Menu Zavřít

Kamenice nad Lipou

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Dokud člověk nepřijede, neuvěří Že by tady jednou mohl opět fungovat pivovar - navíc se dvěma varnami -před čtyřmi roky působilo jako holý nesmysl. Citlivá rekonstrukce za desítky milionů korun však ze starého panského pivovaru, kde se vařilo do roku 1947 a pak se tu několik desetiletí skladovala zelenina a ovoce, udělala špičkový podnik. „Tam, kde stála původní varna, je dnes restaurace, pivovar měl kdysi i vlastní sladovnu," popisuje Přemysl Chmelař, který je v Kamenici nad Lipou vrchním sládkem. Než se tu usídlil, prošel pražským Beznoskou, děčínským Kapitánem či hořickým JungBergem. Jako první se v Kamenici na konci zimy 2017 rozjela menší varna o objemu 500 litrů, 26. září stejného roku začala fungovat i hlavní nerezová technologie. Obě varny dnes jedou souběžně. Současný rychlý nárůst výroby umožňují především výstavní obrovské sklepy, kde je stále dost volného místa pro nové ležácké tanky. I proto připomíná procházka výrobou - od balkonu nad varnou přes boční křídlo s minipivovarem až po historií dýchající sklep - takřka pivovarskou pohádku.

Bohatý výběr místních piv je přímo v pivnici, my jsme však zkusili lahvované speciály. Tím prvním byl polotmavý Art švestka se šesti procenty alkoholu patřící do kategorie kyselých piv.

Příkladnou vůni zpoceného koňského sedla - jak říkají znalci - doplňuje slabá švestkovost, jejíž dřevnatost je znát i v chuti. Prim ovšem hraje svěží a suchá kyselost a nesladká povidlovost.

Tento kyseláč má výbornou pitelnost a jde o skvělé osvěžení.

Ochutnali jsme i Stout 15, což je tmavé svrchně kvašené pivo se 6,5 procenta alkoholu. Vzniká z ječných i pšeničných sladů, které se razantně promítají v odéru. Stout je plný a sytý, což dokazuje, že při vaření se sladu sypalo opravdu hodně. Hořkost působí slabě, v chuti citelně rezonuje i praženost. Přestože je Stout poměrně silný, má dobrou pitelnost a překvapivě i dobře osvěží. •

Pivovar Kamenice nad Lipou náměstí Československé armády 2, Kamenice nad Lipou Sládek: Přemysl Chmelař

  • Našli jste v článku chybu?