Menu Zavřít

KANAĎANÉ DO TUŠIMIC

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Společnost Northland Power plánuje investici v ČR

Kanadská společnost Northland Power, která se zabývá rozvojem a výstavbou energetických projektů a která je jedním z největších nezávislých producentů elektrické energie v Kanadě, plánuje společnou investici s Českými energetickým i závody. Potvrdil to týdeníku EURO její zástupce v ČR George Kahle a dodal, že předmětem právě probíhajícího jednání je odstavená elektárna Tušimice 1, spalující hnědé uhlí.

Ve východní Evropě. Tušimice nejsou prvním projektem, o který se ve východoevropských zemích společnost zajímá. Letos již realizuje projekt modernizace elektrárny a teplárny v Kyjevě. Jde tam o přestavbu uhelné elektrárny s insta lovaným výkonem 300 MW elektrických a 600 MW tepelných. Bude převedena z konvenčního systému na kombinovaný cyklus výroby elektřiny a tepla. Její kapacita bude zvýšena o 150 MW, a to plynovými kogeneračními jednotkami. Po přestav bě se sníží výrobní náklady elektrárny o více než deset milionů dolarů ročně. Má zásobovat elektřinou a teplem 900 tisíc obyvatel kyjevské oblasti a její modernizace bude prospěšná také z ekologického hlediska - nové zařízení a nová technologie pomohou snížit škodlivé emise.

Kyjevský projekt se realizuje způsobem BOOT, což znamená: postav, vlastni, provozuj a pak prodej novému provozovateli. Kanadská firma se podle informace agentury Reuters chystá na Ukrajině v nejbližší době převzít k realizaci ještě další e nergetický projekt.

Doma v Kanadě Northland Power (její sídlo je v Torontu) vlastní a provozuje čtyři malé tepelné elektrárny o celkové kapacitě přes 250 MW. To sice není mnoho, ale všechny pracují v kombinovaném cyklu, takže kromě elektřiny dodávaj í také teplo. Jak uvedl G. Kahle, jedna z nich je světovým unikátem, protože byla první elektrárnou spalující biomasu.

V současné době připravuje společnost realizaci několika dalších energetických projektů doma a v Jižní Americe. Jejich instalovaný výkon má překročit tisíc megawattů. Firma provozuje také marketingovou a distribuční společnost, která zajišťuje pro Northland Power a další zákazníky dodávky zemního plynu pro elektrárny v Albertě.

V České republice. Kanaďané jednají na Mostecku od letošního jara. Do přestavby odstavené tušimické elektrárny bude třeba podle vyjádření pražského zastoupení kanadské firmy investovat více než 280 milionů USD. G. Kahle řekl, že při přestavbě budou použi ty kotle s moderní technologií cirkulačního fluidního lože, která umožní spalování mosteckého nízko kvalitního a vysoce sirnatého hnědého uhlí. Přitom použitá technologie dovolí dodržet emisní limity platné v Evropské unii. Zamýšlená celková kapacita elektrárny je 250 MW a odběratelem elektřiny bude ČEZ.

CIF24

Kanadská firma vloží do projektu 100 milionů amerických dolarů. Zbývající financování bude pokryto českými a zahraničními finančními ústavy. Při výstavbě hodlá firma, jak potvrdil Kahle, používat co nejvíce služeb a zařízení od českých dodavatelů (až osmdesát procent dodávek). Půjde o veškeré stavební práce a inženýrské stavby, dále například o dodávku parní turbíny, generátorů, transformátorů, úpravny vody a další. Northland Power je připravena okamžitě jednat a nejdéle do osmi měsíců uzavřít potřebn é dodavatelské a odběratelské smlouvy.

Do České republiky přivedl firmu podle slov G. Kahla průzkum trhu, který si nechala v regionu střední a východní Evropy udělat. Z něho vyplynulo, že předností Česka je rozvinutý průmysl a kvalifikovaná pracovní síla, což by mělo být zárukou úspěchu jejího projektu v Tušimicích.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).