Menu Zavřít

Názor pana předsedy prostě vyhrál, říká Faltýnek o personálním sporu s Babišem

4. 3. 2019
Autor: Tomáš Novák

Prioritou je teď pro mě sněmovna a problémy uvnitř hnutí, říká první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Loni v červnu se na vernisáži obrazů nazvané Staří blázni jsou bláznivější než mladí v pražské síni Hauch Gallery sešla pozoruhodná skupina vlivných lidí Česka. Developer Marek Dospiva, stavební magnát Karel Rypl, majitel banky Creditas Pavel Hubáček nebo advokát Jan Kříž. Co mají společného? Všechny zajímá tvorba prostějovského malíře Jaroslava Faltýnka. Ten stále prožívá své „pražské období“ - k malování si na rodnou Hanou odskočí jen občas, když jsou malostranské paláce prázdné a chvilku se neřeší politika. Obrazy jsou pro Faltýnka nejoblíbenější formou relaxace.

Co jste namaloval naposledy?

Byl jsem teď na otočku v Prostějově a večer jsem namaloval obraz Řepková pole v bouři.

To jde tak rychle během jediného večera?

Stačí to. Je to akryl, to jde rychle, jde o barvy ředitelné vodou. Když má člověk myšlenku, nápad, ideu, tak je to za dvě tři hoďky hotové.

Jakou máte oblíbenou předlohu? Zemědělské motivy?

Dá se říct, že ano. V kanceláři mám obrázek s názvem Vodňanská kachna, další se jmenuje Kuřata - můžou být také z Vodňan, a mé nejnovější Řepkové pole. Spíš než motiv, jsou to mé pocity, kdy dávám vedle sebe barvy a čekám, co z toho vznikne. Na většině obrazů jsou ptáci.

Chystáte zase nějakou dražbu obrazů jako loni?

Bohužel nemám moc čas. Většinu času trávím ve sněmovně. Ale když se dostanu do Prostějova, kde mám ve svém domě ateliér, tak se k plátnu postavím. Ta loňská dražba vlastně vznikla tak, že ke mně do kanceláře přišel šéf Národní galerie Jiří Fajt a říká: Co to tu máte za mazanici? A já říkám: To je nějaký mazal z Hané. Tak slovo dalo slovo a udělali jsme sranda akci spojenou s charitativní dražbou. Vůbec jsem netušil, jakou to vyvolá mediální vlnu.

Jestli to nebylo spíš lidmi, kteří tam přišli. Jeden z vašich obrazů vydražil například spolumajitel Penty a developer Marek Dospiva. Předpokládám, že jste se tam neviděli poprvé.

S panem Dospivou jsem se viděl několikrát na různých akcích, na plese třeba.

Byl tam také Karel Rypl, předseda představenstva stavební společnosti Silnice Group, nebo Pavel Hubáček, majitel banky Creditas. Jsou pro vás v politice tyto kontakty z byznysu výhodné?

Pavla Hubáčka znám dvacet let. Člověk se v průběhu života potká se spoustou lidí a já to beru jako pozitivum. A ta výstava byla příjemná v tom, že se tam potkali lidé a výsledkem bylo, že paní Turková, ředitelka prostějovské školy Jistota, získala z dražby milion a půl na novou fasádu. A když jsem byl loni na jejich předvánoční akademii, tak se mi stalo to, co už dlouho ne. Rozbrečel jsem se.


Čtěte komentář: Hnutí si rozvracet nedáme

Brífink Jana Novotného


Pojďme k politice. Kdo je dnes největším soupeřem hnutí ANO v české politice?

Ve sněmovně je devět subjektů, to jsou všechno naši partneři a zároveň soupeři.

Vůči komu se chcete vymezovat?

My se nechceme vymezovat vůči nikomu. Já moc nemám rád tyhle boje.

Ale to, že se někdo proti někomu vymezuje, je přece základ demokracie. Z diskuse, z politického boje pak mohou vyplynout zajímavá zjištění.

Určitě. Ale nesmí to být nepřátelské, vyhrocené. Pro mě je důležité, že jsme schopni se ve sněmovně dohodnout na zásadních věcech. Ne všechno se podaří napoprvé. Ale zatím ty věci, které vláda poslala do sněmovny, byly schváleny. Nějakou většinou. A neříkám, že pouze vládní.

Na nedávném sněmu hnutí ANO jste prohlásil, že budete rád za každého partnera na politické scéně. Jednou to může být KSČM, podruhé zas SPD, jindy ODS. Máte přece stále podepsanou koaliční smlouvu s ČSSD. Mění se na tom něco?

Ne. Vláda je menšinová, proto se snažím shánět hlasy pro vládní návrhy i jinde.

Tedy nejen u KSČM, která vás podporuje v klíčových věcech, jako je například státní rozpočet?

Já svoji roli chápu tak, abych zajistil, že menšinové vládě budou procházet zákony ve sněmovně. Jsem proto vděčný za každý hlas. Každý hlas má stejnou váhu.

Pro vás má tedy komunistický poslanec nebo poslanec SPD stejnou váhu jako kterýkoli jiný? Nevadí vám, že tito poslanci mohou být označeni za extremisty?

Já na tuto rétoriku nechci přistoupit. Já se omlouvám, že to opakuji, ale má povinnost je, aby vládě procházely zákony, které realizují její program.

Takže ty zákony budete schvalovat klidně i s Marťany?

Já už bych nevzpomínal pana Paroubka. Marťany ve sněmovně nemáme. Je tu devět subjektů, které byly právoplatně zvoleny ve volbách. A pokud jde o zavedení EET, zvyšování důchodů nebo schválení státního rozpočtu, je jedno, kdo pro to zvedne ruku. Musí to být většina.

