Menu Zavřít

KATASTR PRO VYVOLENÉ

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Když se na webových stránkách ministerstva spravedlnosti objevil před několika lety obchodní rejstřík, byl to revoluční čin. Část české státní správy pochopila možnosti internetu a právo občana na snadný přístup k informacím. Profitovali všichn i - s výjimkou těch firem a lidí, kteří si libovali v přítmí netransparentního prostředí.

Když se před pár měsíci na stránkách ministerstva vnitra objevila databáze kradených automobilů, rovněž se zvýšil občanský komfort a snížily možnosti překupníků kradených vozů. Plná užitečných informací (například jak který poslanec hlasoval) a&nbs p;dokumentů (mimo jiné projednávané návrhy zákonů a pozměňovací návrhy) je i webová stránka Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a stránky některých dalších ministerstev a státních orgánů.

Zdálo se, že do tohoto dobrého soudku zapadne i projekt Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního na nový informační systém, který by obsahoval i možnost čerpat informace z katastru přes internet (více str. 24). Jenže jak se blíží datum spuštění tohoto projektu, ukazuje se, že internetový přístup k informacím bude v tomto případě pouze pro vyvolené. Tedy zcela v protikladu k principům, na nichž funguje internetový obchodní rejstřík, databáze kradených automobi lů či parlamentní informační systém. Tyto zdroje jsou poskytovány všem občanům bez jakýchkoli omezení a zdarma.

Katastr nemovitostí na internetu nejenže nebude dávat informace zdarma, pro což se dají najít rozumné argumenty, ale především je bude poskytovat pouze těm subjektům, které nejprve podepíší s Českým úřadem zeměměřičským a katastrálním speciáln í smlouvu a složí na účet úřadu finanční zálohu. Internetový přístup do katastru nemovitostí tak bude výhodný pro úvěrová oddělení bank nebo pro velké realitní kanceláře. Pro ostatní bude stále rychlejší a pohodlnější dojet si na katastrální úř ad osobně.

CIF24

Neobstojí argument, že s drobnými klienty se nepočítá pouze prozatím a za rok že možná bude situace jiná. Pokud by na straně úřadu byla vůle, lze celý systém upravit ve velmi krátké době. Například možnost platit zadáním čísla kreditní karty (a tedy neskládat předem žádnou zálohu) je podle tvůrce systému - firmy APP Group - technicky řešitelná do týdne od zadání.

Skutečnost, že úřad zatím vůbec nepočítá s možností poskytovat informace přes internet bez předchozího podepsání smlouvy a s možností placení kreditní kartou, znamená, že běžný občan a běžný podnikatel byli hozeni přes palubu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).