Menu Zavřít

Kauza Skripal: Evropská unie odvolala velvyslance v Rusku ke konzultacím

23. 3. 2018
Autor: čtk

Evropská diplomatická služba dnes oznámila odvolání velvyslance EU v Rusku Markuse Ederera ke konzultacím. O krok v souvislosti s případem útoku nervovým plynem v Británii požádal summit EU. Ke konzultacím s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou má velvyslanec dorazit už tento víkend.

Šéfové států a vlád evropského bloku v noci na dnešek souhlasili s hodnocením britské vlády, že za použitím nervové látky novičok (nováček) k otravě někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery počátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury je s největší pravděpodobností odpovědná ruská vláda. Jiné věrohodné vysvětlení podle summitu neexistuje.

Podporu, jaké se na summitu Británii od ostatních členských zemí EU dostalo, britská premiérka Theresa Mayová dnes znovu ocenila. „Hrozba z Ruska nerespektuje hranice a myslím, že je jasné, že Rusko zpochybňuje hodnoty, které sdílíme jako Evropané, a je správné, že jsme se společně postavili na obranu těchto hodnot,“ uvedla dnes předsedkyně britské vlády při odchodu z jednání v Bruselu.

CIF24

Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.

Dále čtěte:

Česko možná vyhostí ruské diplomaty, připustil Babiš. Má jít o jednotlivce

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Estébák Sarkocy: Mám nahrávku, na které se mě Babišův advokát snažil podplatit

Corbyn byl naverbován, za informace jsme mu platili, tvrdí bývalý agent StB

Stropnický si kvůli tvrzení o českém původu jedu novičok předvolal ruského velvyslance

Summit EU stojí za Británií. Z útoku na Skripala viní Rusko


  • Našli jste v článku chybu?