Menu Zavřít

Kapitál si přeje pravici, ale reformní

23. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Týdeník EURO se dotazoval byznysmenů jak vybřednout z povolebního patu

Jakou vládu si přeje kapitál v České republice? Týdeník EURO oslovil majitele velkých firem, top manažery nadnárodních i českých společností, významné poradce a lobbisty, o nichž lze říct, že představují poměrně reprezentativní vzorek domácího kapitalismu. Otázka byla jediná: Jakému řešení povolební patové situace dáváte přednost? Názory se různí, jako se různí v celé společnosti, lze však prohlásit, že všichni dotázaní preferují pravicovou či pravostředovou vládu. Kdyby však tato vláda nebyla schopna provést slibované reformy, jsou podnikatelé v poměrně hojné míře pro vypsání předčasných voleb. Fanoušci velké koalice jsou v menšině. Většina oslovených na otázku odpověděla pod podmínkou zachování anonymity. Tvrdí, že se nechtějí míchat do politiky, aby to nepoškodilo jejich byznys. Týdeník EURO toto přání akceptoval.

  • Když už by to měla být vláda tolerovaná ČSSD, tak ať je jenom jednobarevná, tedy vláda ODS, bez lidovců a bez Strany zelených. Kompromisy nebude třeba dělat tři, ale jenom jeden. Stejně si do té vysoké politiky jdou většinou všichni jenom nakrást, takže těch partiček, co tam budou krást, bude relativně méně. (spolumajitel investiční skupiny)
  • To jste se mě měli zeptat spíš před volbami. Jediné, co si teď můžeme přát, je, aby se k veslu dostala strana, která nebude muset pro schválení každé prkotiny přesvědčovat několik strejdů, se kterými se nakonec stejně nedohodne. Máme zde dva silné hráče, kteří by se měli dopředu domluvit na spolupráci. Je nám k ničemu, když se jedna velká strana dohodne se dvěma menšími a nebude schopna spolupracovat s druhým nejsilnějším hráčem. Je však nutné poznamenat, že ekonomika je v tak dobré výchozí pozici, že její fungování do budoucna neohrozí ani menšinová, ani koaliční vláda. (generální ředitel průmyslového podniku)
  • Přeji si stabilní vládu bez „zelených šílenců“. (generální ředitel státem ovládané firmy)
  • Já ve vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nevěřím, nevěřím v ten slepenec. Všechno srovnávám s firmou - čím více lidí do toho může mluvit, tím větší tragédie. Nejlepší je, když je tam jeden většinový vlastník. Ani velká koalice nic neřeší, to už jsme tady měli - kradou všichni a nikdo na to nepoukazuje. Jsem pro předčasné volby a většinový volební systém. Kdo vyhraje, ať čtyři roky vládne! Ovšem se vší odpovědností, po čtyřech letech ať se před lidmi zodpovídá. Potom se nikdo nebude moci na nikoho vymlouvat, říkat, že mu to koaliční partner kazí. (Miroslav Anděl, spolumajitel ADW Holding, který podniká v zemědělství a ve výrobě biopaliv)
  • Jsem pro variantu, o níž se teď jedná – ODS, KDU-ČSL, Strana zelených. Je třeba řešit daňovou reformu, důchodovou reformu, zadluženost veřejných rozpočtů. Myslím, že velká koalice by znamenala jen oddálení reforem, nic by nepřinesla. A předčasné volby? Nikdo z představitelů současné politické reprezentace to nebude chtít. (vlastník poradenských firem, řazen do kategorie lobbistů)
  • Dávám přednost vládě sestavené ODS v koalici s lidovci a zelenými. Kdyby se něco takového nepodařilo, bylo by nejrozumnější vypsat předčasné volby. Těch by se ODS měla zúčastnit už přímo v koalici s lidovci a zelenými, jinak hrozí, že se Strana zelených do parlamentu nedostane a pravice ztratí cenné hlasy. Kdyby měla vzniknout velká koalice, již bych nikdy k volbám nešel. (spolumajitel strojírenské firmy)
