Menu Zavřít

KDE JE TEN GULÁŠ?

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Jiří Rusnok 13. dubna pro ČTK: „Zvýšení daní bude do budoucna nezbytné. Rusnok 1. května pro Reuters: „Mírné zvýšení daní bude nezbytné, pokud chceme zachovat dobrý standard služeb v České republice. Rusnok 2. května pro Radiožurnál: „Daně se nějakým způsobem zvýšit budou muset.

Pokud někdo hledal ve slovech ministra financí rozpory, tak v nich nejsou. Jeho vyjádření k daním vzbudila překvapivou pozornost hlavně proto, že je pronesl ministr novopečený. Jinak je to stará vesta. Říkal to už Pavel Mertlík a ministerstvo financí to zapsalo do fiskálního výhledu. Tam také stojí, že by bylo žádoucí zvýšit složenou daňovou kvótu, takže pokud Rusnok podotýká, že by bylo třeba snížit pojištění, aby se celkové zatížení nezvýšilo, bylo by zajímavé se dozvědět, jak to chce udělat. Ale Rusnok prozíravě řekl, že „si myslí , že by se celkové zatížení nemělo zvýšit. To je něco jiného, než kdyby pravil, že se tak stane.

Všechno je to opravdu jenom o tom, že si někdo něco myslí. A není tak důležité, že jde zrovna o ministra financí. Platí další Rusnokova připomínka: „Rok 2001 až 2002 není v ohledu zvýšení daňové zátěže reálný. Jakpak by také byl, když budou volby. A i kdyby to nakrásně Rusnok navrhl (sociální demokraté jsou minis–tři–sebevrazi) – kdo by mu to asi schválil?

EBF24

Zvýšení daňové zátěže se jednou zdůvodňuje stavem veřejných financí, jindy vstupem do Evropské unie. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že se míní daně nepřímé – spotřební, DPH, možná majetkové. Příjmové daně zůstávají v klidu. Snad by dokonce měla klesnout daň z příjmu právnických osob, i když také to je o tom, že si to někdo myslí. Takzvaného běžného občana (od slova běhat) by ale měla zajímat daň z jeho výplaty. Ta je v klidu největším. Ta se jen šolíchá, aby to tak nevypadalo, ale hlavně se činí vše pro to, aby moc neklesala, protože je to spolu s pojistným od těch samých zaměstnanců velmi spolehlivý zdroj příjmů pro státní pokladnu. Špidla, „historik, politik, humanista , se dobře poslouchá, když mluví o tom, jak by střední příjem střední třídy měl stačit ke spolehlivému existenčnímu zajištění. Ale člověk by tomu rozuměl tak, že se tedy výrazně sníží daně. Anebo ekonomika neporoste o tři čtyři procenta, nýbrž o osm deset. Správná odpověď na obě varianty ale zní: ne. A to je konec povídání, které se tak jako řeči o daních točí v kruhu.

Nemá smysl brát Rusnoka za slovo, protože kdo ví, kde bude sedět za rok. Má smysl mluvit o daních, ale je to zbytečné, protože ti, kteří mají do toho nejvíce co mluvit, jsou na tom stejně jako Rusnok. Menšinová vláda dokázala, že umí vládnout, ale strategicky – kromě toho, že státním intervencionismem podpořila ekonomický růst – nedokázala nic. A ti, co možná – nebo možná taky ne – přijdou po nich? Také škoda slov. Politicky se tomu říká zablokované téma. Míchá se, míchá a kotel je prázdný. Kdyby tam aspoň nalili ten guláš…

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).