Menu Zavřít

KALENDÁRIUM ZAHRANIČNÍ

20. 9. 2001
Autor: Euro.cz

LEDEN:

1. 1. V jedenácti zemích Evropské unie byla zavedena jednotná měna euro s kursem 1,1697 vůči americkému dolaru.

7. 1. Evropská centrální banka ponechala klíčovou refinanční sazbu na třech procentech.

12. 1. Asijská rozvojová banka p otvrdila, že poskytne 500 milionů dolarů na pomoc Indonésii, která se potýká s nejhorší hospodářskou krizí za posledních třicet let.

13. 1. Brazilský reál prudce devalvoval. Tímto opatřením reagovala centrální banka na krizi domácí ekonomiky a odliv deviz ze země. Trh zažil pozitivní šok: brazilské akcie, jež začali hromadně nakupovat zahraniční investoři, vyskočily o dva dny později během jediné seance o třetinu.

19. 1. Britská společnost Carlton Communications koupila za 150 milionů dolarů prestižní televizní stanici ITC a filmotéku Universal Studios kanadské skupiny Seagram a stala se největším soukromým distributorem ostrovních televizních programů a filmů.

28. 1. Švédská automobilka AB Volvo dosáhla dohody s americkým koncernem Ford Motor o prodeji své výroby osobních automobilů za 50 miliard švédských korun (6,5 miliardy dolarů).

31. 1. Na jednání Světové obchodní organizace (WTO) se podařilo sjednat dočasné příměří v obchodní válce mezi Washingtonem a Bruselem o režim dovozu banánů do Evropské unie. Obě strany přistoupily na plán šéfa WTO Renata Ruggiera o odložení amerických sankcí na zboží z unie na jaro.

ÚNOR:

2. 2. Přetrvávajícími rozpory nad řešením globálního finančního systému skončilo světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu.

2. 2. Tři týdny po jmenování rezignoval guvernér brazilské centrální banky Francisco Lopes, jenž uvolnil kurs reálu.

3. 2. Americká Goodyear Tire & Rubber oznámila alianci s japonskou Sumitomo Rubber Industries, jež se stane největším výrobcem pneumatik na světě.

5. 2. Britský časopis The Economist označil českou vládu za schizofrenní. „Jakmile schválila plán y na privatizaci velkých bank, začíná mířit opačným směrem u velkých průmyslových podniků, komentoval týdeník revitalizační plán ministra Grégra.

18. 2. Časopis Fortune vyhlásil výsledky ankety o nejuznávanější americké firmy. Staly se jimi společnosti General Electric, Coca-Cola a Microsoft.

20. 2. Italská společnost Olivetti ohlásila, že usiluje o ovládnutí Telecom Italia (ten oznámil fúzi s Deutsche Telekom). Nepřátelské převzetí bylo vyčísleno na 58 miliard dolarů a skončilo o tři měsíce později úspěchem predátora.

BŘEZEN:

2. 3. Světová obchodní organizace ustavila na žádost Evropské unie radu expertů, jež má rozhodnout, zda kontroverzní americký zákon 301 o obchodních sankcích neporušuje pravidla trhu.

4. 3. Americké počítačové společnosti IBM a Dell Computer uzavřely největší pakt v počítačovém průmyslu o dodávkách za šestnáct miliard dolarů ročně.

11. 3. Největší světový výrobce automobilů General Motors a ruský AvtoVAZ podepsali dohodu o společné výrobě vozů Opel.

11. 3. N ěmecký regulační úřad pro pošty a spoje sdělil, že nepovolí plán Deutsche Telekom snížit poplatky za noční místní hovory na tři feniky za minutu.

23. 3. Členské země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) signovaly dohodu o dalším snížení t ěžby ropy a vývozních limitů o 1,7 milionu barelů denně s platností do 30. března 2000.

23. 3. Americká telekomunikační společnost AT&T vydala globální emisi obligací v rekordním objemu osmi miliard dolarů.

24. 3. NATO zahájilo le tecký útok proti vojenským cílům v bývalé Jugoslávii - důvodem byla agrese Bělehradu vůči Kosovu. Operace skončila 20. června.