  • ODS jako vítězná strana by měla trvat na prosazení svého volebního programu i s rovnou daní a dalšími věcmi. Když bude dělat programové ústupky, příště ji nikdo volit nebude, nebude to mít smysl. Jestli toho ODS není schopna, tak ať jsou raději předčasné volby. Zajímavé však je, že ČSSD si svůj program osm let prosazovat dokázala, byť byla také v menšině. Teď se ukáže, jak je kdo dobrým politikem. (Tomáš Pitr ze skupiny Setuza a Marila)
  • Nemyslím si, že by jakákoliv vláda měla nějaký fatální vliv na podnikatelské prostředí. Jediné, co chceme, aby nový kabinet vydržel čtyři roky. Tak, aby nastavil podmínky, které se po nějakou delší dobu nezmění. Nechceme už každého půl roku reagovat na změnu pravidel. Předčasné volby nepřipadají v úvahu. Všechny politické strany jsou spokojeny s tím, kolik ve volbách získaly hlasů, a nebudou chtít riskovat, že je v předčasných volbách ztratí. Velká koalice je samozřejmě jednou z možností, stejně k nějaké formě dohody mezi ČSSD a ODS bude muset dojít. (generální ředitel velké průmyslové firmy)
  • Jsem pro předčasné volby, které by se konaly na podzim letošního roku společně s komunálními. Velká koalice by v podstatě znamenala zrada na voličích a jakákoliv jiná vláda bude slabá. (Martin Pinl, Cimex Group)
  • Ideální vláda je koalice sestavená z ODS a KDU-ČSL za tiché podpory ČSSD. Tichou podporu by měli vyměnit za to, že je nikdo z politiků nepošle do vězení kvůli zločinům, které za posledních osm let napáchali. Kdyby ODS souhlasila s pěti podmínkami, které zveřejnila ČSSD, tak nelze hovořit o ničem jiném než o kompletní ztrátě předvolebního programu ODS. Předčasné volby nepovažuji za dobré řešení. Samozřejmě by bylo možné spojit je s podzimními komunálními volbami, což by alespoň částečně snížilo náklady, ale vůči voličům by to bylo nekorektní. (majitel firmy podnikající v těžkém průmyslu)
  • Jediným pro mě vhodným řešením je velká koalice, protože pouze ta může zajistit stabilní prostředí pro podnikání v České republice. Další dvě malé strany jsou v Poslanecké sněmovně stejně jen pro ostudu. ODS a ČSSD dostaly ve volbách od voličů jasný mandát a měly by podle toho začít jednat, naučit se spolupracovat. (generální ředitel strojírenského podniku)
  • Nevěřím, že se z těchto voleb vzejde nějaká fungující vláda. To je, jako když vám dá někdo do ruky stovku a chce, abyste mu udělali nákup za 105. Proto ani nechci říkat, jakou vládu bych si představoval. Je asi možné uvažovat o předčasných volbách, ale otázkou je, kdo z těch zvolených poslanců do toho bude ochoten jít a zda by ten příští volební výsledek byl jiný. (spolumajitel skupiny potravinářských firem)
  • Jsem příznivcem takové vlády, která zajistí stabilní podnikatelské prostředí, do něhož stát nebude příliš zasahovat. Jako podnikatele mě zajímají především nízké daně, aby konečně někdo začal s reformou důchodového systému a rovněž začal bojovat proti korupci. Přesně tohle jsou i důvody, proč jsem volil ODS, protože tyto body měla ve svém předvolebním programu. Teď po volbách se však pánové z ODS až příliš třesou na koryta ve vládě a jsou schopni část svých předvolebních slibů vyměnit za tichou podporu ČSSD. Atraktivita ODS - že se budou snažit více podporovat podnikatelské prostředí a že ten, kdo bude pracovat, na tom bude lépe než ten, kdo bere sociální dávky - je ohrožena. (generální ředitel firmy podnikající v energetice)
