Menu Zavřít

Kapky štěstí na jižní Moravě

24. 9. 2016
Autor: Martin Pinkas

Jihomoravský hejtman a pučista ČSSD Michal Hašek vyrazil do boje o své politické přežití.

Podle fotky na předvolebních autech a plakátech byste Michala Haška určitě nepoznali.Možná i proto, že jihomoravský hejtman buď hodně pracuje s photoshopem, nebo používá snímky z lepších časů, kdy ještě nebyl povolební pučista a usvědčený lhář z televize, ale mladá naděje ČSSD. Po pádu Jiřího Paroubka stranu před pěti lety málem ovládl s méně třídním programem, který chtěl i voličům ČSSD říct, že se peníze netisknou v Lidovém domě. Jeho tažení ale skončilo těsně pod vrcholem. Teď vyrazil do boje o své přežití.

Od roku 2011, kdy na brněnském sjezdu ČSSD slíbil věrnou podporu Bohuslavu Sobotkovi, totiž zažívá na celostátní úrovni volný pád, který nyní dospěl až k veřejně známému „hnojometu“. Tak sám Hašek označil bizarní kauzu s odsouzenou lobbistkou Janou Mrencovou, jejíž agentura pro hejtmana zajišťuje PR služby, o nichž ovšem ví hlavně Hašek s Mrencovou. „Lžou jiní, nikoliv já,“ řekl k tomu před časem hejtman po agonii vytáček.

Z úst politika usvědčeného ze lži v přímém TV přenosu to znělo stejně věrohodně jako argentinský malbec v krabici Davida Ratha, někdejšího Haškova souputníka.

Zatímco jeho soud nepravomocně poslal do vězení za korupci, Hašek o svou budoucnost bojuje v krajských volbách. „Je to neuvěřitelné, ale už jsou to čtyři roky, co jsme tady spolu seděli. Takže je čas skládat účty,“ řekl jihomoravský hejtman na mítinku v Židlochovicích, když v reproduktorech ztichl hlas rané Heleny Vondráčkové.

I vás jsem si zaplatil

Na náměstí, plném maloměstské lacinosti, pere odpolední letní slunce a hejtman během projevu zavírá oči. Snad jako by snil nejen o účtech. Za osm let hejtmanování jich totiž nastřádal tolik, že mnozí teď ani netuší, za co vlastně byly. Hasiči, myslivci, vinaři, zemědělci i další. Ti všichni jsou v kolonkách „má dáti-dal“ Haškova impéria politických služeb a protislužeb, které v nejvyšší krajské funkci i dalších funkcí včetně těch nejbizarnějších už osm let pečlivě buduje, protože si jimi kupuje volební hlasy.

V Židlochovicích někteří z jeho výplatní pásky stojí i pod oranžovým stanem s přenosnými stolky a židlemi, jimž ČSSD už pár let říká kavárna. „Vidím tady před sebou i dobrovolného hasiče. Jsme u nás region, který je podpořil nejvyšší částkou v zemi. Protože hasiči jen nehasí. Je dobře, když se dnes na hasičských soutěžích potkávají i děti,“ skládá hejtman účty, byš na náměstí na rozdíl od staršího hasiče nestojí ve své známé uniformě hasičského podplukovníka.

 Senioři

Postaral se o nás. U důchodců Michal Hašek boduje. (Foto: Martin Pinkas)

Místo ní má na sobě džíny, tmavě modré sako a světle modrou košili, do níž má pod krkem zapíchnuté moderní sluneční brýle. Na jeho nohou nepřehlédnete fantasticky špičaté černé polobotky, jejichž špička ční vzhůru jako konce lyží. Roman Janoušek i Tonda Blaník by záviděli.

Ohledně dobrovolných hasičů Hašek skutečně nelže. Jen na jižní Moravě je jich asi 20 tisíc, podobně jako hospodu je najdete skoro v každé vesnici. Pořádají tancovačky i dětské dny a hlavně také volí, když je správně motivujete.

Jihomoravský hejtman proto mezi ně během osmi let rozdělil čtvrt miliardy korun, za což ho jejich šéfa udělala podplukovníkem. V rámci venkovské pospolitosti za to dostala další dotaci, zatímco Hašek hlasy. Třeba v Prušánkách, kam přijel rozdat hasičské metály i letos, dostává ve volbách nadprůměrně hlasů. Možná i proto teď hasiče vysílá i na státní hranice, když už tam prezident Miloš Zeman žene armádu a policii. Další úkol znamená další peníze.

