnávání cizinců. Přehlasovala tak Senát, který tyto normy počátkem července zamítl. Sněmovna po nesouhlasu Senátu znovu schválila vládní návrh zákona, který ukončuje monopol České pojišťovny na poskytování povinného ručení.

15. 7. Generálním ředitelem SPT Telecom se po odvolaném Svatoslavu Novákovi stal Přemysl Klíma. Novým generálním ředitelem ČKD Holding se stal Josef Lopata.

19. 7. Novým ústředním ředitelem Státní veterinární správy ČR se po odvolaném Antonínu Kozáko vi stal Josef Holejšovský.

21. 7. Vláda zamítla návrh ministerstva průmyslu a obchodu na prodloužení útlumu těžby uranu o čtyři roky.

27. 7. Jan Mládek byl jmenován prvním náměstkem ministra financí.

29. 7. Vláda rozhodla, že Konsolidační banka odkoupí od Komerční banky ztrátové úvěry v nominální hodnotě 23,1 miliardy Kč za 13,6 miliardy. Mezinárodní měnový fond doporučil ČR, aby přistoupila k dalšímu snížení úrokových sazeb a k uvolnění fiskální politiky. Novou předsedkyní dozorčí rady společnosti Vítkovice se stala Milada Vlasáková.

30. 7. Václav Pastrňák a další členové vedení společnosti Vítkovice odstoupili z funkcí. Novým výkonným ředitelem Vítkovic se stal Bronislav Zelinský.

SRPEN:

1. 8. Důchody se zvýšily v průměru o 5,4 procenta.

3. 8. Eduard Janota byl jmenován náměstkem ministra financí.

4. 8. Senát ratifikoval Evropskou sociální chartu.

13. 8. Vlastník Setuzy Ústí nad Labem, firma Agrocredit, oznámil, že od Setuzy koupil společnost Milo Surovárny.

16. 8. Novým předsedou představenstva a výkonným ředitelem společnosti Vítkovice se namísto odvolaného Bronislava Zelinského stal Iv o Janík.

20. 8. Na Chemapol Group přešel téměř třicetiprocentní podíl ve Spolaně Neratovice, takže skupina drží ve Spolaně 48,6 procenta akcií.

23. 8. Švýcarská firma Investenergy ovládla Mosteckou uhelnou společnost.

24. 8. Ruhrgas získal nepřímou kontrolu nad SPP Bohemia.

25. 8. Novým předsedou dozorčí rady SPT Telecom se stal Michal Tošovský.

ZÁŘÍ:

1. 9. Miroslav Kůla se stal novým generálním ředitelem ČSA namísto Antonína Jakubšeho, který rezignoval.

1. 9. Pavel Dvořák byl jmenován náměstkem ministra financí. k 8. 9. Vláda schválila úhradu ztráty Konsolidační banky za rok 1998 ve výši 14,4 miliardy Kč emisí státních dluhopisů. Kabinet přijal střednědobý fiskální výhled a Společné hodnocení vl ády a Evropské komise týkající se priorit hospodářské politiky ČR. ČKD Holding oznámil prodej majority v Carborundum Electrite americkému fondu Riverside.

15. 9. Americká firma Whitman Corporation oznámila, že kupuje společnost Toma Holding.

17. 9. Prezidium Fondu národního majetku (FNM) zvolilo Jana Stiesse do funkce předsedy výkonného výboru FNM namísto odvolaného Michala Hrubého.

23. 9. ČNB zahájila řízení o odebrání licence Moravia Bance.

ŘÍJEN:

1. 10. V platnost vstoupila novela zákona o nemocenském pojištění zvyšující nemocenské dávky.

4. 10. ČNB přistoupila k intervencím na devizovém trhu na oslabení koruny.

5. 10. Vyhlášen konkurs na ZPS Zlín.

6. 10. Marie Bohat á byla jmenována předsedkyní Českého statistického úřadu namísto odvolaného Edvarda Outraty.

7. 10. Šéfové FNM ČR a Slovenska podepsali protokol o dokončení řešení majetkových podílů v Komerční bance Praha a Všeobecné úverové bance Bratislava. Společnost Nomura oznámila, že uzavřela se South African Breweries smlouvu o prodeji pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast. Vstoupilo v platnost snížení povinných minimálních rezerv na dvě procenta.

8. 10. Licenci na budování a provoz sítě mobilních telefonů v pásmu 1800 MHz získala firma Český Mobil.

11. 10. Vláda schválila koncept restrukturalizace hutnictví.