  • Jsem sice rád, že zvítězila konzervativní pravice, ale vyjednávání o vládě ODS, KDU-ČSL a zelených s tichou podporou ČSSD je vyjednávání o nemorální, nepoctivé variantě. Kalkuluje se s tím, že někdo k někomu přeběhne. Jsem pro předčasné volby, čím dřív, tím lépe. Je to nejférovější řešení. Věřím, že podruhé to 100:100 nebude. Ale jen volič by měl rozhodnout, kam se to přehoupne, zda k levici, nebo k pravici. Velká koalice nic neřeší, velká koalice znamená konec reforem. Myslím, že Německo, které jde dnes brzdou Evropské unie, je ukázkovým příkladem. (Peter Kovarčík, majitel Czech Teleaxis)
  • První dobrou zprávou je, že ekonomika je v drtivé většině případů na politice nezávislá. Je třeba si také uvědomit, že manipulační prostor národní politické reprezentace je omezený strukturami Evropské unie. Zdráhám se hodnocení, zda je to je pozitivní, ale je to fakt. Zhruba 60 procent legislativy je silně provázáno či generováno Evropskou unií. Většina HDP je generována nadnárodními a multinacionálními firmami, ať přímo výrobní či spotřebitelskou stránkou. Nejdůležitější, co se musí v ekonomické oblasti odehrát, je podpora ryze národní části ekonomiky, tak aby se dokázala adaptovat trendům, které probíhají v té globalizované části české ekonomiky a dokázala z nich pozitivně těžit. Nepřínosnější vláda v této chvíli? Taková, která by dokázala najít velkou míru pochopení pro rozvoj regionů – to je středopravá vláda. Celkově jde o to, aby centrální vláda nešla proti regionům, aby kraje a obce měly možnosti a podmínky reagovat na příležitosti, které ve svých regionech vidí. Ať klidně vznikne zdravá konkurence mezi regiony, ale nesmí dojít k tomu, že regiony budou soutěžit s vládou, jak jsme to v poslední době viděli. (šéf české pobočky nadnárodní softwarové firmy)
  • Až obě velké strany odstraní ty, co současnou vyhrocenou situaci způsobili, bude prostor pro rozumné jednání o nějaké formě spolupráce mezi ODS a ČSSD. Zda to bude velká koalice, či druhá opoziční smlouva, nevím, ale v podstatě je to jedno. Každá jiná varianta znamená nestabilní vládu, která zásadní reformy prosazovat nedokáže. Politici mají štěstí, že v ekonomice je obrovská konjunktura, proto s reformami ještě mohou počkat. (generální ředitel významného německého podniku)
  • Jsem pro „pravozelenou“ vládu. Je třeba dělat reformy, nebylo by dobré přistoupit na nějaké ústupky a polovičatá řešení. Stále věřím, že to jednání o nové koalici dobře dopadne. Přeji si to. Velkou koalici neupřednostňuji, ale bylo by to menší zlo, než kdyby vládl Paroubek s komunisty. (spolumajitel firmy působící v oblasti IT a telekomunikací)
  • Za současné situace, kdy žádná z politických stran nedosáhla jasné převahy a bude zapotřebí podpory dalších méně výrazných politických subjektů, bych si zcela určitě přál vládu úřednickou. Takovou vládu, která bude složená z odborníků a schopných manažerů, která bude fungovat dočasně a připraví změnu volebního zákona. Ten by umožnil vládnutí vítězné strany s majoritním mandátem v parlamentu. Této zemi by nepochybně prospěl i osvícený prezidentský systém – riziko, že nebude osvícený, je ale příliš vysoké. (generální ředitel nadnárodní stavební společnosti)
  • Velká koalice je nejhorší řešení. Nejhorší varianta i z hlediska dělání byznysu se státem. Budeme muset platit dvakrát a stejně úspěch nikdo nezaručí, protože obě strany budou podezírat jedna druhou, že ten dostal více. (spolumajitel české finanční skupiny)
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).