Menu Zavřít

Kde vládne optimismus

21. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Většina investičních stratégů stále věří akciím. Americkým obzvlášť

Akcioví investoři říkají, že zažíváme nejlepší časy všech dob, ale obchodníci s dluhopisy tvrdí opak: jsou to ty nejhorší. Příběh dvou trhů, jež se vzájemně ovlivňují a žijí v jakési symbióze, nabízí dva protichůdné scénáře. Upadne ekonomika do recese, jak napovídá poslední vývoj na trzích s dluhopisy? Anebo je předurčena ke vzácnému měkkému dopadu poté, co se ekonomický růst a zisky pozvolna snižují na přijatelnější úroveň, jak signalizuje trh s akciemi?
Americké korporace sbíraly sílu dlouhou dobu dopředu. Čtvrtý kvartál může být zaznamenán jako devatenáctý v řadě, v němž si společnosti akciového indexu 500 Standard & Poor připisují dvouciferné procentní zisky. Přepočítáno na procenta z hrubého domácího produktu, představují tyto zisky čtyřicetileté maximum. A co víc, hotovostní pohyb těchto společností z indexu 500 Standard & Poor je největší za poslední dvě desetiletí. Nekompromisní investoři očekávají stejný vývoj i v roce 2007, a proto zvýšili poptávku po akciích. Index 500 Standard & Poor vzrostl k 8. prosinci 2006 o 12,9 procenta, index Nasdaq Composite o 10,5 procenta a průmyslový Dow Jones dosáhl růstu 14,8 procenta. Ve stejné době nevyrovnanost akcií klesla na dvanáctileté minimum, což znamená, že klid investorů dosáhl historických rozměrů.
Přesto jsou znamení možných problémů stále zřetelnější. Propad trhu s nemovitostmi se může ještě zhoršit, což by s sebou přineslo i pokles tržeb a utrácení vůbec. Klíčová čísla z výroby se v polovině prosince změnila k horšímu a naznačila hrozbu potenciální recese. Krize v Iráku nastoluje otázky o dodávkách ropy a geopolitické stabilitě. „Na obzoru se rýsuje relativně vysoký počet potenciálních problémů a každý z nich může věci rozvrátit,“ říká Timothy L. Swanson, šéf investičního oddělení, spravující zhruba 30 miliard dolarů investic v soukromé skupině Cleveland Bank National City.
Tohle samozřejmě není poprvé, kdy trhy akcií a dluhopisů vysílají naprosto odlišné signály. Poradenská společnost Birinyi Associates z Westportu v Connecticutu napočítala šestnáct podobných období od roku 1982. Ve sto procentech případů, kdy jak akcie, tak dluhopisy dosáhly 52týdenního maxima, akcie rostly ještě šest měsíců s dalším průměrným nárůstem osm procent. Zato dluhopisy stoupaly pouze v 75 procentech případů s průměrným nárůstem 4,1 procenta.
Ale tahle historie se nebude opakovat. Akciové a dluhopisové trhy jsou svázány a odráží se v tom „složitost dnešního finančního světa a naneštěstí i potíže, kterým dnešní investoři musejí čelit“, říká Laszlo Birinyi mladší, prezident společnosti Birinyi. „Příliš mnoho nových problémů je založeno na omezených statistických pozorováních.“
Pro dnešní stav trhu s dluhopisy například neexistuje žádný precedens. Vždycky, když dlouhodobé státní dluhopisy vydělaly méně než cenné papíry s kratší dobou splatnosti, jako je tomu nyní, znamenalo to recesi. Někteří pozorovatelé trhu s dluhopisy však říkají, že mohutné nákupy v poslední době je třeba připsat spíše touze Číny, Japonska a dalších zemí investovat americké dolary, jež vydělají na obchodu s Amerikou. A cizinci, říká se, většinou rozloží své investice napříč celým trhem s dluhopisy bez ohledu na ekonomické prognózy. „Realita naší ekonomiky je nezajímá. Nemají totiž, kam by šli se svými penězi jinam,“ říká James Swanson, vedoucí investiční stratég v bostonské společnosti MFS Investment Management, jenž je zároveň manažerem fondu MFS Diversified Income Fund, spravujícího 150 milionů dolarů, „nevidím důvod, proč by se to měnilo. Výnosy jsou tlačeny dolů vysokou likviditou.“
Většina odborníků na akciové trhy na takzvaný „argument likvidity“ věří. Podívejme se krátce na náš průzkum, který mapoval předpovědi trhu. Z něj vyplývá, že optimismus skutečně vládne. Navzdory mnohým rizikům, říkají „ranaři“, pozitiv je tolik, že je nelze přehlížet. Rekordní hotovostní pohyby budou v roce 2007 použity buď na velké investiční operace, nebo na akce vstřícné k akcionářům, například na zpětné nákupy vlastních akcií nebo na zvýšení dividend, přičemž obě tyto varianty by měly udržet tempo srovnatelné s minulými léty. A dále mánie slučovat firmy akciím jenom prospívá, přičemž jejich hodnota se stále blíží jejich nejvyšší úrovni na konci devadesátých let. A jestliže jsou úrokové míry stále tak nízké - ve světle historických standardů -, akcie se pořád zdají být tou nejlepší sázkou.
