Menu Zavřít

Karta z hradu

6. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Pizzeria-restaurant zřejmě neměl svůj den

Kdo by nezatoužil v letních parných dnech po troše italského osvěžení. Navíc pokud jste v rozpálených ulicích Prahy. Zcela logicky vás napadne pizzeria, kterých je ve městě přehršel. Všechny nabízejí podobná jídla, avšak různých kvalit.
Zašli jsme tedy s přítelkyní do nedávno otevřené pizzerie-restaurantu Cartello Alto, který během necelého roku pozměnil název. Majitelé v původním názvu Castello Alto bravurně vymazali „s“ a nahradili písmenkem „r“, takže se přes noc z vysokého hradu stala vysoká karta, jakési eso italského pohostinství.
Restaurace je na příjemném místě, roh Vyšehradské a ulice Na hrobci, v nádherně opraveném domě „U pěti králů“. Dříve zašlé a téměř neviditelné fresky v průčelí domu byly citlivě restaurovány, takže dnes už poznáte Přemysla, Nezamysla, Vratislava, Mnatu a Vojena. Původně bylo v těchto místech pohřebiště významných osobností. Myslím si, že Alois Jirásek by vše popsal podrobněji.
Ledva překročíte práh domu, otevře se před vámi italská ulice se vším všudy. Na zdech jsou připevněny balkónky, mezi kterými visí na šňůře prádlo. Dres fotbalisty Juventusu, trenýrky, košile. Vše ledabyle přehozené a sem tam sepnuté kolíčky. Na okenních parapetech najdete panenky, košíky, staré váhy a mnoho různých maličkostí, nad kterými by zcela určitě zjihlo oko nejednoho starožitníka. Stoly jsou vkusně odděleny dřevěnými pergolami, které prostor opticky zútulňují. Celý interiér je z přírodních materiálů, dlažba, dřevo, holé cihly a režné bavlněné potahové látky. Opravdu romanticky vyhlížející prostředí.
Italská kuchyně je lehká a voní sluncem, mořem i kořením. Jídelní lístek v Cartello Alto je velmi bohatý. Čítá 700 položek v češtině, angličtině a němčině, takže chvilku trvá, než se dopracujete k objednávce. Nutno podotknout, že se personál pohyboval rychleji než naše oči nad stránkou s předkrmy. Aperitiv jsme vynechali, aby nám ve vedru neochably mozkové buňky. Dali jsme si parmskou šunku s melounem galie a plněné pečené žampionové kloboučky označené v lístku jako předkrm vegetariánský. Poté mi bylo hned jasné, že ze mě vegetarián nikdy nebude, protože kloboučky byly chuti nevýrazné a mdlé. Pět hlaviček minižampionků naplněných špenátem a zasypaných parmezánem nelze přirovnat k žádnému chuťovému zážitku. Parmazán byl trochu suchý a zvětralý. Vše napravila parmská šunka v kombinaci s melounem. Tato jednoduchá kulinářská pochoutka se dá také pokazit, ale v tomto případě jemný meloun dobře doladil chuť šunky. K pití jsme si objednali čtvrtku červeného vína značky Merlot Vento Frassine za 48 Kč a „matonku“ za 25 Kč. Víno bylo skvělé, znalec by jej označil za „pěkně kulaté“. Jiná vína jsme neochutnali, neboť nápojový lístek nabízel pouze jeden druh červeného a dva druhy bílého rozlévaného vína.
K Itálii patří neodmyslitelně saláty. V nabídce bylo jedenáct druhů a my jsme zvolili dva malé po 49 Kč. Míchaný salát s mozzarellou a olivami a rajčatový s kukuřicí, který měl zálivku z estragonového octa plus trocha oleje. První byl nevýrazné chuti a na obou bylo jasně vidět, že jsou připravovány „do foroty“ (povadlá rajčata i ledový salát). U salátů se prostě chuťové přemety nekonaly. Dobrý nápad se musí ale přiznat. Můžete si zvolit saláty tří velikostí – malý, což byl náš případ, střední cenově okolo 8O Kč a velký za přibližně 125 Kč.
Hlavní chod jsme vybírali, jak velely chuťové pohárky. Faraflle – mašličky s krevetkami a česnekem za 149 Kč a vepřovou panenku na grilu se slaninou a pečenými rajčaty za 169 Kč. Obě porce byly požehnané a určitě odpovídaly údajům v jídelním lístku. Přílohu jsme odmítli, protože jsme využili domácí chléb s olivami a bylinkové máslo, což bylo na stole od chvíle, kdy jsme si poprvé objednali. Mimochodem bylinky byly snad jen v másle. Při výběru jsem marně hledala čerstvou bazalku či oregano. Bazalka se objevila pouze u dvou předkrmů. Vraťme se ale k mašličkám a panence. Těstoviny s plody moře jsou velmi dobré, ale pro zvýraznění chuti bych spíše použila plátek citronu, než proužek zelené papriky. A slavná vepřová panenka byla velmi, ale velmi suchá, což se vesměs stává s každým šťavnatým masem, které ohřejete v mikrovlnce. Zřejmě neměla Cartello Alto svůj den. Stále ještě platí, že o dovolených chybí lidé tam, kde mají být, a turistů jsou mraky. Například u vedlejšího stolu si jeden host objednal Bouillabaisu al pomodori, což je rajčatová polévka s mořskými plody, mimochodem za velmi příznivou cenu 39 Kč, a po několika soustech ji personál odnesl. Prostě nebyla dobrá.
Závěrečná tečka ovšem neměla chybu. Teplá hruška v karamelu za 49 Kč a Tiramisu za 45 Kč vytvářely společně boule za ušima. Tím si vyšehradské eso napravilo reputaci.
Domů jsem vezla pro syna oblíbenou tuňákovou pizzu Peppino za 109 Kč. Byla jako kolo od vozu a neměla chybu. Jak jsem se dověděla, tak místní pec spolkne každý týden metrák třešňového dřeva, což pravá italská pizza opravdu potřebuje. Náš výlet do historií opředeného domu U pěti králů stál 820 Kč. Cartello Alto je restaurace cenově přijatelná, dokonce některé položky jsou překvapivě nízké a některé nedostatky přebije ono zmíněné romantické prostředí. S partnerem si můžete dát k dobrému vínu doutník Churchill za 180 Kč a teplý letní večer zakončit bezpečným sexem s kondomy Durex za 50 Kč (poznámka: hledejte na konci jídelního lístku).

