Menu Zavřít

Každý týden jedna. Německý koncern tyčí turbíny v Severním moři

23. 2. 2017
Autor: EnBW

Energetický koncern EnBW sázel až do roku 2011 na jadernou energetiku. Po havárii v elektrárně Fukušima se firma zaměřila na větrné elektrárny. Každý týden chce instalovat jeden větrník, uvedl její šéf Frank Mastiaux.

Po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima způsobené zemětřesením v roce 2011 začal německý energetický koncern EnBW (Energie Baden-Württemberg) sázet na obnovitelné zdroje. Zejména na vítr.

Německé energetické firmy podle velikosti tržeb (za rok 2015)
E.ON 116,2 mld. eur
RWE 48,6 mld. eur
EnBW 21,2 mld. eur

Odklon Německa od jádra pro firmu není problém, tvrdí šéf EnBW Frank Mastiaux. „Přivedlo nás to k tomu, abychom na této cestě přinesli konkrétní alternativu,“ řekl v rozhovoru pro Greenpeace-Magazin.


Jak vypadá odklon od jádra v Německu v praxi? Čtěte:

Německá kocovina ze zeleného boomu: spoléhat na slunce a vítr nelze Ilustrační foto větrné elektrárny


„První polovinu tohoto roku postavíme každý týden jednu větrnou turbínu, v druhé polovině roku to už bude jedna za tři dny,“ dodal.

Koncern oznámil, že společně s kanadskou firmou Enbridge v Severním moři do větrných parků investuje 1,8 miliardy eur (48,6 miliardy korun). Je to jedno z největších investičních rozhodnutí v historii firmy, řekl její ředitel.

Státy s největším instalovaným výkonem větrných elektráren
Čína 145 GW
Spojené státy 74 GW
Německo 45 GW
Indie 27 GW
Španělsko 23 GW

Pozn. Stav ke konci roku 2015. Zdroj: GWEC

Projekt Hohe See se bude nacházet 90 kilometrů severně od ostrova Borkum a 100 kilometrů severozápadně od ostrova Helgoland.

Instalovaný výkon parku bude dosahovat 500 megawattů. Bude disponovat 71 větrníky Siemens a od roku 2019 bude dodávat dvě miliardy kilowatthodin proudu do sítě ročně. Takové množství podle deníku Handelsblatt odpovídá roční spotřebě 560 tisíc domácností.

Největší výrobci větrných turbín (tržní podíl v % v roce 2015)
Název Země Podíl na trhu
Goldwind Čína 13
Vestas Dánsko 12
General Electric Spojené státy 10

Zdroj: handelsblatt.de

WT100

Kanadský partner má v projektu podíl 49,9 procenta, a bude se tak rovnoměrně podílet na financování výstavby. EnBW se chce do roku 2020 přeorientovat na obnovitelné zdroje. V Baltském moři už provozuje offshorové větrné parky Baltic 1 a Baltic 2. Mastiaux tvrdí, že také odklon Německa od uhlí firma zvládne.

Další články o energetice. Čtěte:

ČEZ škrtá větrné plány v Polsku. Může za to nová daň

Zamrzlá energetika. Slabiny větru a slunce zachraňovalo německé uhlí

Půl bilionu za konec jádra? Německé firmy mají nárok na odškodnění


  • Našli jste v článku chybu?