Menu Zavřít

Kde číhá dluhová past: ukázka z knihy

28. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Výňatek z knihy bývalého soudního vykonavatele Jiřího Tůmy, již připravuje k vydaní vydavatelství Mladá fronta.

Paní Bílinská žila jako tisíce jiných žen, s manželem a dvěma dětmi; muž pracoval, ona byla na mateřské dovolené a vedla domácnost; malé radosti střídaly malé útrapy.

Byla to doba, na kterou manželské páry při zlaté svatbě vzpomínají jako na nejšťastnější. Děti byly ještě malé a roztomilé, oni sami byli mladí, plní energie i naděje.

Paní Bílinská takovou zlatou svatbu nikdy neoslaví. V roce 2015, když jí bylo kolem třiceti a dětem tři a šest let, si manžel našel mladší milenku a ze dne na den odešel. Zůstala po něm emocionální spoušť a finanční díra.

Milenka něco stojí

Když je matka se dvěma dětmi odkázána sama na sebe, je otcova pomoc nejen jeho zákonnou povinností, nýbrž také jediným východiskem z nouze. V tomto případě to však ze strany manžela - později exmanžela - s pomocí vázlo; mladá milenka stojí peníze, chápejte.

Paní Bílinská se nakonec nechala rozvést, ale protože bývalý žádnou novou adresu neměl, v papírech zůstala adresa stará - tedy adresa společné, kdysi manželské domácnosti.

Začínalo jít do tuhého. Příspěvky od státu? Když jste legálně pořád vdaná? Kdepak, paninko, tudy cesta nevede. Aby získala třeba příspěvek na bydlení, musela by dokázat, že ačkoli to tak všude stojí psáno, ve skutečnosti s manželem nežije. Asi tušíte, že to není zrovna jednoduché.


Lichva, hloupost a omyly státu. Proč se nedaří vysvobodit milion Čechů z dluhové pasti?

ilustrační foto


Paní Bílinská byla v úzkých. Mohla podat trestní oznámení; stíhání by se však nejspíš protáhlo na řadu měsíců, což není dobrá zpráva, když potřebujete koupit dvoje bačkorky nejpozději hned. A až by věc prošla celým příslušným procesem, manžela by začali hledat policisté. Pokud by jej nenašli, mohla by si paní Bílinská strčit rozsudek za klobouk - tedy kdyby jí nějaký klobouk zbýval.

I proto paní Bílinská udělala to nejrozumnější, co se jí nabízelo: vzala zavděk službami exekutora. Pomyšlení na tuto profesi, jež má jinak pověst všelijakou, jí muselo připadat jako vysvobození. Exekutor má stejně jako policie mnoho nástrojů, jak dotyčného najít - a dokonce lepší způsoby, jak jej přimět dluhy vracet. Pokud například nemůže dlužníka připravit o majetek, je možné zabavení řidičského průkazu.

Kromě toho má exekuce výživného prioritu před všemi ostatními vymáhanými dluhy, a to včetně těch u státu. I kdyby měl dotyčný třeba deset exekucí, všichni věřitelé musejí čekat, až co jim zbyde po zaplacení alimentů. Pro paní Bílinskou byl zkrátka exekutor tím nejlepším možným spojencem. Lépe řečeno, mohl a měl jím být.

Není kde brát

Jenže nebyl. Paní Bílinská měla v ruce pravomocný rozsudek s vyřešenou péčí a výživným. Soud nařídil exekuci a exekutor provedl zjišťování výše otcova majetku. Zjistil však, že žádný takový majetek neexistuje. Exmanžel-otec-dlužník si zjevně nechal poradit a oficiálně žádný majetek nevlastnil.

V takovém případě nastává chvíle, kdy se exekutor snaží dlužníkovi sebrat, na co přijde; či po právnicku „zajistit movité věci“. To je moment, v němž jsem případ dostal na starost já. Přišel jsem tedy do dotyčného bytu a vidím žalovatelku paní Bílinskou. Její manžel se opomněl odhlásit a technicky vzato tam se svojí ženou pořád bydlel.

Představte si ten rozhovor: „Dobrý den, tak vás bejvalej vám neplatí alimenty, co?“

„Neplatí, neplatí…“

„Takže jste se dvěma dětmi úplně na mizině, mám pravdu?“

„Ano, přesně tak to je, pane exekutor.“

„Tak ukažte, paní Bílinská, já vám seberu pračku, počítač, ledničku a brož po babičce, jo? Prodám to za pár šupů a šábnem se, co říkáte? Půlku mně, půlku vám. A nebojte se, nebude to trvat ani půl roku.“

Naštěstí na ten rozhovor nedošlo, ale nadsázky v něm není ani zbla. Exekutor může na trvalé adrese dlužníka zabavovat cokoli, na co nejsou ostatní lidé v domácnosti schopni doložit své vlastnictví. Můj nadřízený a já jsme v tomto případě posoudili situaci jako absurdní a k exekuci jsme nepřistoupili. Podle zákona jsme to však udělat měli. Nešťastná matka by tak přišla nejen o alimenty, nýbrž také o poslední majetek - a nakonec nejspíš i o děti, protože by nebyla schopna jim poskytnout adekvátní péči.

Autor je spolupracovník redakce a bývalý soudní vykonavatel


Jak z toho ven? Novela insolvenčního zákona se může dotknout až desetiny populace

 Exekuce - ilustrační foto

Dále čtěte:

Průměrný dluh českých dlužníků po letech snižování stoupl. Loni se zvýšil o 4000 korun

Finanční správa plní seznam nespolehlivých osob. Je jich už skoro 7500

Exekucí nebezpečně přibývá, problém má už skoro 900 tisíc lidí

Nespolehlivých plátců DPH v Česku ubývá. Je jich nejméně za poslední rok

Nevědí ani, kde si půjčili. Krupské sídliště bylo rájem lichvářů. A v pasti je doteď

Svádět obludnou předluženost Čechů jen na finanční negramotnost je alibismus, říká autor Mapy exekucí

Jak z toho ven? Novela insolvenčního zákona se dotkne až desetiny populace

MMF24

Novela insolvenčního zákona: pro a proti

 Recidiva dlužníků je v Česku 70procentní a jedním z důvodů jsou právě neřešitelné dluhy, které vězňům znemožňují návrat do života.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).