Menu Zavřít

Kateřina Neumannová je dobrá značka

14. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Světoznámá běžkyně na lyžích funkci prezidentky organizačního výboru zvládne

Zvolení Kateřiny Neumannové prezidentkou organizačního výboru pro přípravu Mistrovství světa v lyžování v Liberci v roce 2009 (OV MSL 2009) samozřejmě navozuje otázku, zda je to dobrá volba. Už pár dní před volbami, 27. července 2007, se v diskusních rubrikách řady serverů objevilo výrazné ne! Proč asi takto reagovala laická veřejnost? Možná proto, že lidé si i nadále přejí vidět Kateřinu Neumannovou jen jako úspěšnou sportovkyni, a jelikož nemají žádné povědomí o jejich manažerských schopnostech, váhají (a volají ne!). Možná že typický český konzervatismus (vždy prošpikovaný závistí) nechce přijmout změnu na postu šéfa, který dosud zastával Roman Kumpošt, ve sportovním světě uznávaný manažer a sportovní diplomat. A člověk, kterému nelze upřít zásluhy na tom, že po třech neúspěšných nominacích se Liberci nakonec dostalo práva uspořádat lyžařský šampionát. A možná také proto, že veřejnost vytušila, že za výměnou v Liberci se krčí něco většího!

Historický záznam.

Spekulovat o tom, jak dlouho bude Kateřina Neumannová mít možnost prezidentský titul užívat, by bylo nefér. Pomineme-li výroky rozhořčených odpůrců právě proběhlé změny na postu šéfa OV MSL 2009, nelze než konstatovat - při vědomí, že všechno jednou skončí -, že nějaký čas po mistrovství světa v lyžování faktická hodnota titulu zanikne sama. Leč v historii světového lyžování bude jednou provždy zapsáno, že Neumannová byla prezidentkou OV MSL 2009 a bude jí to přičteno mezi dosažené sportovní a společenské úspěchy. Mimochodem, z důvodu objektivity by se tam mělo objevit i to, že až do 573. dne před šampionátem zastával tuto funkci Kumpošt.

Důvody výměny.

Zasvěcení z okruhu lyžařů věděli vcelku přesně, že nad Kumpoštem visí Damoklův meč. Veřejně to bylo prezentováno jako jeho neshody s některými lidmi z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). V důsledku šlo o peníze z rozpočtu státu. Kumpošt měl nejspíše jinou představu, jak by měly tyto peníze proudit na jeho pracovní stůl. A jak zaznívalo z kuloárů, on, vždy vyžehlený diplomat, nezvolil nejspíše nejvhodnější formu pro jejich získávání. Bez bližších informací je ale těžké soudit. Pokud šly státní peníze na výstavbu areálů skutečně přes město Liberec, nelze se Kumpoštovi divit, že se mu to nelíbilo.
Proč tedy ta výměna na postup šéfa? Nabízí se vysvětlení, které kopíruje jiné výměny na manažerských postech po posledních volbách, probíhající vždy podle jednotného scénáře na všemožných úrovních a při všech okolnostech. Ale že by i tady bylo třeba volit tuto taktiku?

Spor o peníze.

Samozřejmě že nejde jen o peníze, které je třeba nasypat do MSL 2009, ale i o ty, jež mistrovství přinese. Je totiž třeba vidět i to, že v Liberci mistrovstvím světa všechno začíná, ne končí. V plánech jsou další velká sportovní klání. Pokud jde o „výnosy“, o tom se v současnosti na stránkách médií moc nemluví, i když mezi řádky to již někteří komentátoři naznačují. Zvlášť když se zmiňuje jméno manažera Neumannové Josefa Jindry. Na druhé straně, co je na tom špatného, že někdo usiluje o marketingová práva? Někdo ty velké kolotoče peněz přece musí mít pod palcem? A potom, jestliže někde něco stagnuje (jak to vidí MŠMT) a najde se někdo, kdo věci uvede do pohybu, proč ne? Připomeňme si roky, kdy národní tým lyžařů běžců makal, a stejně se výsledky nedostavovaly, protože prý peníze na přípravu mizely v „černých dírách“. Až přišel Jindra a v jeho systému managementu konečně dosáhla jeho chráněnkyně těch nejexcelentnějších sportovních výsledků. Všechny tehdejší i současné odpůrce těchto metod bohužel nepřesvědčily ani medaile z nejvyšších soutěží. Ano, nebo ne?

Emoce pracují.

Dalo se očekávat, že výměna prezidentů neproběhne hladce - tedy bez emocí, silných slov a vyhrožování. Bylo vcelku snadné si spočítat, pro koho kdo v pětičlenném představenstvu zvedne ruku a jak to nakonec dopadne. Nicméně atmosféra okolo výměny prezidentů byla ve finále přece jen více než dusná. Korunu všemu nasadila skupina členů OV MSL 2009, která ve snaze vyjádřit podporu odvolanému Kumpoštovi sbalila počítače a šanony dokumentů a s ironickými poznámkami před televizními kamerami a diktafony novinářů vybílila kanceláře. Že by alespoň vyslechla názory a návrhy nově zvolené prezidentky? Nikoli!

Řešení situace.

