Menu Zavřít

KANAĎANÉ ZAHAJUJÍ BOJ S ČASEM

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

O vítězi výběrového řízení rozhodl levný tarif pro nejširší veřejnost.

Výběrové řízení na třetího mobilního operátora skončilo, ale vítěz - Český mobil - přílišný klid na práci mít nebude. A to nejen proto, že výstavba sítě na frekvenci 1800 MHz bude jeho světovou premiérou. Musí se totiž připravit na to, že jeho další počínání bude ostře sledováno a případné nedodržení nabídky tvrdě napadeno. Neúspěch projektu by byl ostudou i pro ČR a mohl by poznamenat další chystané tendry, nejen v telekomunikacích, ale i v energetice či bankovnictví.

Peltrám dal své slovo.

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám prohlásil, že dokud bude ministrem, osobně si ohlídá, aby firma všechny své ambiciózní závazky dodržela. V krajním případě se prý nebude zdráhat licenci odejmout. Spolu s vrchním ředitelem Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Davidem Stádníkem novinářům přislíbili, že po vydání licence všechny důležité dokumenty, včetně závazků vítěze, zveřejní. „Nemám důvod cokoliv tajit, říká Peltrám.

Hlídacími psy Českého mobilu - konsorcia kanadské TIW, nizozemské Priority Telecom a domácí Investiční a Poštovní banky - však budou hlavně poražení investoři, těžce nesoucí, že v soutěži telekomunikačních gigantů je porazila z globálního hlediska relativně nepříliš významná firma. Konsorcium NovýMobil (Aliatel/Telenor), které překvapivě skončilo poslední, se domnívá, že „vítězem se nestal uchazeč s nejlepší nabídkou . Stephen Childs z britské společnosti Orange, druhé v konečném pořadí, ještě před ukončením řízení nevyloučil, že by v případě vítězství „nereálné nabídky mohl tendr skončit před soudem jako loni v Irsku. Orange chce v ČR další postup konzultovat s ostatními účastníky tendru. Třetí CrysTel protest nevyloučil, čtvrtá Vlna+ si stěžovat nehodlá, ačkoliv minulou středu otiskla v Hospodářských novinách inzerát s textem „Pane ministře, seriózní zem si zaslouží seriózního operátora .

Český mobil jakékoliv problémy s plněním slibů vůbec nepřipouští. „Nebyly nám žádné sankce uděleny nikde na světě v minulých letech, nevidím důvod, proč bychom museli být pokutováni nyní v České republice, uvedl pro týdeník EURO Mario Bertrand z TIW, který se má nyní stát generálním ředitelem Českého mobilu. Firma slibuje do tří měsíců po vydání licence pokrýt signálem 37 procent populace (sedm největších měst). Do konce roku 2000 chce v pokrytí území dohnat stávající dva operátory. To však bude vyžadovat doslova pekelné tempo výstavby, protože jak lídr trhu EuroTel, tak RadioMobil se již pomalu, ale jistě blíží ke stoprocentnímu pokrytí. Přestože nový operátor slibuje rozjezd sítě již na začátku příštího roku, šéfu ČTÚ Stádníkovi stačí, aby se tak stalo „nejpozději do června příštího roku , jak bylo uvedeno v propozicích k soutěži.

A přece Beseda.

Český mobil ke splnění smělých plánů pokrytí určitě beze zbytku využije celorepublikové sítě členů konsorcia. Investiční a Poštovní banka nabídne svých 180 poboček a 3400 poboček Poštovní spořitelny. Nizozemská Priority Telecom zase vlastní kabelové společnosti Kabel Net a nově i Kabel Plus, jejichž prostřednictvím se může Český mobil dostat nejen na tisíce střech a stožárů po celé ČR, ale i ke zhruba 400 tisícům uživatelů kabelové televize. Při výstavbě sítě se chce operátor spojit hned se dvěma dodavateli technologie. Měly by jimi být německý Siemens a švédský Ericsson.

Z marketingového hlediska má význam nejen partnerství s kabelovými televizemi, ale také napojení na Beseda Holding, firmu s výrazným vlivem na komerční televize Prima a Nova. Beseda Holding se původně měl stát jedním z oficiálních členů konsorcia. Nakonec se tak nestalo, přičemž těžko posoudit, zda svůj vliv neměl skandál kolem Novy či v červnu zveřejněné informace o tom, že Zbyněk Loebl, který výsledky mobilního tendru jako jeden ze státem najatých poradců vyhodnocoval, byl ještě v loňském roce ve vysokých funkcích právě v Beseda Holdingu (EURO 25/99), a tudíž hrozilo obvinění ze střetu zájmů. K vstupu mediální firmy do Českého mobilu nakonec nedošlo a 13. července nám Mario Bertrand na přímou otázku, zda mají ještě s Beseda Holdingem něco společného, odpověděl záporně. Kupodivu se však nyní v představenstvu a dozorčí radě Českého mobilu vyskytuje hned několik lidí z uvedené firmy, včetně Miroslava Šipoviče, předsedy dozorčí rady Beseda Holdingu a předsedy představenstva mateřské akciové společnosti Beseda. Vliv na elektronická média může hrát v marketingu významnou roli, určitě pomůže s uváděním nové značky a produktů na trh.