Cartello Alto

  • Adresa: Vyšehradská 9, 128 00 Praha 2
  • Tel: 02/24921229, Tel/fax: 0224922960
  • Otevírací doba: Denně 11.00-23.00
  • Počet míst: 100 včetně „zahrádky“ před domem
  • Druh kuchyně: Italská
  • Platební karty: Ne
  • Jídelní lístek: Čeština, italština, angličtina, němčina
  • Jazyková vybavenost personálu: Angličtina, italština
  • Země původu nabízených vín: Itálie, Česko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, prostředí, estetická úroveň 9 bodů z 10
Servírování, prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídel a nápojů 12 bodů z 20
Celkem: 43 bodů z 60

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: Pikantní sušená rajčata s olivovým olejem, česnekem a bazalkou 99 Kč
Špagety s tuňákovým ragú 129 Kč
Fettuccine verde – zelené nudle se šunkou a smetanou 89 Kč
Penne alla Toscana- penne z toskánského venkova s klobásou a
zeleninou 99 Kč
Biftek se smetanovou omáčkou a zelenými fazolkami 229 Kč
Cacciucco alla Viareggina – slavnostní rybí mísa s dary moře,
menu pro 4 osoby 1440 Kč

Výběr z vinného lístku: Frankovka 138 Kč
Rulandské bílé 138 Kč
Vína bílá
Trebbiano d‘ Abruzzo 192 Kč
Soave classico 360 Kč
Vína červená
Chianti doc Cantine 399 Kč
Castelli Romani doc – koster 499 Kč
Lambrusco Emillia secco igt (suché i sladké) 299 Kč

  • Našli jste v článku chybu?