Menu Zavřít

Každá pátá faktura v Česku není zaplacená včas. Někteří odběratelé neplní závazky záměrně

16. 10. 2017
Autor: Archiv

V Česku není pětina faktur za koupené zboží či služby zaplacená včas. Ve východní Evropě je neuhrazená každá čtvrtá zakázka, zatímco u západních sousedů jsou výsledky podobné těm českým. Až třetina odběratelů v České republice své závazky neplní záměrně. Vyplývá to z průzkumu inkasní agentury EOS KSI ve 3200 firmách z 16 evropských zemí.

Nejčastěji podnikatelé uvádějí jako možný důvod špatné platební morálky druhotnou platební neschopnost. Faktury tedy neplatí, protože jim dluží jejich odběratelé. Problém to je pro 70 procent českých podniků a horší situace je jen ve Španělsku (73 procent) a Rumunsku (80 procent). Naopak nejméně ohrožují nesplacené závazky klientů německé podniky (31 procent).

„Existuje nemalá část podnikatelů, kteří své závazky neplatí záměrně. Spoléhají i na to, že budou promlčeny. Tato strategie se jim částečně vyplácí. Spousta firem totiž nemá nastavený systém hlídání nesplacených faktur nebo je příliš dlouho benevolentní vůči dlužníkům,“ uvedl jednatel EOS KSI v České republice Vladimír Vachel.

Čím později firmy řeší pohledávky, tím menší šance podle něj na jejich vymožení mají. Těch, kteří neplatí záměrně, je podle mínění ředitelů českých firem až 35 procent. Nejméně nepoctivých zákazníků mají Švýcaři (21 procent) a Němci (26 procent). Nejhůře si vedou Rumuni a Poláci (45, res. 44 procent). Pro každou šestou evropskou firmu znamenají nezaplacené faktury riziko bankrotu.


Komentář: Minimální mzdy, odvody, volby… a dikobrazi

Makrooko Miroslava Zámečníka


V zemích západní Evropy, které mají lepší platební morálku, mají firmy nastaveny kratší termíny splatnosti faktur. Skoro polovina českých podniků (43 procent) nabízí klientům více než 40 dní na zaplacení jejich závazků. Na Slovensku je to až 68 procent firem, zatímco v Německu poskytuje takto dlouhou lhůtu pouze sedm procent firem.

EBF24

Průměrné zpoždění plateb má Česko spolu se Švýcary jedno z nejkratších v Evropě, pouze 15 dní. Nejhůře jsou na tom Řekové, ti čekají na zaplacení po datu splatnosti skoro celý další měsíc (28 dní) a Španělé (24 dní).

Přečtěte si také:

Češi mají platební morálku na stejné úrovni jako Britové

Podnikatelé nebudou mít svůj registr zákonných povinností, zákon odmítl Senát

Nedostatkové zboží: brigádník. Odměny vzrostly až o 15 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).