Menu Zavřít

Kanada digitalizuje zdravotnictví. V rámci zakázky za 275 milionů ročně jí pomohou čeští vývojáři z Appliftingu

22. 7. 2022
Autor: Applifting
  • Pražské vývojářské studio Applifting se pouští do své historicky největší zakázky ve spolupráci s firmou Telus Health

  • Česko-kanadské partnerství bude mít hodnotu 275 milionů korun ročně. Jeho cílem bude vývoj řešení vzdáleného monitoringu pacientů, virtuální sestřičky a národního registru pacientů

  • Mezinárodní tým bude sídlit v Praze, což znamená, že Applifting musí své kanceláře rozšířit o celé další patro, aby mohl nabrat plánovaných 70 nových zaměstnanců


Pražské vývojářské studio Applifting se pouští do své historicky největší zakázky – povede healthtechovou divizi kanadské telekomunikační společnosti Telus nazvanou Telus Health, která zodpovídá v mateřské firmě za veškerý vývoj aplikací. Ty se starají například o dálkový monitoring pacientů, ,virtuální sestřičku‘ nebo také o integraci sdílených lékařských záznamů do národních pacientských registrů a vládních systémů. Partnerství bude mít hodnotu 275 milionů korun ročně.

Obě firmy spojí své týmy v karlínských kancelářích Appliftingu, které se rozšíří o celé další patro. Kromě toho se zde má během následujících dvou let otevřít 70 volných pracovních míst pro zájemce o telemedicínu. Jedná se o zatím největší nábor v osmileté existenci společnosti, jelikož hned v začátku spolupráce je třeba sehnat, jednak mezi stávajícími zaměstnanci a jednak na pracovním trhu, tři desítky vývojářů, jež se budou věnovat jen zdravotnickým aplikacím. V průběhu práce se jejich počet musí ještě více než zdvojnásobit. Na projektu se s týmem Telusu budou podílet česká i londýnská pobočka Appliftingu.

Koneckonců společnost samotná se k obří zakázce dostala právě díky svým zahraničním kolegům a jejich kontaktům. Byli to oni, kdo po světě rozšířil povědomí o pražském studiu. „Přes síť expatů Nikolaye Barbariyskiyho, našeho guru, se jméno Applifting dostalo až do Kanady. Po krátkém oťukávání k nám přijel Damon Ramsey, CMIO a VP Telusu, se kterým jsme si okamžitě sedli. Museli jsme ale přesvědčit i ostatní,“ popisuje navázání spolupráce šéf a spoluzakladatel české společnosti Vratislav Kalenda.

Digitalizace zdravotnictví je po pandemii nutnost. Česká technologie HAIDi bojuje s infekcemi a šetří čas personálu
Přečtěte si také:

Digitalizace zdravotnictví je po pandemii nutnost. Česká technologie HAIDi bojuje s infekcemi a šetří čas personálu

Vedení firmy Telus poté zaujalo nejen produktové portfolio a dovednosti Appliftingu, ale i jeho vnitřní fungování. Vývojáři se ve společnosti totiž těší z velké míry svobod. Zároveň zde neexistuje téměř žádná hierarchie – organizační struktura je plochá a platy transparentní. Kanaďany ale láká i obecná filozofie Appliftingu založená na smysluplnosti a zlepšování světa díky moderním technologiím. Totéž chtějí zavést u sebe za oceánem, takže obě studia se od sebe hodlají učit navzájem.

Tři body k digitalizaci

Cílem společného snažení se stane kompletní digitalizace kanadského zdravotnictví. Vývojáři zároveň při práci pro zaoceánský trh získají zkušenosti, jež budou moci zúročit, až se k podobnému kroku odhodlá i tuzemský systém.

„Jsme odhodláni budovat a dodávat inovativní, perspektivní zdravotnická řešení, která revolučním způsobem změní zkušenosti se zdravotní péčí pro miliony lidí v Kanadě i v zahraničí. Applifting bude klíčovým partnerem při řízení této vize a jsme nadšeni z možností, které naše spolupráce umožní,“ komentuje spolupráci Ramsey.

Telemedicína v mých očích nemá nevýhody, říká expert na digitální léčbu Ondřej Svoboda
Přečtěte si také:

Telemedicína v mých očích nemá nevýhody, říká expert na digitální léčbu Ondřej Svoboda

Třemi hlavními body partnerství by se měly stát vzdálený monitoring, virtuální sestřička a národní pacientské registry. První jmenovaná funkce umožňuje lékařům, jak název napovídá, virtuálně sledovat životní funkce pacientů, takže se místo chození po vizitách mohou věnovat obtížnějším případům. Skrz aplikaci budou moci zároveň na dálku předepisovat léky, jako to dosud činili na základě telefonátů.

Virtuální sestřička pro změnu funguje jako chatbot, který vyřizuje objednávání pacientů na kontrolu nebo konzultaci. Zdravotníci se tak zbaví věčně vyzvánějícího telefonu v ordinaci a pacientům zase odpadne dobře známý a častý problém dovolat se lékaři. Registry pak nabídnou systém sdílení lékařských záznamů napříč zdravotnickými zařízeními. Souhrnné informace o pacientech budou přístupné všem lékařům skrz jediný portál, takže už nebudou muset každému pacientovi zakládat novou kartu. I bez ní uvidí jeho kompletní anamnézu, díky čemuž si hned udělají jasno v tom, jakou léčbu aplikovat.

Měnit svět postupně

„Applifting jsme zakládali s myšlenkou měřitelné pomoci lidem a světu. Proto se s radostí pouštíme do healthtechových projektů. Už v roce 2013 jsme programovali FOEDUS, takže v rámci oboru víme, do čeho jdeme. I tak je ale spolupráce s Telusem o několik úrovní výše. Celkový objem zakázky z nás efektivně vytvoří healthtechovou společnost, která se bude velkou měrou přímo podílet na záchraně životů,“ shrnuje novou výzvu Kalenda.

Hluboce se vám zadívá do očí, a ví. Česká umělá inteligence Aireen v nich umí najít nemoci, které ještě nepropukly
Přečtěte si také:

Hluboce se vám zadívá do očí, a ví. Česká umělá inteligence Aireen v nich umí najít nemoci, které ještě nepropukly

Mimo Kanady byla digitální revoluce zdravotnictví zahájena například i v Německu, kde se telemedicínské nástroje aplikují do prvních ordinací. V tuzemsku k širokému rozšíření med-techových aplikací zatím nedošlo. Karlínský Applifting se díky tomuto projektu stává jednou z prvních společností, které se na možnou budoucnost péče o zdraví připravují. „I když už nějaké legislativní kroky v Česku probíhají, od realizace jsme u nás zatím daleko. Doufám, že prací na tomto projektu upozorníme na význam tohoto odvětví a podaří se nám usnadnit práci lékařům a sestrám a ušetřit jim čas, který mohou věnovat záchraně životů. Zároveň tím zvýšíme povědomí o dovednostech českých vývojářů,“ doplňuje Kalenda.

BRAND24

Mimo Applifiting se o propojení softwarových řešení a nemocnic snaží například startup Datlowe se svou technologií HAIDi, která má lékařům pomoci v boji s nemocničními infekcemi. Používá k tomu umělou inteligenci a metody strojového učení. Mezi další průkopníky využívání telemedicíny a digitalizace ve zdravotnictví patří Ondřej Svoboda s projekty Dr Digital, eHealth and Telemedicine a Telemedicine Academy nebo autor diagnostické umělé inteligence Aireen Jan Hlaváček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).