Menu Zavřít

Kandidátem francouzské levice na prezidenta je Hamon, předčil favorizovaného Vallse

29. 1. 2017
Autor: čtk

Volbu kandidáta francouzské levice na prezidenta ve druhém kole velkým rozdílem vyhrál bývalý ministr školství Benoit Hamon. Oznámil to Thomas Clay, šéf organizačního výboru hlasování, které pořádala vládní Socialistická strana.

Podle Claye podle výsledků ze 4322, tedy přibližně 60 procent, hlasovacích středisek zvítězil Hamon ziskem 58,65 procent hlasů. Jeho soupeře, bývalého předsedu vlády Manuela Vallse podpořilo 41,35 procenta hlasujících.

Exministr školství minulou neděli překvapivě vyhrál už první kolo levicového výběru se ziskem 36,01 procenta hlasů. Společně s ním se do dnešního rozhodujícího klání dostal Valls s podporou 31,48 procenta hlasujících a který do té doby platil za hlavního favorita.


Kandidátem pravice bude expremiér Fillon:

Kandidátem pravice ve francouzských prezidentských volbách bude Fillon

François Fillon


K hlasovacím urnám podle organizátorů dnes přišlo více voličů než před týdnem. Podle údajů ze 75 procent středisek bylo už k 17:00 registrováno 1,3 milionu hlasujících. Prvního kola se jich zúčastnil milion.

MMF24

Kandidát levice podle průzkumů nemá příliš velké šance v jarních volbách hlavy francouzského státu uspět. Předpokládá se, že nikdo z adeptů prezidentský úřad už v prvním kole nezíská. Ve druhém kole se pak očekává souboj expremiéra Françoise Fillona, který v listopadu uspěl ve výběru kandidáta tradiční pravice, se šéfkou krajní pravice v zemi Marine Le Penovou.

Benoit Hamon (49)
Bývalý ministr školství Hamon překvapivě zvítězil minulý víkend v prvním kole primárek oproti favorizovanému Manuelu Vallsovi. Poté jej z třetího místa podpořil Arnaud Montebourg, který tak Hamonovi zvýšil naděje na celkové vítězství.
Představitel levicového tábora Socialistické strany (PS) Hamon byl v letech 2004 - 2009 poslancem Evropského parlamentu.
Tento nenápadný politik si v poslední době získal popularitu jako vůdce levého křídla strany, které stojí proti Vallsovi.
Od května 2012 pracoval Hamon dva roky jako státní tajemník pro sociální ekonomiku na ministerstvu financí a zahraničního obchodu ve vládě Françoise Hollandea.
Od dubna do srpna 2014 byl ministrem školství, z vlády odešel na protest proti opatřením Manuela Vallse na podporu podnikání.
Narodil se 26. června 1967 v Saint Renan, vyrostl v Brestu. Studoval historii na tamní Bretaňské univerzitě. V politice se angažuje od devatenácti let, v letech 1993 - 1995 stál v čele Hnutí mladých socialistů. Od roku 2015 je radním regionu Île-de-France.
Jeho stěžejním slibem je odhodlání prosadit v zemi minimální zaručený příjem ve výši výši 750 eur. Slibuje legalizovat marihuanu a zrušit opatření na podporu podnikání, která zavedl Valls. Chce, aby Francouzi zase „uvěřili v levici“ a hodlá se věnovat hlavně sociálním a ekonomickým otázkám.

Dále čtěte:

Hollande je osamělý a vládnutí jej nezajímá, tvrdí jeho bývalý poradce

Země musí mít možnost euro opustit, domáhala se Le Penová na sjezdu populistů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).