Jak to vypadá s vaším možným příklonem doprava, o němž mluvil ostravský primátor Tomáš Macura na nedávném sněmu a na ideové konferenci ANO?

Kdybyste četl programové prohlášení vlády…

... já jsem ho četl. Zřejmě chcete říct, že některá opatření na podporu živnostníků a malých podnikatelů už jsou tam.

Všechny věci, o kterých hovoříme, jsou tam.

Ale jedna věc je programové prohlášení vlády a druhá reálná politika. Proto se ptám, jestli to s prosazováním nižší administrativní zátěže pro podnikatele nebo paušálních odvodů pro živnostníky myslíte vážně.

My se jako hnutí ANO nechceme nechat zaškatulkovat mezi levici nebo pravici. Začali jsme nastavovat spravedlivé prostředí. Řekli jsme, že nechceme zvedat daně. Na tom trváme. A když se ekonomice daří, tak proč neinvestovat a nevracet ty peníze lidem? Za vlády Kalouska se důchodcům přidávalo 40 korun, přestože byl hospodářský růst. My napravujeme, co oni neudělali. Kdyby kontinuálně zvyšovali důchody nebo platy učitelů, tak to nemusíme tak skokově dohánět. A také musíme ulehčit podnikatelům jejich podnikání. Protože na čem stojí ekonomika? Na podnikatelích.

Vraťme se ještě k panu Macurovi. On na sněmu jednoznačně řekl, že byste se měli odklonit od levicových opatření a vrátit se doprava. Kvůli tomu nebyl zvolen místopředsedou?

To já nevím. Těm 250 delegátům do hlavy nevidím. Nicméně Moravskoslezský kraj nejprve avizoval, že Tomáš Macura bude kandidovat do předsednictva hnutí. To většina krajů akceptovala. Potom ale došlo k tomu, že byl nominován na místopředsedu. Kraje to prostě neakceptovaly. Ale určitě to nebylo kvůli jeho názorům. My jsme rádi, když se můžeme vzájemně dohadovat.


Mazal z Hané. Faltýnek přišel o výsadní postavení, s Babišem se ale udobřil

 Řepkové pole. Oblíbený zemědělský motiv malíře Jaroslava Faltýnka se v tomto případě zhmotnil ve znázornění klíčového produktu Agrofertu. Faltýnek obraz namaloval za pouhé tři hodiny poté, kdy výjev spatřil při soumraku z okna svého vozu nedaleko domovského Prostějova


A vy osobně byste si přál, aby byl místopředsedou?

Byla to tajná volba, pane redaktore. Moje přání vůbec nejsou podstatná.

Vy jste byl znovu zvolen prvním místopředsedou hnutí. S předsedou Babišem už jste se tedy udobřili? On vás přece kritizoval za angažmá v resortu dopravy, kde působila řada vám blízkých lidí, ať už to byl přerovský advokát Květoslav Hlína, nebo olomoucký poslanec Milan Feranec. Oba nakonec museli z resortu dopravy odejít.

Já přesně nevím, kde kdo je. Pokud se týká Milana Ferance, on byl čtyři roky náměstkem ministra dopravy, je to můj dlouholetý kolega z práce (z Agrofertu - pozn. red.), já mu věřím, vážím si ho. Ptám se, co je na tom špatného. S panem předsedou jsme byli ve sporu o to, zda lidé, kteří jsou v hnutí dlouho, jsou s nimi dobré zkušenosti, mohou jít za hnutí do orgánů firem. Pan předseda na to má jiný názor, chce odborníky zvenčí, nikoli lidi z hnutí. Názor pana předsedy prostě vyhrál. To je celé.

A co ty smlouvy pana Hlíny, který v resortu dopravy také musel skončit? V minulých letech pracoval například pro České dráhy či SŽDC.

U doktora Hlíny… Co k tomu mám říct? Pracoval v různých firmách, odešel, teď pracuje v jiných firmách. To je přece v životě normální, ne?

V určitém období měl pan Hlína poměrně dost zakázek právě v resortu dopravy a na pražském magistrátu. Ale poté, co vám blízcí lidé začali být vytlačováni z resortu dopravy, o smlouvy přišel.

To je normální. Chvilku je tam, chvilku je jinde.

Každý chvilku tahá pilku?

Ano, každý chvilku tahá pilku. Je tam teď řada jiných právních kanceláří. Spíš je potřeba se podívat, jak z hlediska minulosti, tak i budoucnosti, na to, kdo tam odvádí jakou práci a hlavně za kolik.

Ano, to byl častý argument resortu dopravy i pražského dopravního podniku, že pan Hlína poskytuje právní služby levněji než ostatní.

Jak říkám, důležitý je poměr ceny a výkonu.

Abychom to shrnuli: panu Babišovi jste slíbil, že do resortu dopravy už mluvit nebudete?

Já jsem řekl jasně, že mojí prioritou je sněmovna, zemědělský výbor, problémy v rámci hnutí. Pokud někdo přijde s nějakým problémem týkajícím se ministerstva dopravy, životního prostředí, zemědělství či jiného resortu, tak ho s důvěrou odkážu na resortní ministry.

Takže to je ta změna oproti minulosti. Můžeme to tak brát?

Ano, můžeme to tak brát.

Přečtěte si také:

Dobré ráno, Andreji. Babiš se probouzí po mejdanu ekonomického boomu

Konflikt, kam se podíváš: Babiš ani nemůže nebýt ve střetu zájmů

WT100

Komentář: Šťastná vláda aneb Kdy skončí Andrej Babiš

Návrat ztracených duší. ANO se potřebuje vrátit do pravého středu

  • Našli jste v článku chybu?