Menu Zavřít

Karneval chutí v novém hávu

12. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Omamující masa a euforii probouzející vína vás vmžiku přivinou do své brazilské náruče

Dona Maria Angélica mířící sekerou na hlavu selete, jehož zděšený kvikot jako by vystupoval z fotografie nad vstupem do podniku, je obrázkem jen pro otrlé. Nenechte se však, pokud jste slabší nátury, odradit prvotním dojmem. O pár schodů níže se vám naskytne zcela jiný pohled.
Nový háv brazilské restaurace ve Slovanském domě na pražských Příkopech dává zapomenout na minulost. Prostor získal na vzdušnosti i noblese, ani stínem nepřipomíná někdejší přeplněnou nádražní halu. Podmaňující interiér návštěvníka naladí na správnou notu ihned, jakmile překročí práh. Tisíce přepestrých motýlích křídel a stovky exotických květů Amazonie, jimiž září stěny restaurace, navozují typicky jižní atmosféru, bezstarostnou a veskrze radostnou. Hučící bábel zvuků rozbíjejících se o klenboví, do něhož občas břeskně zařičí crescendo trubek divokou melodii, zase s nadsázkou kopíruje nenapodobitelné zvuky pralesa. A přitom ještě nesedíte u stolu, ještě nevíte, jaký že festival krmí vás tu čeká.

Tajemství zeleného signálu

O příštích chvílích hodně napoví salátový bufet obtěžkaný spoustou lahůdek. Pečlivě uspořádané čerstvé ústřice, řady válečků maki sushi a regiment salátů podbarvují vůně stoupající z polévkových mis. Spolu se zralými plody jižního ovoce provokují zrychlené polykání slin a lákají k okamžité konzumaci. Ovšem pozor! Než se vrhnete k baru, abyste vyplenili jeho lákavé armády dobrot, pročtěte si zdejší hlavní nabídku. Není to totiž vůbec od věci. Až si budete na samoobslužné lince nakládat nepřeberná kvanta předkrmů – třeba znamenitá palmová srdíčka, lehce zauzenou sušenou šunku nebo atraktivní hovězí tatarák – je potřeba myslet na to, aby zbylo dostatek místa pro mámivá, jako dort křehká grilovaná masa plná šťáv.
Jakmile na talíři shromáždíte ty nejúžasnější kousky, usedněte a „rozsviťte zelený signál“. Vše totiž teprve začíná. V ryčné karnevalové atmosféře se o vaši přízeň začnou ucházet zruční churasqueros, kteří tančí sálem s meči po jílec ověnčenými škvířícími se sousty, jež ďábelskou vůní svádějí vaše chuťové buňky. Nejprve přibaletí mladík a vemlouvavě nabídne kuřecí srdíčka nebo kousky prsou obalené ve slanině. Vyhlíží to „k sežrání“, takže se lehce necháte zlákat na první ochutnávku z tohoto soudku. A ejhle, ono to také skvěle chutná. „Proč tedy brzdit, jen do toho, vždyť přece něco zvládneme!“ Tentýž obžerský optimismus se opakuje u ryb, klobásek i kachních prsíček, rozplývajících se v ladné symfonii na jazyku.

Hovězí kavalerie na postupu

Tak to zpravidla bývá před začátkem nástupu „těžké kavalerie“ s hlavní árií zdejší operety, nabídkou červených mas. Všechna optimálně upravená s vlastním charakterem chuti, každé však předkládající zcela jinou parádu. Jehněčí kýta uvede čivy do pohotovosti a probudí touhu po hutném, vydatném soustu. Cokoli dalšího je potom čirou oslavou jedinečných, svérázných, jinde jen těžko dostižitelných chuťových variet na „hovězí téma“.
V různém pořadí se jednomu podbízejí úžasnosti jihoamerických specialistů. Taková je například picanha – skoro pastózní květová špička, s tukovým okružím téměř rozpuštěným prudkým žárem, kdy se tuk vpije do již tak šťavnatého masa – která v každém kousku přináší ryzí masitou chuť, rozhojněnou pouze bylinkovou pastvou a solí. Následovat může alcatra, v jejímž případě je rurální projev rozšířen lahodně provokativním podtextem lehké parmazánové krusty, kterážto kombinace vyvolá slast až galakticky rozmáchlou. Anebo snad hrb z brazilského býka cupím? Jeho struktura s hrubším, volnějším vláknem, ne až tolik natučnělá, upravená spíše dušením, navozuje stejně bezbřehou souhru dobře zvoleného plemene chovaného na vonném, plném žíru a jen lehce, jakoby mořským vánkem rozvitou stopou soli. Představení ovšem zdaleka nekončí, protože přichází contrafilé a po něm svíčková, od té nám známé na hony vzdálená, v záloze přitom už čeká marucha, fraldinha a další excelentní sousta.
Po úžasném, s pohárky laškujícím chilském sauvignonu z Ventisquera, který tak galantně doprovodil saláty, je třeba k masům nasadit jinou ligu. Logicky se nabízejí vína brazilská, při veškerém respektu k tamním vinařům však mám pocit, že jsou stále ještě v procesu hledání. Volím proto razantní, lehce drsný „vysokovoltážní“ syrah Haras Character ze sklepa Viña Haras de Pirque, jen náhodou znovu z Chile. Se sebevědomými masy se sbratřil optimálně, ubral jim na rozpínavosti a přidal něco tříslovité provokace.

