Menu Zavřít

Kde je ta Evropa

3. 9. 2014
Autor: Redakce

Hledání sankcí, které by bolely Rusy a nebolely nikoho v Evropské unii, pokračuje a je stejně marné, jako nedávný summit plný velkých prohlášení, nicméně s fakticky nulovým výsledkem.

Francouzi dál předávají špičkové vojenské zbraně Rusům, aby z nich mohli třeba v Baltském moři dělat dlouhý nos na Poláky. Bulhaři, Rakušané i Italové dál připravují plynovod South Stream. Angela Merkelová je už hodně znechucena Putinovým lhaním a nějaké sankce by asi zkousla, ale mocní kapitáni ještě mocnějšího německého průmyslu si to už nějak ukočírují. A že by revidovala odstavení jaderných elektráren a vrátila Německo na jadernou cestu k větší energetické nezávislosti na Rusku, o tom neuvažovala po jedinou vteřinu. Byť by to byl asi jediný rozumný krok, který by se dal nyní udělat a opravdu by zájmy Rusů zasáhl.

Ramena mají jen Britové, které obchod s Rusem moc netíží, a Poláci, v nichž staletá historie vypěstovala reflex „Rus za dveřmi, hůl do ruky“. To takový Bohuslav Sobotka si k nedávno pořízenému nažloutlému mejkapu a plastice očí chystá nazout válenky a nasadit ušanku, která už delší čas tolik sluší Viktoru Orbánovi.

Pro eurosnílky je to asi smutný pohled na tu krajinu, kde se odehrává ona tradiční politika evropských mocností a kde se zcela jasně ukazuje, že společná evropská politika je prostě oxymóron, protože žádná společná Evropa neexistuje, neexistovala a existovat nebude, a tudíž nemůže existovat ani její politika. Její předstírání jen blokuje vytváření zájmových spojeneckých bloků ze zemí, které ruská agrese opravdu zneklidňuje a cítí v ní vlastní ohrožení. Takových bloků, které by byly opravdu schopné přijít s účinnými opatřeními.

A tak se zase čeká na strýčka Sama, kterého to už moc nezajímá. Naštěstí dokonce i Obama má ještě pocit, že dohody, jako je ta severoatlantická, se mají ctít, a tak se alespoň to Pobaltí může cítit bezpečněji, když už Ukrajinci byli vydáni Putinovi na milost a nemilost.


Čtěte také:

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU

Návrhy sankcí: Rusko může přijít o úvěry i fotbalový šampionát

ebf - tip - debata

Průmysl v eurozóně rostl nejpomaleji za více než rok

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).