Výzkum mgr.
Pití kávy může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prostaty, tvrdí studie Harvard Medical School. Vědci pod vedením Kathryn Wilsonové z Channing Laboratory na Harvardu dvacet let sledovali 50 tisíc mužů. Zjistili, že pět procent z těch, kteří vypili šest a více šálků denně, mělo o 60 procent nižší riziko vzniku agresivní formy rakoviny prostaty než ti, kteří nevypili žádnou kávu. Riziko bylo o 20 procent nižší u mužů, kteří vypili jeden až tři šálky denně, a 25 procent nižší pro ty, kteří se denně spokojili se čtyřmi či pěti šálky. Během let 1986 a 2006 se u 4975 zkoumaných mužů objevil karcinom prostaty. Podle National Coffee Association kolem 54 procent dospělých Američanů pije kávu. Rakovinou prostaty trpí v USA na 200 tisíc mužů. Jde u nich o druhou nejčastější nádorovou chorobu po rakovině plic, jak uvádí American Cancer Society.
Výzkumníci si nejsou zatím jisti, která z kávových složek má tento účinek; pravděpodobně to není kofein, neboť stejné výsledky byly pozorovány i u kávy bez kofeinu, sdělila Wilsonová na konferenci v Houstonu. Káva například snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu tím, že zvyšuje schopnost těla použít inzulin k převodu krevního cukru na energii, jak ukázal dřívější výzkum. Dle Wilsonové byla vyšší hladina inzulinu rovněž spojována se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty, což naznačuje, že zde lze hledat souvislost mezi spotřebou kávy a nemocí.