Čas odejít

Někdy v té chvíli se plíživě dostaví pocit totálního naplnění. Odmítnete jej pochopitelně přijmout, neboť oči stále ještě sledují kroužení churaskérů po place. Jenže ta neuvěřitelně výkonná „chemička“ v těle vám vystaví červenou a zčistajasna zavelí: „Dost, už ani sousto, sic pukneš!“ Proti tomu není argument, pročež s povzdechem oželíte „nášup“ každého z těch vonících, skvělých druhů hověziny a dopřejete si už jen kousek digestivního ananasu, aby vytvořil prostor dezertu. K těm mimořádným patří například mírně navinulá maracujová pěna, ozvláštněná v jakémsi trpkém rosolu obalenými semínky.
Náhle máte v břiše vše urovnané jako v pokojíčku. A v témže momentu se vás zmocní bohatýrská pýcha: „Určitě bych zvládl ještě jednu malou, malilinkou porcičku té skvělé picanhy.“ Nečiňte tak, mohl by to být právě ten kousek, který by pokazil jiskřivý večer. Poslechněte rozum velící odejít a těšte se na spoustu dalších návštěv v tomto zavedeném podniku nově převlečeném do pestrého pláště brazilské karnevalové jedinečnosti.

Value for many
**
Hodnocení restaurace
Jídlo 47 bodů z 50
Obsluha 19 bodů z 20
Nápoje 9 bodů z 10
Prostředí 9 bodů z 10
Kvalita/cena 9 bodů z 10
Celkem 93 bodů ze 100

+ Veskrze radostná karnevalová atmosféra
- Od hlavního dění „odstavená“ místa před salonkem
Restaurante Brasileiro Slovanský dům
Na Příkopě 22, 110 00 Praha 1, tel.: 221 451 200, slovanskydum@ambi.cz, www.ambi.cz

Otevírací doba Po–Ne 12.00–24.00
Kuchyně brazilská, specializovaná na přípravu mas grilováním
Země původu nabízených vín: téměř všechny významné vinařské země Evropy a Nového světa
Výběr z jídelního lístku
Salátový bufet „degustuj, co zmůžeš“ – cena na osobu při zaplacení účtu do 18 hodin/cena na osobu po 18. hodině 255/285 Kč
Churrasco rodízio a salátový bufet „degustuj, co zmůžeš“ – cena na osobu při zaplacení účtu do 18 hodin/cena na osobu po 18. hodině 495/645 Kč
Výběr nabídky salátového bufetu
krevetový salát, plněné okurky, yasai maki sushi, lilkové rolky, marinovaná zelenina, marinované pikantní brambory grenaille, melounový salát, pomeranče s koriandrem
Výběr nabídky Churrasco rodízio
vepřové klobásky, kuřecí srdíčka, picanha – hovězí květová špička, contrafilé – hovězí nízký roštěnec, marucha – loupaná hovězí plec, česnek, alcatra – vrchní část hovězí kýty, fraldinha – velice šťavnatý sval z vnitřní strany hovězího pupku, cupím – hrb z brazilského býka, bylinky, grilovaný čerstvý ananas
Quindão – nebeský dezert ze strouhaného kokosu a žloutků, mangová omáčka a čerstvé maliny 168 Kč

ebf - tip - debata

Výběr z vinného lístku
Casa Valduga Brut | Casa Valduga, Vale dos Vinhedos 645 Kč
Veltlínské zelené 2008, pozdní sběr, Vinařství Kovacs Novosedly 435 Kč
Evel branco DOC 2008, Real Companhia Velha, Portugalsko 498 Kč
Pinot Gris Reserva 2008, Bodega Lurton, Argentina 555 Kč
Chardonnay Volpi 2008, Salton, Brazílie 648 Kč
Grüner Veltliner Spitzer Point Federspiel 2007, Johan Donabaum, Wachau 758 Kč
Riesling Grand Cru Cuvée Elliot 2004, Domaine Gérard Metz, Alsasko 1086 Kč
Rulandské modré 2007, pozdní sběr, Moravíno Valtice, trať pod svatým kopečkem 435 Kč
Tannat 2007, Pisano, Uruguay 688 Kč
Chianti Classico DOCG 2007, Castello Di Verrazzano, Toskánsko 738 Kč
Valdivieso Cabernet Franc single vineyard 2007, Viña Valdivieso, Chile 915 Kč
Lote 43 2004, Miolo, Brazílie 1255 Kč
Coma Vella 2003, Mas d'En Gil, Španělsko 1310 Kč
Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac 2005 St. Émilion, Bordeaux 1435 Kč
Bin 389 Cabernet-Shiraz 2005, Penfolds, Austrálie 1685 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).