Menu Zavřít

Kantýna

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Skvělé maso z Politických vězňů Kantýnu najdete v pražské ulici Politických vězňů. Vchod do podniku, který je součástí sítě Ambiente, sice není nějak výrazně označen, ale najdete jej snadno, třeba podle nekončícího proudu lidí, který teče oběma směry, ven i dovnitř provozovny.

O Kantýně, která otevřela v první polovině roku 2017, jsme už v týdeníku Euro párkrát psali. Autor této recenze podnik od jeho otevření navštívil několikrát a může říci, že stále platí: Kantýna stojí za návštěvu, zcela jistě nebudete litovat. Tedy až na jednu výjimku, pokud nejste vegetarián. Podnik se totiž specializuje na české hovězí a vepřové maso, které místní kuchaři připravují v mnoha rafinovaných formách.

Kantýna je umístěna v netradičních prostorách Ringhofferova paláce, v nichž v minulosti sídlila zednářská lóže a banka. Původní aranžmá se změnilo jen částečně, škrobené úředníky a tajemné zednáře vystřídal ochotný personál podniku, bankovní přepážky pak z jedné strany kuchyně a výdejní okénko, z druhé strany výčep.

Moderní prostory, které jsou designované někde na pomezí legendárního Automatu Koruna a sídla zednářské lóže, navrhl architekt Rudolf Netík. Na práci architekta navázalo Studio Najbrt, které pro Kantýnu vytvořilo logo ve tvaru kosti. S tou se ostatně budete potkávat skoro všude, v profilu dřevěných táců, kovových doplňcích nebo svítidlech.

Hned poté, co vejdete hlavním vchodem do Kantýny, se octnete v první prostorné místnosti, která slouží jako řeznictví. Tady si můžete domů koupit maso (výběr je skutečně široký a ceny vysoké), uzeniny nebo vybrat kus masa, který vám na ohni ochotně upraví a kuchař osobně zanese.

České maso dodává do Kantýny společnost Amaso, která stejně tak jako popisovaná provozovna patří pod křídla Ambiente. Restauraci i řeznictví zásobuje především vepřovým z přeštických prasat, hovězím masem z plemene čestr a uzeninami, které jsou pečlivě připravované podle dochovaných prvorepublikových receptur. V řeznictví najdete lavice, které mají připomenout starou tržnici, i restaurované originály soch od Jana Štursy. To jen pro úplnost.

My ale tentokrát řeznictví mineme a zamíříme do hlavní a největší místnosti v Kantýně. Ještě než do ní vstoupíme, nafasujeme u místních pokladních konzumační lístek a vyrážíme do boje. Míříme rovnou k výdejnímu místu, kterému kralují dva kuchaři. Pokud zrovna nespěcháte, nechte si od nich poradit, ve svém řemesle se vyznají skvěle. Chodím do Kantýny poměrně často a kdykoli jsem dal na jejich doporučení, byl jsem s výběrem nadmíru spokojený. Kuchaři vám také rádi poskytnou rychlé školení o vlastnostech, kvalitě a přípravě jednotlivých mas. Pokud ale nemáte čas nebo chuť si doporučení s výkladem vyslechnout a rozhodnete se pro vlastní výběr, zcela jistě neuděláte chybu. Většinou je nejlepší si dát od všeho kousek. Kuchař vám nandá vše dle vašeho výběru na dřevěný tác. Jídlo si můžete sníst přímo v hlavní místnosti, jejímž středem se táhne dlouhý mramorový stůl, případně u některého ze stolů, které se nacházejí ve třetí místnosti. Vyplatí se vyrazit na jídlo s větší skupinou přátel, zvládnete tak ochutnat více chodů. Jako s předkrmem začněte třeba s legendárním stařeným gothajem s cibulí, tatarákem z vyzrálého nebo stařeného masa, poté můžete s klidem přejít na pečená masa, hovězí krk, karabáček, velký ořech nebo pečený bůček či plec, chybu neuděláte ani s trhaným vepřovým masem. Vše můžete doplnit skvělými přílohami, šťouchanými bramborami, teplou zeleninou nebo jen vejmrdou.

To vše můžete zapít třeba dobře ošetřenou tankovou plzní nebo některou z místních limonád, které vám donese ochotná obsluha. Nečekejte ale, že si nad pokrmem v klidu popovídáte s tím, s kým se do Kantýny vypravíte. Kvůli nepříliš dobré akustice a takřka neustále plné obsazenosti stolů se po celé Kantýně rozléhá hovor návštěvníků, což někdy působí až nepříjemně rušivě.

Počítejte s tím, že jak název Kantýna napovídá, podnik nepřijímá rezervace. V době oběda a večeří, tedy v poledne a od šesti zhruba do devíti hodin, je tu pořádně natřískáno. Místo k jídlu ale najdete takřka vždy, chce to jen trochu trpělivosti.

bitcoin_skoleni

Kantýna ? Politických vězňů 1511/5, Praha 1 ? e: kantýna@ambi.cz ? www.kantyna.ambi.cz

  • Našli jste v článku chybu?