„To je moje věc. Je to právo člena sdružení. Já toto právo využívám. Je to moje soukromá uniforma. Své soukromé aktivity nefinancuji z veřejných peněz,“ vysvětlil Hašek svou náklonnost k hasičům. Jde o velké nedorozumění a jen ukazuje, co se vám přihodí za osm let ve vysoké funkci: i veřejné peníze začnete považovat za své vlastní. Logicky: v předčasných parlamentních volbách 2013, po nichž Hašek spáchal puč, ho na jižní Moravě zakroužkovalo přes 25 tisíc voličů. Přeskočil tak i jedničku kandidátky, šéfa ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku.

Zavedl jsem Schengen

Pár starším lidem, jichž se odpoledne na náměstí sešlo méně než politiků a bafuňářů z ČSSD, Hašek vyjmenovává, jak zachránil nemocnici v Hustopečích a pomohl zemědělcům i vinařům. S každou svou záchrannou akcí proti suchu nebo pančovanému vínu jako by s mikrofonem v ruce stoupal výš. „Vloni se rozjela migrační vlna, která chtěla přejít přes Českou republiku do Německa. U nás na jižní Moravě se ji podařilo zastavit. Jsem rád, že aspoň u nás platila schengenská hranice,“ končí hejtman, jakmile se nad náměstím příznačně rozlije velký černý mrak.

„Pan hejtman promluvil o suchu a už prší. Ale věřme, že to jsou kapky štěstí,“ bere si slovo moderátor mítinku. Právě včas. Snad jen Hašek ví, že se migrační vlnu podařilo zastavit právě na jižní Moravě. A taky to, jak přesně pomohl vinařům kromě toho, že jejich jménem vždy někam pošle pár milionů, vyhlásí boj s černými dovozy vína nebo podepíše vinný kontrakt s Číňany, protože s nimi dohody podepisuje i Zeman.

 Lízátka

Sladká vítězství. Jižní Moravu kdysi ovládali lidovci. Od roku 2008 ale patří ČSSD. (Foto: Martin Pinkas)

„Kdyby na to opravdu došlo, tak nezbude žádné víno pro Prahu,“ směje se čínskému kontraktu, o němž se většina vinařů dozvěděla až po hejtmanovi, vlivný moravský vinař. Nejen podle něj Hašek dotáhl hejtmanování až ke „směšnosti“. Jejím principem je to, že vše děláte jen kvůli mediální pozornosti. I veřejné peníze proto nerozdělujete podle skutečné potřeby, ale jen podle mediální atraktivity. Natáčí se televizní seriál Vinaři? V rámci podpory Jihomoravského kraje Hašek pošle jeho producentům dva miliony korun.

Chybí na jižní Moravě slušné ubytování i gastronomie, takže bohatší Češi radši jezdí do Itálie a do Francie? Krátce před volbami Hašek pošle pět milionů korun na projekt podpory a rozvoje vinařské turistiky na jižní Moravě Vinařskému fondu a tři miliony korun na podporu činnosti Svazu vinařů. Zmrzne zjara vinná réva za víc než miliardu korun? Hašek se přihlásí k programu na vyšlechtění odrůdy, která nezmrzne. Ještěže zatím kvůli počasí nestřílí do nebe jako Číňané.

„Pět milionů, nebo miliard?“ komentuje sumu, která nic nezmění, zmíněný vinař a člen několika profesních organizací. Zato po ní zbudou mediální výstupy, které za 400 tisíc korun ročně pro Haška oĽ ciálně zajiššuje Mrencová. Podivný kontrakt navíc nese všechny rysy známého kolečka připomínajícího obchvat, jímž politici pomáhají sobě i straně: uzavřete kontrakt na služby, o jejichž existenci sice nikdo moc netuší, lze je ale legálně zaplatit. Část peněz se pak od firmy vrátí vám i straně. Někteří politici se proto najednou diví, v jakém domě bydlí a v jakém autě jezdí.

