Menu Zavřít

Kampak asi zamíří?

9. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odešly tucty lidí

Celkem 45 detektivů policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podalo k poslednímu říjnu výpověď. „Tento počet zahrnuje dva náměstky a devět vedoucích oddělení a také pět vedoucích expozitur a odborů,“ řekla ČTK mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová. I ona odchází.
Několik tuctů policistů se tedy rozhodlo opustit ozbrojené řady. Tam měli každého patnáctého v měsíci své jisté a teď jdou do civilu, kde na ně většinou ale nikdo nečeká. Na někoho ano - a to bude jistě zajímavý úkol pro BIS, zda za hromadným odchodem není vznik nějaké velmi specifické soukromé bezpečnostní služby… Navíc nebude jistě bez zajímavosti, kolik a jakých nových informací z branže se objeví na trhu ke koupi.
Na druhé straně jestli expolicisté ukořistí a do civilu si odnesou informace tak „kvalitní“ jako Kubicova zpráva nebo třeba o červené rtuti, mrtvé a živé vodě, skončí velmi brzo na pracáku. Po čase bude zajímavé sledovat, jak byli expolicisté svými nezištnými zaměstnavateli nejprve vyždímáni z čerstvých informací a pak nuceni shánět čerstvé informace z policejního prostředí. Na to už bude ale čekat jak kontrarozvědka, tak inspekce a pár jich při tom snad chytnou. Postupně se tedy pro své chlebodárce stanou přítěží a budou přecházet na „druhou stranu“ zákona. Někteří z těch zbylých se dokonce pokusí pracovat, ale s jejich schopnostmi bude výsledek žalostně podobný jako v případě těch, pro něž je práce až posledním způsobem, jak přijít k penězům.
A budou vzpomínat na blahé časy, kdy si se služebním autem objížděli svá „šméčka“ a při dokladaci valili klíny do hlavy svým nadřízeným, kteří s tím k velkému pobavení mančaftu lítali po Parlamentu. Protože o jejich pracovní morálce nejlépe vypovídá příhoda, jak byl vrátný na jejich úřadu osloven náhodným kolemjdoucím: „Takovej velkej barák! Kolik tam asi pracuje lidí?“ A vrátný se dopustil freudovského podřeknutí: „Sotva polovina.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).