Menu Zavřít

Kauza Dohnal: Další dějství

5. 6. 2009
Autor: Euro.cz

NKÚ

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal nesouhlasí se zprávou skupiny poslanců a usnesením sněmovního kontrolního výboru, které se týkají připomínek k jeho činnosti. Zprávu považuje za politickou, tendenční a zkreslenou. V tiskovém prohlášení z 27. května konstatuje: „Požádal jsem auditorské firmy o profesionální provedení auditu legality a hospodárnosti v oblastech, kterých se dotýká zpráva skupiny poslanců. Požádal jsem auditorské firmy o předložení nabídek na audit hospodárnosti při využívání majetku ČR a majetku třetích osob, který je využíván NKÚ.“ Problémem je, že kontrolou hospodárnosti NKÚ je ze zákona pověřena pouze poslanecká sněmovna. Zdroj týdeníku EURO uvádí, že pokud by Dohnal platil auditorské firmě z peněz NKÚ, šlo by o další porušení zákona. Rozpočet NKÚ s takovou položkou totiž nepočítá. S tím ale Dohnal nesouhlasí. „Jde o nezávislou externí kontrolu, která by byla hrazena z rozpočtu NKÚ,“ tvrdí Radka Burketová, tisková mluvčí úřadu. Dodává, že odpolitizování celé kauzy by posudek nezávislého auditora jen prospěl. Výběr firmy, která audit provede, prý ještě nebyl ukončen.
„Myslím, že v NKÚ selhávají vnitřní kontrolní systémy. Kolegium sdělilo prezidentovi nějaké pochybnosti, zástupci kontrolního výboru došli ke stejným závěrům. Nad tím by se měl prezident NKÚ zamyslet,“ konstatoval pro týdeník EURO Jaroslav Fiala, místopředseda kontrolního výboru. Kauzou NKÚ by se měla sněmovna zabývat na nejbližším zasedání, které začne v úterý. „Měl by být pověřen nějaký sněmovní orgán, aby provedl kontrolu v NKÚ,“ říká Fiala. Předseda kontrolního výboru byl dle již přijatého usnesení pověřen sestavením kárné žaloby na prezidenta NKÚ Františka Dohnala. Ta bude zřejmě hotova během tohoto týdne. Členy kárné komise jsou ze zákona prezident NKÚ a dva soudci Nejvyššího soudu. Kárná komise po skončení šetření předá závěr sněmovně. Pokud budou zjištěny nesrovnalosti, Dohnalovi by hrozilo snížení platu a v krajním případě i odvolání, které ale musí posvětit sněmovna, poté by ho posuzoval prezident. Tato procedura je běh na dlouhou trať. S tím souhlasí i Jaroslav Fiala. „Už pracujeme na novele zákona o NKÚ,“ dodal místopředseda kontrolního výboru.

EBF24

Box:
Některé důvody kritiky Dohnala:
- NKÚ zeštíhlil provoz a zrušil několik poboček, většinu zbylých přestěhoval, a to často ze státních prostor do soukromých. Místo úspory se nájemné za kanceláře v regionech zvedlo na trojnásobek – z 2,7 na osm milionů korun ročně.
- NKÚ vlastní dvanáct bytů, z toho má dva volné. Přesto najal další byt pro viceprezidenta Miloslava Kalu. Prezident NKÚ František Dohnal obývá luxusní, více jak dvousetmetrový byt a k dispozici má tři automobily.
- NKÚ si pronajímá část objektu Tokovo v pražských Holešovicích za bezmála 76 milionů ročně. To představuje náklady na kancelářskou plochu na jednoho zaměstnance 226 tisíc korun ročně. Obvyklé nájemné, které stát v Praze platí za pronájem kancelářských prostor, je přitom 43 tisíc korun na jednoho zaměstnance.
- NKÚ nakoupil v roce 2008 několik uměleckých děl za téměř pět milionů korun. Za propagační materiály jen loni úřad utratil 448 tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).