Menu Zavřít

Kanada po legalizaci marihuany: firmy řeší, co se zkouřenými zaměstnanci

25. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Legalizace marihuany v Kanadě nastolila otázku pro mnoho firem, jaké množství vykouřeného konopí je ještě přijatelné pro to, aby zaměstnanec podával spolehlivé výkony. V naprosté většině případů ale příznivci „trávy“ uslyší, že v práci se marihuana konzumovat nebude.

Kanada legalizovala prodej a držení marihuany 17. října. Od té doby si může každý dospělý Kanaďan starší 18 let koupit konopí, u sebe může mít maximálně 30 gramů marihuany. Pro zaměstnavatele a manažery firem vyvstala otázka, jak se k legalizaci měkké drogy postavit.

Stanovení „bezpečné dávky“ u konopí je obtížné, tvrdí advokát Mario Torres, který se specializuje na pracovní právo u firmy Brazeau Seller Law v Ottawě. Lidé většinou vědí, co s nimi udělá jedno pivo nebo „panák“ tvrdého alkoholu. U vykouřeného jointa trávy to je něco jiného, záleží na obsahu látky THC i na momentální kondici a náladě uživatele.

Ve firmách, kde je bezpečnost prioritou, jsou vnitřní směrnice neúprosné. Letecké společnosti vyžadují, aby většina jejich zaměstnanců nekonzumovala marihuanu ani mimo službu. U kancelářských pozic se očekává, že je zaměstnanec dostatečně soustředěný, aby práci mohl vykonávat. Pokud nemáte lékařský předpis, že musíte marihuanu užívat ze zdravotních důvodů, nebývá na pracovišti tolerována, uvedl server Quartz.

Například jedna z kanadských televizních společností uvádí, že konopí bude vnímáno stejně jako jakákoliv jiná droga nebo alkohol na pracovišti, který způsobuje snížení schopnosti vykonávat práci. Zaměstnancům je také zakázáno, aby konopí v práci předávali nebo prodávali kolegům.


Američtí senioři objevují marihuanu:

Droga poráží bolest i nespavost

Pěstování marihuany v Kalifornii, ilustrační foto


Na druhou stranu není jasné, jak bude nadřízený postupovat, pokud si bude myslet, že zaměstnanec je v práci zkouřený. Torres na to nemá jednoznačnou odpověď, protože testování na přítomnost drog v zaměstnání se v Kanadě považuje za porušení lidských práv. Zaměstnanci by s tím museli dopředu písemně souhlasit. Zaměstnavatel má naopak právo si smluvně zajistit na pracovišti bezpečnost.

Ve většině případů budou zaměstnavatelé postupovat stejně jako při podezření, že zaměstnanec v práci pije alkohol nebo přišel do práce v podnapilém stavu. Torres doporučuje manažerům, aby člověku, který je cítit marihuanou, nabídli pomoc, případně volno. Pokud by se problém opakoval, mohou přistoupit k postihům či ukončení pracovní smlouvy.

EBF24

Dále čtěte:

Od žvýkaček k marihuaně. Miliardář Wrigley objevil finanční půvab konopí

Jak Google vydělával na lidech, kteří se snaží zbavit závislosti na alkoholu a lécích

Marihuana ve světě: nejdražší je v Tokiu, nejvíce se spotřebuje v New Yorku

Sázka na legalizaci: pivovarský obr zaplatil miliardy za podíl v pěstiteli marihuany

Raději bez tabáku. Čistá marihuana je podle vědců bezpečnější

Marihuana. Ilustrační foto.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).