Snižování globálního růstu hraje americkým investicím rovněž do karet. Investoři v posledních několika letech skupovali všechno od zlata po akcie na nově se rozvíjejících trzích. „Myslíme si, že teď se to mění,“ říká Gary Thayer, vedoucí ekonom společnosti A. G. Edwards and Sons. „Investoři pohlížejí na americké akcie i dluhopisy mnohem vstřícněji,“ doplňuje Marc D. Stern, vedoucí investic newyorského Bessemer Trust, spravujícího 46 miliard dolarů, „naším tématem je skutečnost, že lidé risk podceňují. Vkládají své peníze do míst, která by nikdy nenavštívili.“ Stern předpovídá, že v roce 2007 nastane odklon od nových trhů k relativně kvalitním americkým cenným papírům.
Které akcie koupit? George F. Foley, manažer portfolií společnosti Glenmede Large Cap Value a fondů Core Value věří v úspěch společností, jako jsou Alcoa, Alcan, Phelps Dodge, které obchodují s materiály a od nichž se prý dají očekávat zisky díky zlepšující se produktivitě. Richard Bernstein, šéf investičních strategií v Merrill Lynch, naopak upřednostňuje akcie firem se špičkovou technologií, levných obchodních řetězců, globálních zbrojařských obranných společností a pojišťoven. Kromě toho věří i telekomunikacím a průmyslovým akciím, poptávce po vzácných materiálech a expertize potřebné pro rozvoj globální infrastruktury.
Zdá se, že technologie jsou společným tématem roku 2007. John B. Cunningham, šéf investic firmy J. and W. Seligman z New Yorku, říká, že věří specialistům na hardware, jako jsou výrobci počítačů, hard disků nebo pamětí. Poptávka po elektronice a kapitálové investice velkých korporací prý udrží tohle odvětví ve zdravé kondici. „Základy jsou stále velmi pevné,“ říká Cunningham, „domníváme se, že technologie mohou ve výsledcích předčít většinu trhu.“ Stejně tak by doporučil výrobce telekomunikačního vybavení, protože regionální telefonní operátoři bojují s těmi kabelovými a rozšiřují své systémy.
Nezapomeňte na finančnictví, říká Edward Yardeni, šéf investičních strategií firmy Oak Associates. Akcie investičních bank a manažerských firem budou dobrou sázkou v čase mánie slučování podniků a dětí babyboomu, odcházejících do důchodu. Ačkoli energetika patřila v posledních třech letech mezi nejvýkonnější sektory, i zde je podle Yardeniho stále mnoho příležitostí.
Mezinárodně zaměření investoři by měli očekávat sice pomalejší globální ekonomický růst, ale nikoli krach, takže investičních příležitostí bude stále dost. Rozvinuté trhy se teď zdají levné. Očekává se, že průměrné výnosy z obchodování se zde v roce 2007 zvýší 12,4krát, přičemž podle MFS je desetiletý průměr 18,7. „Stále je k dispozici masivní likvidita hledající investice a zhodnocování je pořád atraktivní na celé řadě trhů,“ připouští Simon Davis, šéf investic londýnské společnosti Putnam Investments. Davis říká, že zatímco mnoho společností se sídlem v Číně bylo hodnoceno příliš vysoko, je chytré se poohlédnout po dodavatelích do ekonomik, které stále rostou o deset procent ročně. On dává přednost dolům a těžbě přírodních zdrojů v Austrálii čili firmám, jako jsou Zinifex, BHP Biliton a Rio Tinto, která má dvě ústředí, jedno v Londýně a druhé v Melbourne.
A pravděpodobní poražení? Marc D. Stern z firmy Bessemer varuje investory před akciemi spojenými s nemovitostmi, to znamená před stavebními společnostmi, půjčkami a hypotékami. Ačkoli by se mohlo zdát, že jsou levné, „výdělky, které v minulosti zveřejňovaly, nadhodnotily jejich skutečné dlouhodobé možnosti vydělávat“. Marže v malých regionálních bankách budou i nadále stlačovat vyšší krátkodobé úrokové míry. A tlak na společnosti, aby použily své volné peníze ke zpětnému nákupu akcií a vydání dividend nebude věstit nic dobrého pro vysoce hodnocené korporátní dluhopisy.
Největší riziko pro investory: nepozornost. Yardeni, který předvídal silný akciový trh roku 2006, říká, že index Standard & Poor by mohl v polovině roku 2007 dosáhnout hodnoty 1600, což by znamenalo třináctiprocentní zisk varující investory před vysokými úrokovými sazbami. A následující výprodej, říká, nabídne zase jednou velké příležitosti.