Suchá oficiální zpráva, publikovaná na webu www.liberec2007.com, jenž v kritických dnech fungoval, jako by běžel na páru, sdělovala: „Olympijská vítězka Kateřina Neumannová je od 26. července novou prezidentkou organizačního výboru Mezinárodní lyžařské federace (FIS) mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci… Výkonem funkce generálního sekretáře byl dočasně pověřen Jindřich Micka. Nové vedení se v nejbližších dnech bude zabývat především přebíráním agendy dosavadní činnosti organizačního výboru, zjišťováním stavu příprav ve všech sekcích a stabilizací týmu spolupracovníků.“ Valná hromada rovněž odhlasovala své rozšíření o šestého člena - Martina Tichého, který je ekonomickým expertem dosazeným MŠMT. Sport.cz pak uvedl: „Bývalý prezident organizačního výboru se vzápětí nechal slyšet, že zváží případné právní kroky.“
Kdo viděl v televizi Kateřinu Neumannovou přicházet do svého nového působiště, nemohl jí závidět. Očividně nervózní nejen z nového postu, ale především z nastalé situace. A která nejspíše bude mít další vývoj, jistě nikoli příznivý pro kontinuální přechod v řízení přípravy mistrovství světa. Z toho lze usuzovat, že nová prezidentka se ocitla v situaci, se kterou zřejmě nepočítala. A společně s ní jistě i další lidé, kteří výměnu připravovali. Kdosi však napsal, že vždy „vstanou noví bojovníci“. A to se bez problému stalo. Hned po demonstrativním odchodu skupiny lidí z Kumpoštova týmu se nové prezidentce přihlásila řada odborníků, kteří ji nabídli pomoc.

Podivné jednání vlády.

Veřejnosti bylo podsouváno, že dalších 700 milionů korun pro MSL 2009 nebylo v pokladně MŠMT zadržováno záměrně až do chvíle, kdy Neumannová vymění v čele OV MSL 2009 Kumpošta. Ale tuto podmínku přece definoval sám náměstek ministryně školství Jaroslav Soukup, když byl týdeníkem EURO (28/2007) dotazován na požadavek „starého“ organizačního výboru vedeného Kumpoštem, který MŠMT žádal o uvolnění slíbené dotace: „Pokud organizační výbor nevyhoví požadavkům ministerstva - včetně požadavku na personální změny v OV - bude se ministerstvo stavět k požadavku OV rezervovaně.“ Ministryně školství Dana Kuchtová následně tolik diskutovanou podmínku zmírnila výrokem (Právo, 28. července 2007), že „materiál předložila vládě už ve středu 25. července 2007, kdy ještě nebylo jasné, kdo v čele OV stane…“ Slova ministryně je nutné brát s rezervou. Že by před (svým způsobem vynucenou) výměnou prezidentů nebylo jasné, jak v Liberci volby skončí? Jak si potom vysvětlit výrok, ve kterém veřejnosti sdělila, že „s nápadem, že by akci měla řídit právě Neumannová, přišel premiér Mirek Topolánek“? Že by si premiér a všichni ostatní aktéři výměny neuměli dopředu spočítat, jak má volba nového prezidenta OV dopadnout? Tomu snad neuvěří nikdo.

WT100

Těžký úkol OV.

Budiž, odvolanému šéfovi organizačního výboru Romanu Kumpoštovi MŠMT nedůvěřovalo a prosadilo změnu. Pro nic za nic se tak však nestalo. A kdo nevěří, že každá taková změna má svoje pozadí, je velmi naivní. Pravou podstatu změny odhalí čas. Na můj vkus mu aspoň mohl někdo vysoce postavený veřejně poděkovat za odvedenou práci. Otázkou je, je-li za co děkovat? Jednak kvůli jeho výrokům, za kterými lze vnímat touhu po odvetě, a jednak také až po předání agendy a účtů.
Určitě teď bude následovat seriál auditů, možná i policejních vyšetřování hospodaření bývalého OV MSL 2009. To všechno však bohužel čeká nové vedení OV v čele s Neumannovou. Kromě skutečné přípravy mistrovství mu budou na bedrech ležet velmi otravné a zdržující situace (zmíněné audity, kontroly, vyšetřování a tak dále). Možná k tomu přibudou žaloby a dlouhodobá mediální osočování. To všechno bude odčerpávat sílu a koncentraci na hlavní úkol.

Podpora nového organizačního týmu.

Kateřina Neumannová před nedávnem sdělila deníku Sport: „Teď už nelyžuji, mám zájem o významnější funkci. Být v organizačním výboru čestným místopředsedou se mi příliš nelíbí. Oficiálně tam jsem, ale bez pravomocí a práva hlasovat.“ Nic proti tomu, ale přesto nelze ignorovat šuškandu, podle které je jen dosazenou figurou na šachovnici. Vždyť na každém šprochu je pravdy trochu. Ale i kdyby, je zde ještě jedna důležitá věc: Tvrdí se, že Kateřina Neumannová nemá zkušenosti s řízením velkých podniků, což lze v určitém smyslu připustit. Kdyby ale neměla manažerské schopnosti, asi by nedokázala to, co jí zdobí. Její cesta k medailím totiž byla postavena na zvládnutí metod řízení. A ještě něco: Pro české mistrovství světa v lyžování je tou nejlepší „značkou“. Společně s jejím charismatem a postavením na společenském žebříčku je šance, že novou roli zvládne. Určitě se jí podaří vytvořit nový organizační tým, se kterým dokáže šampionát připravit. Věřím tomu, protože má silnou oporu v mnoha lidech a i jejich podporu. A určitě se najdou kromě kritiků také opravdoví pomocníci, kteří budou ochotni přiložit ruku k dílu.

  • Našli jste v článku chybu?