Menu Zavřít

Kalousek si hraje na dámu

21. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitola XXXVIII.

Zelení do opozice. * Analytici střílejí od boku. * Mějte se všichni fajn

Zelení do opozice.

Pokud si někdo myslí, že současnou patovou situaci na politické scéně vyřeší pouze nové volby, má pravdu. Ale také je pravda, že žádné mimořádné parlamentní volby nebudou. Důvod? Strany na novou kampaň nemají peníze. Proto musí přijít dohoda. Kdo se dohodne? Topolánek, Paroubek a Kalousek, který si nyní ještě chvíli hraje na dámu, ale v zásadě už počítá s tím, že jeho lidovci budou spolu s ODS opět vládnout, ale jen s podporou sociální demokracie. A co budou dělat zelení? Zůstanou v opozici.

Analytici střílejí od boku.

Stalo se módou nadávat na novináře pro jejich povrchní znalost problematiky a rychlé závěry. Stejnou pozornost si ale zaslouží i analytici akciových trhů. Mnoho jejich zpráv je ukvapených a vypadají spíše jako prostředek, jak dostat cenu akcie do mezí, ve kterých ji byznysmeni toho kterého brokerského domu chtějí mít.
Dva příklady z posledních deseti dnů stojí za to. Patria Finance přinesla 18. července zprávu, že španělská Telefónica je mezi žadateli o třetí mobilní licenci na Slovensku. „Krátkodobě neočekáváme žádný dopad na obchodování s akciemi firmy Telefónica O2 Czech Republic (TO2 CR). Nicméně se domníváme, že Telefónica má velice dobrou šanci na získání této licence, protože by mohla znamenat velkou konkurenci pro současné hráče na slovenském trhu. Případné vybudování sítě bude vyžadovat výrazné prostředky, a tudíž bychom mohli očekávat další pohyb financí z TO2 CR do společnosti Telefónica de Espaňa pomocí půjček v rámci skupiny,“ analyzovala žádost o licenci Patria.
Stačí se ale podívat na kterékoli zpravodajské stránky slovenského internetu nebo na adresu tamního Telekomunikačního úřadu, aby bylo jasné, že vše bude v případě získání licence přesně naopak, než tvrdí Patria. O licenci totiž nebojuje španělská Telefónica, ale stoprocentní dcera její české dcery, tedy TO2 CR (dříve Český Telecom a Eurotel). Toky peněz by tedy v případě vítězství ve slovenském tendru byly přesně opačné: peníze na výstavbu sítě by potřebovala půjčit ze skupiny česká dcera Telefóniky, nikoliv matka od české dcery.
Druhý příklad nepovedené analýzy předvedla Patria na počátku července. Zajásala, že realitní společnost Orco nakoupila německou společnost Viterra výhodněji, než plánovala. Patria z informace, že Orco zaplatí 75 milionů eur místo původně oznámených 100 milionů eur, dopočítala, že hodnota na jednu akcii stoupla o tři eura a zvýšila adekvátně fundamentální ocenění akcie. Stačilo ale zvednout telefon, a analytik by se v Orku dozvěděl, že o levnější než původně oznámený nákup vůbec nešlo. Do koupě za 75 milionů eur místo 100 milionů eur nakonec nebyla zahrnut jedna nemovitost v centru Berlína, ve které měla Viterra poloviční podíl. Druhý spoluvlastník domu využil svého předkupního práva a její podíl odkoupil. Znamená to, že Viterra nebyla koupena levněji, protože firma měla již původně menší hodnotu, právě o poloviční podíl v nemovitosti v ulici Unter den Linden.
Abychom ale neházeli všechny analytiky do jednoho pytle, jako to činí třeba Miloš Zeman s novináři, dodejme, že analytici České spořitelny a Erste Bank například příležitosti a rizika slovenského tendru i nákup Viterry vyhodnotili správně.

CIF24

Mějte se všichni fajn.

Válku mezi Izraelem a radikálním hnutím Hizballáh nejvíce odnáší Libanon. Jak se na tento konflikt dívali ještě před více než týdnem obyčejní lidé z Izraele, demonstruje následující mail z této země, který nepotřebuje komentář.
„Ahoj, jak to jde? My jsme v klidu, zítra jedeme na Masadu, budeme vstávat ve tři ráno, takže vám zavoláme, že jsme vstali, abyste to věděli - určitě to oceníte! V neděli pojedeme do Jerusalajim, v pondělí nebo v úterý do Haify, protože už bude asi po všem. Panuje tu mínění, že v neděli (16. července – pozn. red.) to skončí, respektive v pondělí ráno, protože Izrael naznačuje velký útok na pondělí - a všichni vědí, ze to udělá, když se nic do té doby nestane. V tisku se také uvádí, že ,lidé mají spát či spí v krytech´. To jsou ale ty hermeticky uzavřené místnosti v bytech proti chemickým a biologickým zbraním, takže všichni spí doma. Oni z toho dělají senzaci, je okurková sezona. Už aby se, nedejbože, zase někde něco událo, a Arabové hned přestanou bojovat. Jinak je tu absolutní klid, lidé jsou hrdí a nedají se vyplašit. Je to důstojné. Mějte se všichni fajn.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).