12. 10. Viktor Kožený požádal Miloše Zemana o osobní intervenci u prezidenta Ázerbájdžánu v zájmu urychlení privatizace tamních strategických podniků.

18. 10. Správcem Revitalizační agentury se stalo konsorcium společností Lazard a Latona. Vláda valorizovala vyměřovací základ pro výpočet dávek nemocenského pojištění.

20. 10. Poslanecká sněmovna neschválila vládní návrh zákona o státní m rozpočtu na rok 2000, který počítal se schodkem 39,8 miliardy korun. Společnost Quantum Praha koupila Léčebné lázně Jáchymov.

21. 10. Vláda jmenovala Danu Drábkovou ředitelkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost namísto odlolaného Jána Štullera.

27. 10. Mezinárodní agentura pro energii schválila přijetí ČR.

LISTOPAD:

1. 11. Vláda vrátila ministru financí k přepracování návrhy na postup privatizace státních podílů v podnicích s významnou účastí státu. Kabinet uložil ministru financí předložit do 30. června 2000 nový návrh postupu privatizace státního podílu v Nové huti.

3. 11. Sněmovna neschválila vládní návrh zákona o obecních daních. Ministr financí odvolal generálního ředitele Generálního ředitelství cel Miroslava Kárníka.

4. 11. Na 1. Družstevní záložnu Ostrava byla uvalen a nucená správa. Firma Z-Group prodala ocelárny Poldi německé společnosti Scholz Stahlzentrum-Ost.

8. 11. Vláda rozhodla, že Konsolidační banka odkoupí od České spořitelny ztrátové úvěry v nominální hodnotě 33,3 miliardy korun za 20 miliard Kč. Německý koncern Hochtief získal majoritu ve společnosti VSB (dříve Vodní stavby Bohemia).

9. 11. ČNB odebrala licenci bance Moravia. Ministr financí Pavel Mertlík a komisař EU pro otázky financí Pedro Solbes podepsali Společné hodno cení priorit hospodářské politiky ČR.

10. 11. Ministr financí jmenoval do funkce ředitele Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Iva Vrzala namísto odvolaného Petra Procházky. Řídící výbor pro privatizaci bank doporučil ministru financí přijmout n abídku Erste Bank Sparkassen na koupi státního podílu v České spořitelně.

15. 11. Vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2000 na 4000 korun měsíčně. Mimořádná valná hromada České pojišťovny schválila strategický záměr přeměny společnosti na holding.

16. 11. Akcionáři IPB schválili návrh na navýšení základního jmění o 2,6 až 6,69 miliardy Kč a návrh na přeměnu finanční skupiny IPB na holding.

22. 11. Vláda schválila postup deregulace cen elektřiny a plynu v letech 2000 až 2002.

24. 11. Předseda vlády Miloš Zeman a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda podepsali smlouvu, která uzavírá spory o rozdělení majetku po bývalé federaci.

25. 11. Česká pojišťovna uzavřela se skupinou Expandia dohodu o koupi 50,1 procenta akcií Expandia banky.

29. 11. Maďarský koncern BorsodChem podepsal se společností AliaChem předběžnou dohodu o koupi Moravských chemických závodů.

PROSINEC:

1. 12. Ústavní soud zrušil novelu transformačního zákona, která upravovala vypořádání majetkových podílů v zemědělských družstvech.

3. 12. Chorvatská firma Pliva koupila 67 procent akcií Lachemy Brno.

7. 12. Americká společnost Eastm an Chemical podepsala smlouvu o koupi CHZ Sokolov.

8. 12. Sněmovna neschválila druhou verzi státního rozpočtu na rok 2000 počítající se schodkem 42 miliard korun. Sněmovna neschválila vládní návrhy zákonů o majetkových přiznáních a o reg istračních pokladnách. Byl prohlášen konkurs na Moravia Banku.

9. 12. Sněmovna schválila pokrytí ztráty Konsolidační banky za rok 1998 emisí státních dluhopisů.

ebf - tip - debata

10. 12. Milan Černý rezignoval na funkce předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ. Předsedou představenstva ČEZ byl zvolen Theodor Dvořák, generálním ředitelem byl jmenován Stanislav Svoboda, který týž den rezignoval na funkce předsedy p ředstavenstva a generálního ředitele Škody Praha. Společnost Nomura ohlásila zájem odkoupit státní podíl v České spořitelně.

13. 12. Vláda schválila postup při prodeji státního podílu v SPT Telecom. Kabinet odložil projednávání privatizace Komerční banky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).