27. 3. Nejvyšší představitelé japonské společnosti Nissan a francouzského Renaultu podepsali dohodu o strategickém partnerství.

DUBEN:

2. 4. Firma Renault rozhodla o zkrácení pracovního týdne na 35 hodin s platností od 1. září a bez snížení mezd.

7. 4. WTO potvrdila v Ženevě, že se její experti vyslovili v banánové válce v neprospěch Evropské unie a o zavedení obchodních sankcí vůči Bruselu.

8. 4. Ev ropská centrální banka rozhodla o snížení klíčové refinanční sazby na 2,50 z dosavadních tří procent.

21. 4. Evropská unie pohrozila Spojeným státům, že zakáže dovoz amerického hovězího masa, jež údajně obsahuje růstové hormony

26. 4. Mezi národní měnový fond a Světová banka se ve Washingtonu sjednotily v tom, že vytvoří protikrizový úvěrový program. Dojednaly i prodej části zlatých rezerv fondu, a to za účelem financování snížení dluhů nejchudších zemí.

KVĚTEN:

4. 5. Evropská komise odmítla zrušit zákaz dovozu amerického hovězího masa obsahujícího růstové hormony.

4. 5. Přední americká investiční banka Goldman Sachs se rozhodla zrušit téměř 130 let starou vlastnickou formu společníků a na burz e nabídla své akcie.

6. 5. Největší světový řetězec restaurací McDonald s schválil koupi skupiny 143 pizzerií Donatos Pizza.

12. 5. Americký ministr financí Robert Rubin podal demisi. Nahradil ho dosavadní první náměstek tohoto resortu Lawrence Summers.

19. 5. Největší světový výrobce kopírek Xerox uzavřel alianci s firmou Microsoft. Projekt je zaměřen na rozvoj nového softwaru umožňujícího propojení počítačových sítí s kopírkami.

28. 5. Belgické ministerstvo zdravotnictví zakázal o prodej kuřat a slepičích vajec. Úřad vycházel ze zjištění, že se v těchto produktech vyskytují rakovinotvorné dioxiny.

ČERVEN:

1. 6. V USA byl po tříměsíční přestávce obnoven antimonopolní soudní proces proti softwarovému gigantu Microsoft.

4. 6. Deutsche Bank oslavila převzetí americké Bankers Trust a vytvoření největšího bankovního domu světa.

8. 6. Australský protimonopolní orgán zablokoval plánované spojení americké Coca-Cola Co. s britskou Cadbury Schweppes.

14. 6. Belgická vláda nařídila okamžitý zákaz prodeje všech nápojů vyráběných firmou Coca-Cola. K restrikci ji přimělo onemocnění několika desítek dětí, jež se napily z plechovky nebo láhve této limonády či Fanty.

20. 6. Summit sedmi průmyslo vě nejvyspělejších zemí světa a Ruska v Kolíně nad Rýnem dospěl k dohodě o odpuštění dluhu nejchudším zemím na méně než polovinu. Financování tohoto kroku by měl krýt prodej části zlatých rezerv.

22. 6. Federální telekomunikační úřa d v USA schválil převzetí americké společnost AirTouch Communications britským provozovatelem sítě Vodafone (62 miliard dolarů).

ČERVENEC:

1. 7. Na letištích západoevropských měst a na palubách lodí a letadel uvnitř Evropské unie se s příchodem nového dne zastavil nezdaněný prodej v režimu duty-free.

8. 7. Evropská komise prodloužila zákaz vývozu hovězího masa z Portugalska do srpna 2000. Vedly ji k tomu obavy z možného výskytu nemoci šílených krav.

9. 7. Japonská vláda předložila plán boje proti nejhorší recesi od druhé světové vá lky. Tokio vyhlásilo boj byrokracii a zdůraznilo význam konkurenčního boje.

13. 7. Rusko a Spojené státy podepsaly dohody o ukončení dlouhotrvajících sporů ohledně vývozu ruské oceli do USA.

14. 7. Společná evropská měna se propadla na nejnižší hodnotu vůči dolaru 1,0136 eura.

