Menu Zavřít

Kalousek: Vítězství levice v senátních volbách reformy nezastaví

22. 10. 2010
Autor: profit

Klíčové reformy pošle vláda do parlamentu příští rok. Nezastaví ji ani případné vítězství levice v senátních volbách. Reformy by se tím nanejvýš pozdržely, odhaduje v rozhovoru pro Nový Profit ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Jakub Stadler

I když ve druhém kole senátních voleb levice uspěje a ovládne Senát, vládní reformy to nezastaví. Jen je to může zpomalit, řekl Novému Profitu ministr financí Miroslav Kalousek. „Předpokládám, že opoziční Senát by reformy Sněmovně vracel zpátky. V takovém případě bychom museli zákony předkládat o pět až šest týdnů dříve, budeme-li chtít, aby platily od určitého konkrétního data,“ myslí si Kalousek.

Klíčový reformní zákony by měla vláda do parlamentu poslat v roce 2011. Ty pak ovlivní všechny veřejné rozpočty od roku 2012 dále. „Chceme-li skutečně stabilitu, musí jít o hluboké systémové reformy. O změnu ekonomicko-sociálních systémů, ať už je to veřejné zdravotní pojištění, penzijní reforma, reforma sociálních dávek nebo dokončení daňové reformy, která začala prosazením daňového řádu. Teď ji čeká ještě reforma instituce, tedy projekt jednotného inkasního místa. Je třeba nová legislativa a nový zákon o dani z příjmů a s ním i sjednocení základů pro výpočty přímých odvodů,“ vypočítává seznam reformních kroků Kalousek.

WT100

Podnikatelé se podle Kalouska reforem obávat nemusí. U každého zákona bude vypsaný podrobný dopad na domácnosti, ale i podnikatele - velké i drobné. Těm pomohou třeba změny ve výběru daní i jednodušší zákon o dani z příjmu. „Je důležité pro efektivní vybírání daní zjednodušit daňový proces - jak pro státní správu, tak pro poplatníka. Je důležité, abychom dokázali sjednotit výpočet základu pro všechny přímé odvody, tedy daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění. Chápu, že když se tohle řekne, zvýší se obava živnostníka. Ale platí závazek vlády, že to nebude znamenat pro malé a střední podnikatele - tedy OSVČ - zvýšenou daňovou zátěž,“ dodává Kalousek.

Celý rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem si budete moci přečíst v Novém Profitu 43, který vychází v pondělí 25. října.

  • Našli jste v článku chybu?