Menu Zavřít

Kavárny

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Kávová kultura u nás je již několik let na vzestupu a celou republiku zaplavují nové a nové kavárny. Naším cílem je usnadnit vám v nich orientaci.

Hlavním hodnoticím kritériem při sestavování tohoto žebříčku byla samozřejmě kvalita připravované kávy, v závěsu za ní pak přístup obsluhy, včetně znalostí o kávě, kterými by obsluha v kavárnách měla vhodným způsobem přispívat ke kávové osvětě mezi hosty. Vtipy, jejichž terčem jsou baristé poučující své hosty o velikosti toho kterého kávového nápoje nebo tolerující v kavárně drogy na rozdíl od cukru, kolují internetem, přestože baristé zvládají komunikaci s hosty stále lépe. Jsme přesvědčeni, že úroveň obsluhy v kavárnách neustále stoupá ruku v ruce s kvalitou kávy.

Snažili jsme se proto vybrat takové kavárny, ve kterých se s arogantní povýšenou obsluhou nesetkáte.

WT100

Protože jsou kavárny místem, do kterých chodíme především relaxovat, nezanedbatelnou roli hrálo při hodnocení i prostředí, ačkoli jsme se snažili nediskriminovat ani malé espreso bary, ve kterých se často ani neposadíte. Další plusové body mohlo kavárnám přinést něco navíc, co nabízejí. Zejména podávané jídlo, sladkosti ke kávě nebo třeba pořádání cuppingů.

V tomto hodnocení se objevují kavárny, ve kterých je podávána takzvaná výběrová káva. Tedy káva s jasným původem, nakupovaná zpravidla přímo u farmářů, kteří ji vypěstovali, sklidili, usušili a dále zpracovali, než ji prodali některé z pražíren, ze které se pak dostala do mlýnků na pultech jednotlivých kaváren. Přestože kaváren, ve kterých je podávána výběrová káva, je v České republice stále menšina, věříme, že právě ty do žebříčku nejlepších kaváren u nás patří.

  • Našli jste v článku chybu?