Menu Zavřít

Kde sehnat nové lidi? Zaměstnejte padesátníky a ženy na rodičovské, radí experti

24. 2. 2017
Autor: Euro

HR Konference týdeníku Euro se pokusila najít odpověď na otázku, která dnes nejvíce trápí českou ekonomiku: „Kdo bude pracovat?”

Zkušení zaměstnanci starší 50 let a mladé ženy ochotné pracovat na zkrácený úvazek jsou největším rezervoárem snadno dostupných pracovních sil při jejich současném nedostatku, shodli se přední čeští i zahraniční experti na HR konferenci týdeníku Euro, která se konala ve čtvrtek 23. února v prostoru Radlická kulturní – sportovna.

„Cílovou skupinou zaměstnavatelů by se měli stát lidé nad 50 let. Projevují vysokou loajalitu k firmě, trpí nízkou mírou fluktuace mezi zaměstnáními, jsou obecně stabilnější,” zdůraznil Milan Jasný, generální ředitel společnosti LMC, českého lídra na trhu práce, provozujícího například portály Jobs.cz či Práce.cz.

„Pověst dnešních padesátníků neprávem poškozuje mýtus o jejich technické zaostalosti. Přitom se jedná o lidi, kterým bylo v 90. letech, tedy v době nastupující digitalizace, teprve okolo 25 let a vše ještě stačili vstřebat,” doplnil Jasný.

Na konferenci vystoupil také dlouholetý přední český headhunter Jan Bubeník. Podle něj je nutné hledat zaměstnance i mezi ženami na rodičovské dovolené či těsně po ní, a to především formou zkrácených úvazků.

Milan Jasný, generální ředitel společnosti LMC Milan Jasný, generální ředitel společnosti LMC

Takto přitom v Česku pracuje pouze 6 procent lidí. Výrazně tak zaostáváme za vyspělými zeměmi západní Evropy. V Dánsku tvoří poměr částečných úvazků více než 25 procent, v Německu a v Rakousku shodně 28 procent a v Nizozemsku dokonce až 51 procent pracujících obyvatel.

„Je třeba si uvědomit, že polovina absolventů vysokých škol jsou ženy. V Česku se jich přitom jen velmi málo vrací po mateřské do práce. Kdyby jim zaměstnavatel nabídl poloviční úvazek, mohl by na tom i vydělat. Lidé pracující na částečné úvazky nakonec často odvádějí více práce, než odpovídá jejich smlouvě,” upozornil Bubeník.

Týdeník Euro uspořádal HR konferenci s názvem Kdo bude pracovat? Jan Bubeník

Zaměstnavatel tak může formou dvou částečných úvazků dosáhnout toho, že za jeden celý plat mu zaměstnanci odvedou práci, která odpovídá 1,5 až dvěma úvazkům.

Podle odhadu společnosti LMC změní v Česku práci každý rok zhruba půl milionu lidí. I zde se tak otevírá možnost přetáhnout zaměstnance z působiště, kde nejsou spokojení. Nespokojenost a nedostatek motivace vykazuje podle průzkumu LMC až 36 procent všech zaměstnanců.

Hlavní partner konference: LMC

Oficiální partneři: Human Garden, Personal Connect, Vema

Image partneři: INC Consulting, Freshbedynky.cz

ebf - tip - debata

Více informací najdete na www.kdobudepracovat.cz

Týdeník Euro uspořádal HR konferenci s názvem Kdo bude pracovat? Tomáš Matonoha


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).