Nařčení bez důkazů.

Konečnou fázi tendru, kdy se na Český mobil snesla ze všech stran vlna kritiky a obviňování, hodnotí Mario Bertrand jako „špinavou kampaň . Narozdíl od konkurentů považuje způsob vyhodnocování nabídek za naprosto objektivní. „Všechna porovnávaná kritéria byla měřitelná, každý ze soutěžících si sám mohl dopředu spočítat, kolik může získat bodů, brání práci výběrové komise. Z tábora kritiků se v minulých dnech nesly další fámy o tom, že na výsledek tendru měly mít vliv i jiné skutečnosti než čistě odborné posudky. Podle všeho však jde o zprávy nepravdivé. Jedna z kuloárových zpráv například tvrdila, že souběžně s výjezdovým zasedání výběrové komise v Cambridgi do Anglie vycestoval i poradce Českého mobilu Ladislav Chrudina a Zdeněk Kruliš z IPB. Chrudina, bývalý náměstek ministra hospodářství, sice potvrdil, že se spolupodílel na nabídce Českého mobilu (pracuje prý pro TIW již čtyři roky), ale rozhodně odmítl, že by lobboval v Anglii. „V uvedené zemi jsem nebyl minimálně dva roky, řekl týdeníku EURO. Zdeněk Kruliš z IPB, který svého času pracoval na ministerstvu dopravy a spojů, ve Velké Británii podle vlastního vyjádření nebyl nikdy v životě a průběh tendru prý sleduje jen zpovzdálí. V inkriminované době trávil dovolenou na Slovensku. Další fáma hovoří o tom, že výběr Českého mobilu vydatně podpořila „šloufovská větev v ČSSD, která se takto chtěla IPB odvděčit za úvěr, který měl být straně během letošního léta bankou poskytnut. Místopředseda ČSSD pro řízení Karel Kobes tuto myšlenkovou konstrukci považuje za paranoickou. ČSSD je podle něj sice úvěrována IPB (ale také Komerční bankou), avšak jedná se o úvěry staršího data, které s žádným tendrem nemohou mít pranic společného. „Jde o běžné půjčky, které využívají tisíce jiných subjektů.

Řetězová reakce.

Přes dosti bouřlivou kritiku lidí ze soukromé sféry prošel Český mobil státními strukturami de facto jako nůž máslem. O vítězi vlastně rozhodlo již zahraniční poradenské konsorcium Central European Advisory Group (CEAG) a vše, co následovalo, bylo pouze řetězovou reakcí na původní doporučení. Řídící výbor souhlasil s doporučením poradců, následně ministr Peltrám souhlasil s doporučením řídícího výboru a minulou středu vláda nic nenamítla proti rozhodnutí ministra Peltráma. V celém schvalovacím procesu vyjádřilo pochybnosti nad výběrem pouze několik málo lidí. V dvanáctičlenném řídícím výboru to byl podle našich informací hlavně František Králík z ministerstva životního prostředí (jeho výhrady se objevily i v zápisu), částečné připomínky pak měli mít František Hesoun z ČTÚ a poslanec za ČSSD Miloslav Vlček. Ve vládě pak s doporučením výboru měli méně či více polemizovat pouze ministři Miloš Kužvart, Jaroslav Bašta, Pavel Dostál a Jan Kavan.

O vítězi rozhodl levný tarif

ebf - tip - debata

Jelikož jednoznačně největší váhu při vyhodnocování nabídek měla úroveň nabízených cen, klíčovým trumfem Českého mobilu byl jeho tarif „T1 pro nejširší veřejnost. Ten má umožnit uživatelům za měsíční poplatek deset korun provolat 35 minut mimo špičku a pět minut ve špičce. Firma se tímto podle komentáře Patricka Zandla z Mobil serveru přesně trefila do vývěrového kritéria, protože výhodnost nejlevnějších tarifů byla údajně poměřována právě na prvních 40 minutách. Klienti, kteří se nechají zlákat nabídkou, nebudou muset platit aktivační poplatek ani SIM kartu. Tarifní program má mít formu předplacené služby. Šéf Českého mobilu Mario Bertrand minulý týden nebyl schopen poskytnout informaci, jakou měrou budou mobilní telefony dotovány, stejně tak zatím neprozradil, s jakou délkou impulsu se počítá. Byl by totiž podstatný rozdíl, kdyby například zákazník platil za každou započatou minutu či jen za skutečně provolané vteřiny, jak s tím počítali někteří poražení účastníci tendru. Stávající operátoři fakturují za každou započatou půlminutu.

(jpš)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).