20. 7. Evropská komise schválila plán globální telekomunikační aliance americké AT&T a britské British Telecommunications převzít třicet procent japonské Japan Telecom za 220 miliard jenů.

26. 7. USA a Vietnam oznámily uzavření přelomové dohody o vzájemném obchodu, jež plně otevře americký trh vietnamskému vývozu.

27. 7. Jihokorejská vláda svěřila osud předluženého mamutího konglomerátu Daewoo do rukou věřitelů.

29. 7. Mezinárodní měnový fond vyjádřil souhlas s novým úvěrovým programem pro Rusko ve výši 4,5 miliardy dolarů. Obnovil tak půjčky Moskvě, přerušené po loňské srpnové finanční krizi.

SRPEN:

4. 8. Veterinární šéfové Evropské unie informovali Belgii, že musí do konce srpna testovat veškeré vyvážené hovězí maso na přítomnost rakovinotvorného dioxinu.

6. 8. Švédský výrobce nákladních automobilů AB Volvo dosáhl dohody o převzetí majoritního podílu konkurenční společnosti Scania a nabídl, že koupí i zbytek firmy.

6. 8. Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom oznámila převzetí britského mobilního operátora One-2-One za 6,7 miliardy liber.

16. 8. Spojené státy zrušily dva měsíce trvající zákaz na dovoz belgického vepřového masa a masných výrobků. Prodej byl zastaven kvůli obavám z dioxinové nákazy. V platnosti zůstaly pravidelné kontroly včetně testů na přítomnost nebezpečných polychlorovaných bifenylů (PCB).

27. 8. Mezinárodní ratingová agentura Moody s Investors Service varovala investory před vývojem v Ekvádoru a na Ukrajině.

30. 8. Na po st prezidenta německé Bundesbanky nastoupil Ernst Welteke, který nahradil Hanse Tietmeyera.

ZÁŘÍ:

2. 9. Americký pivovarnický gigant Anheuser-Busch oznámil, že stáhne kvůli závadným lahvím z trhu pivo Budwei-ser

14. 9. Ministerstvo zahraničí USA informovalo, že problém s počítačovým přechodem na rok 2000 může vyřadit z provoz u energetické sítě, telefonní linky, vodárny a další životně důležité služby v Rusku, Číně a zejména na Ukrajině. Posílit prevenci by měly některé země východní Evropy v čele s Českou republikou, na západě zaostala jen Itálie.

16. 9. Britská telekomunikační společnost British Telecom a americká společnost AT&T ohlásily spojení za účelem rozvoje celosvětové sítě mobilních telefonů.

27. 9. Prezident Světové banky James Wolfensohn byl jmenován do funkce i pro druhé fu nkční období.

27. 9. Americký prezident Bill Clinton oznámil daňovým poplatníkům, že rozpočet zaznamená rekordní přebytek 115 miliard dolarů. Současně vyzval republikány, aby se podíleli na rozhodnutí, jak s penězi naložit.

28. 9. Írán objevil n ejvětší naleziště ropy za posledních 30 let, jehož vydatnost má činit zhruba 26 miliard barelů.

29. 9. Evropská komise schválila megafúzi amerických ropných koncernů Exxon a Mobil.

ŘÍJEN:

1. 10. Francouzská vláda dala najevo, že zachová embargo na dovoz britského hovězího s vysvětlením, že neexistuje dostatečná vědecká záruka jeho nezávadnosti.

5. 10. V New Yorku byl oznámen plán fúze mezi MCI WorldCom a Sprint v objemu 129 miliard při započítání přebíraných dluhů.

13. 10. Legendární americký výrobce střelných zbraní Colt s Manufacturing Company ohlásil zrušení sedmi výrobních linek, které se podílejí zhruba čtvrtinou na celkové produkci firmy.

21. 10. Německý koncern Mannesmann zveřejnil nabídku 19,8 mili ardy liber (33,04 miliardy dolarů) za třetí největší britskou mobilní telefonní společnost Orange.

22. 10. Švédský výrobce mobilních telefonů a telekomunikačních zařízení Ericsson se stal vítězem zakázky na výstavbu infrastruktury pro konsorcium Český Mobil. Hodnota kontraktu činí 200 milionů dolarů.

