Menu Zavřít

Rozdupaní lososi. Tajné video odhalilo kruté zacházení s rybami v kanadském velkochovu

15. 10. 2019
Autor: Redakce

Pracovníci kanadské firmy Cooke Seafood v amerických sádkách zbytečně krutě zabíjeli lososy. Praxi v jednom z největších dodavatelů ryb na světě natočili tajně aktivisté. V americkém státě Maine firmu vyšetřují místní úřady kvůli týrání zvířat.

Kanadskou firmu Cooke, jež si zakládá na udržitelnosti svého produkce ryb a dalších mořských živočichů, vyšetřují americké úřady. Tajně natočené video ukázalo, jak se s rybami v sádkách zachází. V některých případech byly ryby i rozšlapány, v nádržích neměly dostatek kyslíku a pomalu umíraly. Společnost patří mezi největší producenty lososů a dalších mořských plodů na světě, v roce 2018 měla obrat 1,8 miliardy dolarů (42 miliard korun).

„V takovém nepřirozeném prostředí mnoho lososů nepřežije dost dlouho, aby se dostaly do dalšího zařízení, kde jsou ryby zabíjeny,“ kritizuje americká nezisková organizace Compassion Over Killing (COK), jež bojuje proti bolestivému zabíjení zvířat.

Video z Cooke Seafood natočené jedním ze zástupců Compassion Over Killing

Kanadská firma provozuje umělé chovy lososů ve Spojených státech, ve Skotsku a Chile. Společnost se přitom zavazuje, že o ryby pečuje s ohledem na co nejlepší životní podmínky. Ryby ze zařízení v Maine přitom vykazují časté deformace páteře, trpí také plísněmi. Pracovníci sádek na živé ryby také šlapali, tvrdí zástupci COK. Jeden z nich získal práci v sádkách a tajně chování pracovníků natočil. Při vakcinaci ryb nebyly také dostatečně umrtveny.

I když pro zacházení s rybami neplatí tak přísné normy jako u hospodářských zvířat, nezisková organizace podala stížnost k úřadům, že jde o týrání zvířat. Případ prošetřují orgány státu Maine z místního ministerstva zemědělství.

Generální ředitel firmy Glenn Cooke v prohlášení uvedl, že je zklamán a zarmoucen z toho, co na videu viděl. Podle něj se jedná i nepřijatelné incidenty, které porušují firemní standardy. Slíbil, že se takové zacházení s rybami nebude opakovat.


Velkochov budoucnosti: norská firma staví gigantická akvária pro lososy

Projekt firmy Nordic Aquafarms. Každá krytá nádrž má mít objem 8 tisíc metrů krychlových.


Studie vědců upozorňují na to, že i ryby jsou vnímavé vůči bolesti a reagují na bolestivé podněty. Už v roce 2009 eurokomisařka Androulla Vassiliouová zdůraznila, že ryby jsou vnímavé bytosti, které jsou vystaveny bolesti a utrpění.

Americká asociace pro akvakulturu uvedla, že nepodporuje takové zacházení s rybami v umělých chovech. „Úspěšný chov ryb je závislý na zdravých zvířatech a svědomité péči o ně. Špatné zacházení se zvířaty musí být okamžitě hlášeno majitelům nebo manažerům těchto zařízení, případně veřejným orgánům, pokud manažeři nereagují na zprávy o týrání zvířat,“ uvedla asociace.

Akvakultura má stále významnější postavení při produkci ryb. Už nyní produkuje polovinu celosvětové rybí produkce a její podíl stále stoupá s tím, jak je v mořích a oceánech méně ryb. Do roku 2050 by se měl objem ryb z umělých chovů zdvojnásobit.

Dále čtěte:

Maso bez antibiotik: EU financuje projekt, který má změnit produkci potravin

Podnikání bez hranic. Růžička chce vyvíjet nové potraviny

Válka s mořskou vší. Norské lososy mají chránit plastová vejce

ebf - tip - debata

Rybolov zasáhl 55 procent oceánů. Čtyřikrát větší plochu než zemědělství

Čínští rybáři, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).