Menu Zavřít

KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Paramo

Pardubická rafinérie minerálních olejů (Paramo) vyplatí jako jedna z mála českých firem dividendu. S překvapením, jež jí tím připravil majoritní vlastník, kterým je stát (71 procent akcií v držení FNM, výkon akcionářských práv ministerstvo průmyslu a obchodu), se firma vyrovná jen za cenu dalšího zadlužení. Její podnikatelský plán s dividendami nepočítal a firma na ně neměla připravené peníze. Zástupce ministerstva je přesto na valné hromadě 29. června navrhl a poté vahou svých jednasedmdesáti procent i odhlasoval. Důvod? Stát údajně nyní musí získat prostředky pro podniky, kterým se nedaří.

Paramo sice loni vykázalo čistý zisk 122 milionů korun, samo se však dlouho potýkalo s nemalými obtížemi. Rok 1997 ukončil podnik s téměř čtvrtmiliardovou ztrátou a ani zisk předchozích let nebyl právě oslnivý (89 milionů korun v roce 1995 a necelých šest milionů za rok 1996). Představitelé firmy uvedli, že pokud má nyní Paramo dostát svým závazkům, na dividendy si bude muset půjčit. Jejich výplata ho přijde na více než 30 milionů korun a prostř edky, které měly být věnovány na investice, se tak sníží o čtvrtinu. Přesto zástupce ministerstva označil tento krok za „dobrý signál pro budoucí investory . Stát bude totiž svůj podíl prodávat. Výplatou dividend ale snižuje jeho hodnotu těsně před tímto krokem. Podle již schválené energetické politiky by měl dokončení privatizace připravit do konce letošního roku. Prázdnou pokladnu Fondu národního majetku je ovšem zřejmě nutné naplnit už teď. Ze zisku Parama se do ní posune necelých dvacet milionů korun.

ebf - tip - debata

Valná hromada pardubické rafinérie přinesla ještě jedno překvapení. Do dozorčí rady schválil zástupce státu bývalého ředitele zkrachovalé Podnikatelské banky Pavla Sehnala. Souhlas zdůvodnil tím, že Sehnal je se třinácti procenty akcií významným vlastní kem a v souvislosti s předchozími aktivitami proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).