Menu Zavřít

KANCLÉŘ ZKLAMAL

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Rusko

Moskva – Vladimir Putin Německu rozumí. Jako špion KGB v tehdejší NDR se naučil plynně německy, a tak mu minulý týden nedělalo žádný problém hovořit s kancléřem Gerhardem Schrödrem bez tlumočníka. To ovšem zdaleka neznamená, že oba politici nalezli společný jazyk. Schröderovi se nepodařilo Putina přesvědčit, aby Rusko svůj velký dluh vůči Německu částečně splatilo podíly ve významných ruských podnicích. Putina neobměkčilo ani to, že Rusko přitom potřebuje zastání německých politiků při jednání se svými západními věřiteli. Už v roce 2003 by místo stávajících čtrnácti miliard dolarů ročně měli Rusové splácet o pět miliard více.

Přestože moskevská jednání Putina se Schrödrem nevyústila v žádné konkrétní dohody, Schröder několikrát zopakoval, že podmínkou plnohodnotné integrace Ruska do Evropy je splacení zahraničních dluhů, respekt ke svobodě tisku a konstruktivní účast v debatě o bezpečnosti kontinentu po rozpadu SSSR.

CIF24

Téma svobody slova bylo v době Schrödrovy návštěvy Ruska zvláště aktuální, neboť redaktoři nezávislé televize NTV se krátce před příjezdem německého kancléře vzbouřili proti novému vedení stanice. Kontrolu nad NTV převzal nedávno státní plynařský gigant Gazprom. Vzbouření redaktoři doufali, že kancléř jejich boj v Moskvě podpoří. Ten je však zklamal, když prohlásil: „Chápu svobodu slova tak, že je třeba rozlišovat majetek na jedné straně a žurnalistiku na straně druhé.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).