Menu Zavřít

KAŽDÝ PŘÍSTAV MŮŽE ZAMRZNOUT

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I vládní cenné papíry jsou někdy rizikové.

Říká se, že dluhopisové fondy jsou méně rizikové než akciové. To může, ale také nemusí být pravda. Mnoho investorů se nákupem dluhopisového fondu chystá vstoupit na velmi tenký led. Protože je obvykle žene strach z klesajících cen akcií, vidina spásn ého přístavu jim zaslepí zrak. Netuší, že přístav může být zamrzlý.

Hned na začátku je nutno vyvrátit jeden omyl. Ne všechny dluhopisy jsou bezpečnější než akcie. Ceny dluhopisů vlád a firem z rozvíjejících se zemí (včetně České republiky) a dluhopisů méně bonitních firem z vyspělých trhů se chovají prakticky stejně jako ceny akcií. Totéž platí pro fondy, k teré do těchto dluhopisů investují. Například fond Hypo Emerging Rent klesl přesně před rokem v době loňské krize za pouhý měsíc a půl o 26,5 procenta, fond CB Rent Special ztratil 19,8 procenta. Srovnávací index JP Morgan EM odepsal 35,4 procenta! Trochu silná káva na dluhopisové fondy. Ale tam, kde je vyšší výnos, je i vyšší riziko. České dluhopisy profitovaly z dramatického devítinásobného poklesu úroků. Například fond ING Czech Bond vydělal od 1. 1. 1998 do 6. 9. 1999 plných 47,2 procenta. Pokud by se však objevily inflační tlaky a nutnost zvyšovat úroky, trpěly by i tuzemské dluhopisy, a to citelně.

Ovšem i bezpečné vládní dluhopisy mohou být rizikové. Malá poučka: ceny dluhopisů rostou, když klesají úroky, a naopak. Čím delší je splatnost dluhopisu, tím větší je citlivost ceny na pohyb úroků oběma směry. Vhodná doba k nákupu těchto cenných papírů je, když ekonomika skomírá a potřebuje impuls od centrální banky v podobě snižování úroků nebo když centrální banky reagují na globální krizi tím, že do ekonomiky „napustí nové peníze opět snižováním úroků. Naopak nejméně příhodná doba k nákupu je tehdy, když se ekonomika vrací do fáze růstu a začíná oživování.

Celý proces je velmi dynamický, protože trhy vidí či spíše se snaží vidět vždy měsíce dopředu, ale nikdo neví, co se skutečně stane. Například v době, kdy ceny dluhopisů v Evropě klesly na své letošní letní minimum, trh očekával, že Evropská centrální banka zvýší v boji s inflací (která zatím neexistuje) úroky o půl procentního bodu letos a o dalšího půl procentního bodu v první polovině roku 2000. Ještě na začátku roku se přitom vážně hovořilo o tom, že Evropa se zamotává do nebezpečné spirály deflace (pokles cenové hladiny) a spekulovalo se na další snižování úroků.

Riziko dluhopisů je více než patrné. V Americe byly zvýšeny krátkodobé úroky o čtvrt procentního bodu a v Evropě se spekulovalo, že centrální banka přistoupí ke zvýšení úroků o jeden procentní bod. Výsledkem je, že dlouhodobé německé vládní dluhopisy se splatností více než sedm let se potopily za tři měsíce o 7,8 procenta! Přitom se díky své bezpečnosti prodávají jen s výnosem pět procent za rok. To znamená, že pokud by se očekávání trhu již nezměnilo, vrátí se kapitálová ztráta až za rok a půl. U fondů je navíc nutno zamortizovat vstupní poplatek, který může činit od nuly do pěti procent. Jen pro zajímavost: akciový index DAX 30 vzrostl za poslední tři roky o 156,53 procenta.

Další nebezpečí číhá při zanedbání investičního horizontu. Pokud investor hodlá uložit své prostředky na více než pět let, není třeba se tolik bát krátkodobého kolísání cen akcií. To je bohatě vyváženo potenciálem vyššího výnosu. Ten, kdo ale chce mít opravdu klid a dobře spát, ať se pro jistotu akciím zcela vyhne, nebo ať investuje s horizontem 20 let. Historie ukazuje, že ani nejhorší 20letá perioda u akcií nebyla horší než u dluhopisů. Riziko se opravdu vyplatilo. Bohužel u českých investorů převládá velmi prapodivný postoj. S akciemi to zkusí, třeba i dlouhodobě, ale již v průběhu prvního roku provádí každý měsíc hodnocení a po dvanácti měsících se rozhodují co dál. To samo o sobě není tragédií. Špatný je fakt, že jako kritérium úspěšnosti jim neslouží zhodnocení a riziko a kciového trhu, ale výnos z bankovního vkladu nebo fondu peněžního trhu či v tom nejhorším případě úroky družstevní záložny.

MMF24

Současný pokles cen dluhopisů lze považovat za přehnaný, což znamená, že na trhu se vytvořila investiční příležitost. Na druhé straně jsou výnosy velmi nízké a hrozba inflace se stále zvyšuje, což činí i do budoucna trh „bezpečných vládních d luhopisů velmi rizikovým vzhledem k potenciálním nízkým výnosům, to jest neatraktivním pro příští měsíce. Výběr vhodného dluhopisového fondu by se tedy neměl zanedbat jenom proto, že se o dluhopisech mluví jako o bezpečné investici.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).