Menu Zavřít

Kauza Vidkun pokračuje kvůli ochraně zdraví za zavřenými dveřmi. Obžalovaný Kyselý k soudu opět nedorazil

5. 5. 2020
Autor: ČTK/Peřina Luděk

Olomoucká korupční kauza Vidkun, která od podzimu 2015 hýbe veřejným děním, se bude celý tento týden odehrávat za zavřenými dveřmi. Soudce Martin Lýsek rozhodl o vyloučení veřejnosti, důvodem je ochrana zdraví kvůli pandemii koronaviru. Podle soudu by se jinak bezpečnostní opatření jako například dvoumetrové rozestupy v jednací síni nedaly dodržet. Obžalovaný podnikatel Ivan Kyselý, kterému podle žalobce vynášeli policisté informace ze spisů, k soudu ani tentokrát nedorazil.

„Důvodem je čistě ochrana zdraví účastníků tohoto jednání, neboť by nebylo možné za přítomnosti veřejnosti dodržet doporučené rozestupy a další hygienická opatření, která nám jediná umožnila dnešní hlavní líčení provést,“ řekl soudce Lýsek. „Účelem tohoto opatření není učinit hlavní líčení neveřejné a nesdělovat veřejnosti průběh hlavního líčení, ale pouze ochrana zdraví,“ dodal soudce s tím, že povolil audiozáznam z jednací síně.

Hygienická opatření změnila i strategii zasedání v jednací síni. Soudce kvůli rozestupům posadil obžalované na místa určená pro veřejnost. Dva přísedící s rouškami a ochrannými štíty byli usazeni vedle státního zástupce ob židli. Přísná bezpečnostní opatření byla také u vstupu na soud; justiční stráž do budovy od pondělka pouští mimo účastníky řízení pouze osoby s povolením předsedy senátu, součástí prohlídky je i měření teploty.

Všichni obžalovaní vinu nadále popírají

Kauzu Vidkun projednává soud od února. Kromě podnikatele Kyselého, klíčové postavy v obžalobě, který se z jednání kvůli zdravotnímu stavu stále omlouvá, čelí obžalobě také bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) a bývalí vysoce postavení krajští policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj. Podle žalobce tehdejší policejní náměstek Kadlec Kyselému pravidelně poskytoval informace z devíti trestních řízení. Kyselý tyto informace využíval podle žalobce ve svůj prospěch nebo ve prospěch spřízněných osob, mezi které patřil tehdejší hejtman Rozbořil. Kadlece údajně zároveň instruoval, jaké kroky mají policisté v určitých kauzách učinit. Všichni obžalovaní obžalobu popírají.

CIF24

Kauza Vidkun se otevřela 13. října 2015 policejní razií, kdy policie prováděla domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Ten však v případu obviněn není, vypovídal pouze jako svědek.

  • Našli jste v článku chybu?