Menu Zavřít

Karta se obrátila

15. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Vyšetřovatel kauzy ICOM Jiří Pospíšil se sám stal vyšetřovaným

Policejní vyšetřovatel se stal sám vyšetřovaným a vyšetřovaný manažer má nebezpečí vězení již za sebou. Tak se dá stručně shrnout letošní vývoj kauzy údajné hospodářské kriminality majitele společnosti ICOM Zdeňka Kratochvíla (EURO 17/2008). Podle informací týdeníku EURO se totiž nyní karta definitivně obrátila, neboť inspekce ministra vnitra začala prověřovat kriminalistu Jiřího Pospíšila, zda při vyšetřování případu ICOM sám neporušil zákon a nezneužil pravomoci veřejného činitele.
„Oznámení o skutečnostech, že vyšetřovatel major Jiří Pospíšil mohl spáchat trestný čin, jsme podali inspekci ministra vnitra loni v prosinci. Letos v únoru jsme podání ještě doplnili o nově zjištěné skutečnosti,“ řekl týdeníku EURO Jaroslav Širmer, právní zástupce Zdeňka Kratochvíla. Inspekce ministra vnitra tuto informaci potvrdila. „Případ vyšetřujeme, ale do skončení vyšetřování k němu nebudeme poskytovat žádné informace,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Lidlová. Vyšetřovatele Jiřího Pospíšila se týdeníku EURO nepodařilo kontaktovat, aby se k celé záležitosti mohl vyjádřit.

Vyšetřovatel lhal státní zástupkyni

Pochybení vyšetřovatele případu Jiřího Pospíšila totiž zjevně byla řada. Nejzávažnější bylo, že o případu nepravdivě informoval dozorující státní zástupkyni Lenku Fortelnou. Nicméně nešlo o pochybení jediné. Advokát Širmer je přesvědčen, že vyšetřovatel Pospíšil vykonával své pravomoci v rozporu se zákonem, neboť nejen nepravdivě informoval dozorující státní zástupkyni o okolnostech klíčového výslechu, ale také že tento výslech zmanipuloval a neumožnil při něm účast advokátům ostatních obviněných. Navíc údajně major Pospíšil umožnil neoprávněné osobě vstup do trestního řízení, nezákonně proplácel práci soukromé osoby přes jednoho soudního znalce a provedl nezákonné odnětí dat tlumočnici. Vše tak nasvědčuje tomu, že průběh vyšetřování manipuloval v neprospěch obviněných. Důvodem pro to mohla být skutečnost, že ve společnosti ICOM se neúspěšně ucházel o zaměstnání.
Bývalý ředitel a majitel společnosti ICOM Zdeněk Kratochvíl, kterému minulý měsíc udělil milost prezident republiky Václav Klaus, se po letech začíná dočkávat satisfakce. Vyšetřovatelem Pospíšilem byl obviněn z několika hospodářských trestných činů, a kvůli tomu i strávil řadu měsíců ve vazbě. Nyní možná hrozí trestní stíhání vyšetřovateli Pospíšilovi.

MMF24

Dohoda s hledaným obviněným

Radek Leopold byl jedním z obviněných v kauze ICOM. V letech 2003 a 2004 se však před policií skrýval, aby mu nemohlo být sděleno obvinění. Policie po něm bezvýsledně pátrala patnáct měsíců, až se on sám dostavil 22. března 2000 za vyšetřovatelem Pospíšilem. Ten ho však ani nezadržel, ani mu nesdělil obvinění, ale dohodl se s ním, že přijde vypovídat druhý den. A o této návštěvě, kterou ho poctil tehdy celostátně hledaný Leopold, ani nesepsal úřední záznam. O domluveném výslechu neřekl právním zástupcům ostatních obviněných, kteří měli právo být této klíčové události přítomni. Poté Pospíšil nepravdivě informoval dozorující státní zástupkyni Lenku Fortelnou o okolnostech výslechu, během něhož Leopold svědčil proti Kratochvílovi, a navíc v rozporu se svými zájmy zprostil mlčenlivosti soudní překladatelku, která pro něj pracovala.
„Radek Leopold později Zdeňku Kratochvílovi řekl, že se dohodl s vyšetřovatelem, že se dostaví k výslechu a bude vypovídat proti Zdeňku Kratochvílovi výměnou za to, že na něj nebude podán návrh na vzetí do vazby. Vyšetřovatel jej také poučil, aby se neukazoval na veřejnosti, protože by mohl být zatčen. Vyšetřovatel však následně tvrdil, že se Radek Leopold dostavil neočekávaně a že bezodkladně byl zahájen jeho výslech,“ uvedl Kratochvílův advokát Jaroslav Širmer.

Konzultant mimo zákon

Hned na počátku vyšetřování si major Pospíšil přibral jako pomocníka Věroslava Bednáře. Přestože nešlo o soudního znalce, zavázal ho znaleckým slibem mlčenlivosti a přibíral k úkonům v trestním řízení. Přestože Bednář nebyl ani policista, ani státní zástupce, ani soudní znalec, neměl tedy žádné procesní postavení v trestním řízení, tak mu major Pospíšil předal veškerá účetní data vyšetřovaných firem z trestního spisu. Bednář sám pak tato data upravoval a zveřejnil! K upravování dat se přiznal a článek pro Necenzurované noviny podepsal.
Problém vyšetřovatel Pospíšil objevil v okamžiku, kdy chtěl Bednářovi zaplatit za jeho pomoc účetního poradce. Protože to nešlo přímo, najal Pospíšil soudního znalce Rudolfa Douchu, přes kterého Bednáře vyplácel. Všechna tato fakta jsou doložitelná nejen výpověďmi Douchy a Bednáře, ale také ze zajištěných faktur. Bednář fakturoval Douchovi a Doucha fakturoval policii. Skutečnost, že znalečné nebylo vypláceno v souladu se zákonem, už dříve potvrdilo i šetření Policejního prezidia.
Rudolf Doucha si zřejmě nakonec sám uvědomil, že neměl nárok fakturovat policii za práce, které pro vyšetřovatele vykonával Věroslav Bednář. Takže když obhájce Zdeňka Kratochvíla podal žádost o vyškrtnutí Douchy ze seznamu znalců kvůli jeho závažným pochybením v kauze ICOM, tak i Rudolf Doucha rychle sám požádal o totéž. Tím sice okamžitě přestal být znalcem, ale zároveň dosáhl toho, že soud již nepřezkoumával jeho „znaleckou“ činnost.
Podle advokáta Širmera je nyní navíc zjevné, že vyšetřovatel si opatřoval v rozporu se zákonem nejen účetní data, která pro něj upravoval Věroslav Bednář, ale i další důkazy. Svědčí o tom protokol o odnětí věci soudní tlumočnici Jitce Píbilové. „Tato znalkyně po nesprávném poučení vyšetřovatele, že je její povinností na vyzvání věci vydat, mu správně sdělila, že je vázána tlumočnickým slibem mlčenlivosti, a že tak učinit nemůže. Vyšetřovatel Pospíšil pak ale za pomoci paragrafu 79 trestního řádu tlumočnici věci odňal, na což ale neměl právo,“ dodává Širmer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).