Menu Zavřít

Kardinál Vlk: Nechte být církevní restituce

14. 4. 2016
Autor: ČTK

Trvalo to přesně dva dny. V pondělí se šéf ANO a oligarcha Andrej Babiš nechal slyšet, že církevní restituce jsou "předražené o 54 miliard korun" a na zasedání vlády podpořil komunistický návrh, aby byly náhrady vyplácené církvím zdaněny. Ve středu zveřejnil kardinál a někdejší arcibiskup pražský Miloslav Vlk na svých stránkách kardinal.cz rozsáhlou filipiku proti popíračům církevních restitucí.

Babišovi je určena pasáž o „některých stranách a různých politicích“, kteří chtějí „revidovat náhrady za majetek, který nelze vrátit“. Náhrady byly podle Vlka „vypočteny ve spolupráci se špičkovými experty společnosti Ernst & Young“, zabývala se jimi prozatímní komise parlamentu a shrnutí různých expertíz, kteří provedli „odborníci z Národohospodářské fakulty VŠE“, obsahuje souhrnnou bilanci, „která srovnává výdaje státu na církve v letech 1948-2007 a vedle toho zisky, které stát církvi nevrátil. Ty činí 168,6 miliard“.

K tomu je navíc podle Vlka třeba připočíst, v jak zanedbaném stavu se církvi vrací její někdejší majetek: „To ať také vezmou na vědomí ti, kdo přicházejí s myšlenkou snížit finanční náhrady.“

Soudružka Procházková

Schytala to i známá bojovnice proti církevním restitucím spisovatelka Lenka Procházková: „Snaha psát papeži Františkovi (…) je opravdu úsměvná. Ti, co se o to snaží, jako např. soudružka Procházková, neznají vůbec církevní právo a domnívají se, že papež dá na nějaké politické plácání.“ Takové kroky „neinformovaných lidí“ podle Vlka jen ukazují „urputnou snahu udržovat stav společnosti, kdy neplatilo právo, ale vůle strany a vlády“. Takoví lidé chtějí, jak píše Vlk, „znovu nastolovat bývalé totalitní poměry pod rouškou snahy o spravedlnost a toho by si měli voliči dobře všimnout.“

WT100

V úvodu zmíněný komunistický návrh na zdanění finančních náhrad církvi by podle jeho autorů měl státu během příštích desítek let ušetřit zhruba 11,5 miliardy korun. V létě 2012 Nečasova vláda protlačila parlamentem návrh, že církve dostanou přes 50 procent komunisty ukradeného majetku přímo a místo zbytku, který nelze z různých důvodů vrátit, jim stát během příštích 30 let vyplatí 59 miliard korun (navýšených o inflaci).

K Babišovu zpochybnění církevních restitucí se již vyjádřili různí lidovečtí politikové. Jejich názor je jednoznačný - pokud by ANO ve sněmovně podpořilo komunistický návrh, považovala by to KDU-ČSL za porušení koaliční smlouvy.

  • Našli jste v článku chybu?