Menu Zavřít

Kde jsou pravidla regulace? Předání moci na ERÚ doprovázejí konflikty

31. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pondělí 31. července je posledním dnem, kdy na Energetickém regulačním úřadě (ERÚ) šéfuje Alena Vitásková. Od srpna se vlády nad úřadem ujímá pětičlenná Rada ERÚ vedená Vladimírem Outratou. Předání agendy však podle informací webu Euro.cz neprobíhá vůbec hladce. Do konfliktu se Vitásková dostává hlavně s členem rady Rostislavem Krejcarem, s nímž měla napjaté vztahy již v minulosti.

Novou vlnu sporů odstartoval Krejcarův dopis Vitáskové z 22. července, ve kterém se dožaduje předání materiálu o zásadách cenové regulace v elektroenergetice a plynárenství pro období od ledna 2019. Jedná se o vzorce a postupy, na jejichž základě ERÚ stanovuje výši plateb za distribuci elektřiny a plynu pro všechny skupiny zákazníků od těžkého průmyslu po domácnosti.

Jenže Vitásková přiznala, že práce na tomto zásadním materiálu ještě ani nezačaly. „V této souvislosti opakovaně upozorňuji, že pátá regulační perioda začíná dnem 1. ledna 2019, a tudíž je naprostý dostatek času pro řádnou přípravu příslušných dokumentů,“ uvedla Vitásková v odpovědi Krejcarovi.


Odcházení Aleny Vitáskové. Kontroverzní šéfka ERÚ za sebou nechává spoušť

 Alena Vitásková


Nebyla by to Vitásková, aby nepřidala dávku osobních útoků. Napsala otevřený dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi, který je zveřejněn na webu úřadu a kde jmenování Krejcara do Rady ERÚ prohlásila za „plivnutí do tváře slušným občanům“. Také připomněla, že Krejcarovi v březnu 2012 ukončila pracovní poměr na ERÚ kvůli odpovědnosti za neoprávněně vysoké výkupní ceny pro solární elektrárny.

Stopa ke kauze Zdeněk-Sun a Saša-Sun

Podle informací webu Euro.cz je však příčina nevraživosti Vitáskové vůči Krejcarovi jiná. Byl to právě Krejcar, kdo měl 31. prosince roku 2010 výhrady ke stavu dokončenosti solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsku. Nechtěl jim vydat licenci, ale tehdy ho přehlasovali jiní úředníci ERÚ. Později se Krejcar pokoušel platnost udělených licencí zpochybnit.


O kauze čtěte více:

Zemkovy solární elektrárny musí vypnout

Solární panely


Poté, co do čela regulačního úřadu v srpnu 2011 nastoupila Alena Vitásková, se však podobné snahy nesetkávaly s její podporou. Právě naopak. Nová šéfka ERÚ učinila vše proto, aby licenci chomutovským elektrárnám zachránila. Důvod? Vitásková se osobně zná se Zdeňkem Zemkem, který obě sporné elektrárny vlastní.

Zmíněná kauza se dostala až ke Krajskému soudu v Brně, který v únoru loňského roku vynesl vysoké, i když zatím nepravomocné tresty. Vitáskové soud za zmanipulované řízení o licencích udělil trest odnětí svobody na 8,5 roku, i když zatím nepravomocně. „Přitěžující okolností je výše škody, která dosahuje téměř dvou miliard korun,“ uvedl tehdy státní zástupce Radek Mezlík, který měl kauzu na starosti.

CIF24

Jaké jsou výsledky šestiletého působení Aleny Vitáskové na Energetickém regulačním úřadě? Čtěte v aktuálním čísle týdeníku Euro. Ke stažení na www.alza.cz/euro

 Titulka Euro 31/17


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).