Menu Zavřít

Kasl zvolil průvan

31. 5. 2002
Autor: Euro.cz

ODS na legitimní rezignaci zareagovala jako nevraživá sekta

MMF24

Události kolem rezignace Jana Kasla na post pražského primátora i na členství v Občanské demokratické straně minulou středu leccos projasnily. Avšak to nejzajímavější – další avizované Kaslovo politické angažmá – zůstává zatím v mlze.
Především ODS předvedla, že je pořád onou nevraživou sektou jako v období Sarajeva. Ústa jejích předáků často přetékají zaklínadlem standardnosti. Nešlo tedy Kaslovo demonstrativní vale doprovodit klidnou větičkou: Škoda, mohl jsi počkat, ale jdi, kam tě svobodné srdce táhne, a ať se ti daří? Místo velkorysosti, jíž by kandidáti volebního triumfu vykreslili svým voličům osobní vzpouru sólisty Kasla jako marginálii, Václav Klaus a jeho soustraníci jako jeden muž zasypali exprimátora jedovatými osobními výčitkami zrady, spiknutí, nečestnosti, zbabělosti, vychytralosti, podpásovosti a lidského selhání. Div že nepoužili okřídlených nálepek ztroskotanec a zaprodanec, které ráda rozdávala svým zrádcům bývalá státostrana. Tím, že Kasl vzal srdnatě svůj osud do vlastních rukou, porušil božské pravidlo Strana ti dala funkci, jen Strana ti ji smí zase vzít. Takovou zpupnost holt sekty neodpouštějí.
Je smutné, že legitimnost Kaslova rozhodnutí nikdo v ODS nehájí. Tím spíše mohli občanští demokraté jeho odchod dávno čekat. Ne Kasl, ale ODS se dopouští politické vychytralosti, když svému primátorovi na pražské radnici léta házela klacky pod nohy, a přitom by teď ráda z jeho popularity mezi Pražany vytřískala volební body.
Ve zlém by Kasla zřejmě ODS vyvrhla, i kdyby odešel dřív než pouhé tři týdny před volbami. Vždyť Josef Zieleniec svého času mimo jakékoli volby rezignoval sice tajemně, ale loajálně, a přesto se ocitl v největší Klausově klatbě.
V čele radnice se během letního provizoria uplatní nejspíš některý z Kaslových dosavadních oponentů. Už teď však Klaus údajně tlačí do popředí mladého starostu Prahy 6 Pavla Béma. Stará písnička. Ten personální scénář s obměnami známe: nový princ pod ochranou předsedy, naděje, pak poslušnost nebo zrada, rozčarovaná Klausova tvář. Ivan Pilip, Ivan Langer, Jan Kasl a jiní by mohli vyprávět. Nechat růst oponenty a zapomenout na šéfovský patronát, tak zní prostá, ale asi marná personální rada pro ODS.
Co bude s Kaslem? Exprimátor popřel zvěsti, že vyjednával o své politické budoucnosti s Koalicí nebo s Hradem. Nemíní prý na podzim kandidovat do Senátu. Ale i kdyby, copak je to spiknutí? Koalice se může brzy rozpadnout a spolupráci s unionisty nebo s lidovci Kasl nevyloučil. Uplatnění pro oblíbeného nestraníka by se možná našlo i v eventuální vládě ČSSD/Koalice. Nebo Jan Kasl plánuje jít do komunálních voleb jako nezávislý? Samé otazníky.
Jedno je ovšem jisté a sympatické. Na rozdíl od svých protivníků umí Kasl prohrávat a politiky se nedrží jako klíště.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).