29. 10. Německý bankovní gigant Deutsche Bank prodal pět milionů akcií pojišťovny Allianz v hodnotě 1,375 miliardy eur a snížil svůj podíl v pojišťovně na sedm procent.

LISTOPAD:

1. 11. Německý pojišťovací ústav Allianz, který je největší pojišťovnou v Evropě, koupil za 3,3 miliardy dolarů 70 procent akcií americké společnosti Pimco.

2. 11. Francouzský kabinet opustil ministr financí a hospodářství Dominique Strauss-Kahn. Tvůrce největšího ekonomického růstu země v posledním desetiletí a přední zastánce silného eura odstou pil kvůli přijaté odměně za právní rady.

4. 11. Evropská centrální banka rozhodla o zvýšení klíčové refinanční sazby z dosavadních 2,50 na 3,00 procenta.

4. 11. Dva americké farmaceutické giganty American Home Products a Warner-Lambert avizovaly spojení. S nepřátelskou nabídkou 82,4 miliardy dolarů vzápětí přispěchal americký Pfizer.

5. 11. Americký federální soud rozhodl, že firma Microsoft dusí konkurenci v oboru operačních systémů. V historickém verdiktu však neurč il, jaký trest společnost stihne.

9. 11. Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Michel Camdessus avizoval odchod z funkce. Křeslo by měl opustit začátkem roku 2000.

15. 11. Estonsko se stalo 135. členem Světové obchodní organizace.

15. 11. Obchodní zástupci Pekingu a Washingtonu podepsali průlomovou dohodu, která uvolňuje Číně cestu do WTO a otevírá světu rozsáhlý trh s 1,2 miliardy spotřebitelů.

15. 11. Německá telekomunikační a strojírenská skupina Mannesmann zavrhla nelákavou možnost převzetí od britské Vodafone AirTouch za 106 milionů USD.

15. 11. Německý stavební koncern Philipp Holzmann ohlásil insolvenci v důsledku nekryté ztráty 2,4 miliardy marek a po dvou kolech neúspěšných jednání s věřitelským výborem se přihlásil do konkursu. Kancléři Gerhardu Schröderovi se přest o podařilo přimět banky k chybějící injekci 200 milionů marek a k sanaci podniku ve výši 4,3 miliardy německé měny.

19. 11. Britsko-americká společnost Vodafone AirTouch zvýšila nepřátelskou nabídku na převzetí německého koncernu Mannesmann na rekordních 129 miliard dolarů. Odezva byla znovu negativní. O dva dny později získal Mannesmann 74,86 procenta akcií britského mobilního operátora Orange, za něhož nabídl 33 miliard dolarů.

25. 11. Hlavní ekonom Světové banky Joseph Stiglitz oznámil předčasnou rezignaci. Tříletá smlouva by mu vypršela příští rok.

26. 11. Britská banka National Westminster Bank odmítla zvýšenou nabídku skotského soka Bank of Scotland v hodnotě přes 26 miliard liber. Tři dny nato přihodila Royal Bank of Scotland o miliardu více, i tuto možnost Nat West odmítla.

29. 11. Bruselský obchodní soud dospěl k závěru, že americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola zneužíval dominantního postavení na belgickém trhu, a nařídil proto firmě zastavit prodejní kampaň.

30. 11. Titul nejsvobodnější ekonomika světa si letos šestým rokem po sobě udržel Hongkong. Na dalších dvou místech se umísti l Singapur a Nový Zéland.

PROSINEC:

CIF24

3. 12. Kurs společné evropské měny euro se během obchodování z noci na pátek ocitl v USA a na asijských trzích poprvé v historii těsně pod hodnotou dolaru. Během denní seance propadla měna eurozóny pod psychologickou hrani ci ještě několikrát a ustálila se těsně nad paritou.

6. 12. Předseda a výkonný ředitel limonádového kolosu Coca-Cola Douglas Ivester sdělil, že v dubnu odejde z čela firmy. Jeho nástupcem se stal Douglas Daft.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).