Už můžeme i Apple

„Postaral se o nás. Zajiššuje nám všechno, i tady v Židlochovicích. Je lidský, vyslechne nás staré, ale i mladé. Je jedno, v jaké je straně. Jde o to, že zachránil nemocnici, jak říkal,“ vysvětluje mi místní důchodce Josef Žižka, proč opakovaně volí Haška, zatímco hejtmanovi zezadu rukou čistí sako. „Buďte v klidu,“ otočí se na něj Hašek, jenž právě mluví s jinými voliči. „Mně ten Sobotka moc nesedí. Hašek, když něco chce, tak si za tím jde. Sobotka je takový na všechny strany,“ dodává Žižka.

Relativně v klidu je i hejtman. Do jeho zvolení v roce 2008 vládli na jižní Moravě lidovci, od té doby tady ale s dvojnásobnými zisky diktuje ČSSD. Po puči proti Sobotkovi je sice Hašek v partajní karanténě, i nevýrazný premiér a šéf ČSSD ale dobře zná jeho cenu. A zvlášš co v průzkumech preferencí už dva roky vede ANO, takže i Sobotka hraje v nadcházejících volbách o svou budoucnost. Každý vítězný kraj se nyní počítá dvojnásob, i když vám jde jeho amorfní lídr zle po krku.

 Michal Hašek (ČSSD)

Počasí a slevy. Věci, které podle sociálních demokratů lidi opravdu pálí. Na rozdíl od politiky. (Foto: Martin Pinkas)

Sobotka s Haškem proto na jižní Moravě uzavřeli tichý pakt o neútočení: premiérovi lidé dostali funkce a Sobotka zavře podobně jako Hašek oči, když v médiích začne létat špína. A nejen Sobotka.

„Lidi řeší, jaká je v Lidlu sleva a jaké bude počasí. A ne něco o politice,“ baví se mezi sebou u stanu soukromě volební kandidáti. Anebo na jaký mobil máte nárok na krajském úřadě. „Teď už můžeme mít i Apple,“ raduje se jedna z kandidátek. Nechtěně tak právě shrnula celý smysl voleb.

Nezveličuju, že zveličuju

„Podívejte,“ řekne Hašek, když spolu po mítinku sedíme ve stanu a já se ho ptám, jestli jde do krajských voleb s vědomím, že hraje o vše. „Naplno se věnuji práci hejtmana. O nějakém ústupu z celostátní politiky bych nemluvil. Tyto volby jsou důležité pro celou ČSSD. A pokud uspěje, tak se budu primárně věnovat vedení kraje. To je moje parketa, regionální politika mi nejvíc sedí. Dělám poradce i prezidentovi.“

A co migrační vlna? Fakt myslí vážně, že ji zastavil? „Ona se neprovalila proto, že jsme ji zastavili v Břeclavi. Připravili jsme pro migranty i záchytné stanoviště v Poštorné,“ říká Hašek. I to jako by sedělo do jeho pojetí politiky na permanentní efekt. Stanový tábor pro uprchlíky se v Poštorné za velké mediální pozornosti otevřel vloni na podzim, ještě ve stejný podzim se z něj ale stalo vězení- pro Čechy. „Nikdy jsem netvrdil, že jsem tady zastavil migranty. Tohle nezveličuju-“ dodává hejtman.

Na jižní Moravě ČSSD boduje

Obliba něco stojí. Hašek v kraji podporuje hasiče, myslivce, vinaře a mnoho dalších. (Foto: Martin Pinkas)

Zveličovat nemusí ani kauzu s Mrencovou. „Nikdy jsem se netajil tím, že Mrencovou znám dlouhou dobu. Díky ní jsem na akcích potkával i spoustu duchovních celebrit-“ vysvětluje Hašek. Mrencová je hodně duchovní: už v roce 1972 dostala pokutu 700 korun za podvod a o dva roky později tři roky vězení za podvod a rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Letos jí soud v Chebu nepravomocně uložil dvouletou podmínku za uplácení novinářů.

MMF24

Věděl to všechno Hašek? „Nevěděl jsem, že byla odsouzená. Já jsem ale vystudovaný právník, a pokud vím, tak ten rozsudek je stále nepravomocný. A já ctím presumpci neviny,“ dodává jihomoravský hejtman. A pak že potřebuje PR za 400 tisíc ročně. Ne náhodou se nebe znovu zatáhne a celé náměstí pořádně spláchne dalšími kapkami štěstí.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).