Menu Zavřít

Kalné a skoro bez bublin

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Rodina ze Santo Stefano di Valdobbiadene se vínům věnuje přes sedm století

Netradiční prosecco Valdobbiadene Naturalmente z vinařství Casa Coste Piane není bez bublin. Perlí však tak jemně, že pro necvičený jazyk může být kysličník uhličitý téměř skrytý. Stejně jako opalizující hladina s poměrně intenzivním zákalem je to důsledkem dávného tradičního postupu přípravy.
Vzácná anomálie u snad nejprodávanějšího druhu mezi všemi italskými víny je znamenitým produktem a ti, kteří vědí, jsou jeho oddanými stoupenci. Jak by také ne, celá cesta od hroznu ke konečnému produktu je ryze přírodní, prostá jakýchkoli chemických zásahů.

Vlastním životem

Loris Follador, který se dvěma syny vinařství v Santo Stefano di Valdobbiadene vládne, je ortodoxním zastáncem tradičních historických metod. Hrozny pro jejich prosecco dává pět šest hektarů vinic v nadmořské výšce mezi 250 a 400 metry. Prvotní kvašení probíhá po jemném, citlivém vylisování hroznů v otevřených kádích zvolna, bez jakýchkoli zásahů a po celou zimu. Když se v předjaří oteplí, putuje víno do lahví, opět aniž by je vinař jakkoli upravoval. Také druhotné kvašení v lahvi je spontánní, probíhá na kalech a bez přidání tirážního likéru, který vyvolává perlení. A to znamená rovněž bez přídavku cukru a kvasinek. Víno si žije vlastním životem a kysličník uhličitý vzniká pozvolna a po dlouhou dobu. Proto je velice jemný a perlení jen lehounké, ovšem velice vytrvalé.
Folladorovo lpění na tradici je pochopitelné z následující informace: rodina se pěstováním révy a zpracováním hroznů zabývá v nepřetržité linii neuvěřitelných bezmála 730 let! Ano, čtete dobře, záznamy existují od roku 1286. Odtud pramení i jeho zaměření na práci ve vinici a péči o ni. Hrozny pro použití na víno „sur-lie“ musí být dokonale zdravé. Při spontánním kvašení a bez jakékoliv ochrany je totiž nebezpečí nákazy či napadení hodně vysoké.
V záplavě průmyslového prosecca připravovaného metodou charmat a často s dodáním cukru vyniká víno z Casa Coste Piane svou mimořádností. Je hladké, jemné a až překvapivě bohaté. Pro všechny tyto vlastnosti a kvůli omezené produkci je rovněž velice vzácné a prodeje se mnohdy odehrávají pouze v řádu jednotlivých kartonů.

bitcoin školení listopad 24

Překvapí šířkou chuti

Opalizující hladina v barvě bledého zimního slunce se zelenkavě šedavými nádechy, takový signál k vám víno Casa Coste Piane – Valdobbiadene Prosecco – Frizzante Naturalmente D. O. C. G. vyšle jako prvý. Filigránská perlička, jemná jako bruselské krajky, je vytrvalá, sametově hladivá a nese s sebou první náznaky vůně. V té se potkává minerální projev podloží s elegantní ovocitostí, v níž dominuje hrozen.
Víno, ač suché, nabízí překvapivě širokou chuť noblesně uhlazené intenzity. Kyseliny, jež by se daly očekávat v prvním sledu, se překvapivě neobjevují. V první frontě se totiž představují minerální valéry kombinované s lehkým projevem kvasnic. Hlavně se však derou do popředí již v kytce prezentované náznaky hroznovitosti, latentní ovocitosti a mladistvosti jarní louky. Do odeznívání promluví ještě lehká, stopově nahořklá vysušující svíravost.
Toto víno se patrně nesetká s bezuzdným masovým obdivem. Nicméně ti, kdož mají na listině obliby mimořádně suchá šumivá vína s optimálním laděním skladby chutí, je ocení. Šíře a bohatost chuti překvapí, jaký že doušek dokáže nabídnout víno upravené historickými metodami. A je mimochodem zajímavé i jako tranquillo, tedy v tiché variantě.

Casa Coste Piane – Valdobbiadene Prosecco – Frizzante Naturalmente D. O. C. G.

Použité odrůdy: 95 % prosecco – verdiso bianchetta, perera 5 % školení: prvotní kvašení cca pět měsíců v tancích, druhotné v lahvích za přítomnosti kalů a kvasnic – sur-lie
alkohol: 11 %
vývojový potenciál: určeno k okamžité konzumaci
Distributor pro ČR: www.bohemvino.cz

  • Našli jste v článku chybu?