Menu Zavřít

Kazachstán prvně vsadí na Muskovu raketu. Dosud používal ruské

15. 11. 2018
Autor: SpaceX

Kazachstán pravidelně využíval rakety ruské výroby pro dopravu družic na oběžnou dráhu. Nyní prvně v historii využije Muskovu firmu SpaceX a rakety Falcon 9. Služba je totiž výrazně levnější. Za vynesení dvou satelitů zaplatí 1,3 milionu dolarů (30 milionů korun).

První družici Sputnik vynesl Sovětský svaz z kosmodromu Bajkonur v dnešním Kazachstánu v roce 1957, startoval z něj o čtyři roky později i Jurij Gagarin na lodi Vostok 1. Kazachstán nyní prvně v historii nebude spoléhat na Bajkonur a ruské rakety, ale pro své dva satelity využije firmu Elona Muska Space X.

Potvrdil to kazašský ministr obrany a letectví Beibut Atamkulov v deníku The Astana Times.

Cena za vynesení dvou družic raketou Falcon 9 má stát 1,3 milionu dolarů (30 milionů korun). Rakety firmy SpaceX startují v Kalifornii z kosmodromu u Vandenbergovy letecké základny. Start tohoto komerčního letu je naplánován na 19. listopadu a má vynést 70 různých družic od 35 zákazníků.


Vyhozený technik: SpaceX falšovala dokumentaci, aby urychlila vývoj raket


Atamkulov dodal, že družice měla původně vynést ruská raketa Dněpr už loni, program Rusko ukončilo. „Museli jsme hledat možnosti v jiných zemích. Vybrali jsme si SpaceX, protože je také levnější a nezatíží tolik kazašský rozpočet,“ vysvětlil ministr. Neupřesnil ale, o kolik americká služba vyjde levněji než ruská.

Satelity KazSaySat a KazistiSat mají nahradit původní telekomunikační družice pro Kazachstán.

Kazašská vláda nevyloučila ani zájem o to, aby firma Space X mohla v budoucnu startovat z kosmodromu Bajkonur. Ten je ale pronajat Ruské federaci až do roku 2050. Rusko ještě v roce 2013 ovládalo 50 procent komerčních startů do vesmíru, kvůli technickým problémům raket Proton ale podíl Ruska klesá, tento rok se odhaduje na deset procent. Naopak stoupá podíl letů firmy SpaceX.

Vize dopravy lidí na Mars v podání SpaceX

EBF24

Související články:

Asijské finanční kotě: Kazachstán hledá cestu z ropné klatby

Nikola proti Tesle: Američané chystají expanzi vodíkových kamionů

Regulace pro vesmírný turismus neexistují. První lidé budou pokusní králíci

 Kolonizace Marsu, ilustrační toto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).