Komu věřit? Obchodníci s akciemi říkají:

  • Akcie jsou levné
  • Výnosy se sníží, ale ne přes únosnou míru
  • Americký Fed sníží sazby kvůli inflační hrozbě
  • Pokladny korporací jsou přeplněny volnou hotovostí

Obchodníci s dluhopisy říkají

EBF24

  • Trh s nemovitostmi je ve špatném stavu
  • Potíže s ekonomickým růstem budou globální
  • Fed sníží sazby, protože je třeba ekonomiku zachránit
  • Spotřebitelé přestanou utrácet

Nejlepší stratég na trhu s akciemi Býk, jenž trefil „býčí oko“

Souboj mezi nejlepšími investičními stratégy v letošním průzkumu odhadů akciových trhů - Fearless Forecast - nemohl být těsnější. Stuart T. Freeman ze společnosti A. G. Edwards and Sons a Charles Mayer z Pioneer Investments trefili cíl s neuvěřitelnou přesností. Když jsme ale soutěž 6. prosince uzavřeli, Freeman byl „býčímu oku“, jak se říká středu terče, o trochu blíže. Průměr průmyslového indexu Dow Jones 12 309 mu unikl pouze o 1,7 procenta a v případě Standard & Poor 500 a Nasdaq Composite se zmýlil o procento jediné. Mayer skončil těsně za ním a Jim Cramer ze CNBC a TheStreet.com skončili třetí.
Je pravda, že velmi blízko byla celá polovina ze 76 dotázaných, které jsme oslovili před rokem. V průměru se předpovědi nepletly v případě všech tří indexů o více než pět procent. Nakonec se Freemanem vypočítaný optimismus ukázal jako rozhodující. „Domnívali jsme se, že tenhle rok bude příjmově silný a ekonomika jako celek poroste více než průměrným tempem,“ říká 46letý šéf strategií v poradenské firmě ze Saint Louis. A největší překvapení? Stálá síla akcií malých firem bez historie.
Freeman, který dosáhl jak titulu bakaláře financí, tak MBA na Washingtonově univerzitě v Saint Louis, připisuje velkou zásluhu svému profesorovi Johnu Bowyerovi, jenž ho naučil analyzovat akciové trhy. Od té doby, co v roce 1983 nastoupil k A. G. Edwards and Sons jako analytik zdravotnictví, vypracoval Freeman asi 200 modelů, které mapují posledních 30 let, a to včetně průměrné doby nezaměstnanosti a míry korporátních zisků po zdanění. Prostřednictvím těchto modelů může simulovat ekonomiku a odhadnout, která odvětví budou v těch či oněch podmínkách nejlépe prosperovat.
Freeman odhaduje, že index Dow Jones skončí na konci roku na hodnotě 13 700, tedy jedenáct procent nad výsledkem z letošního 8. prosince, a míní, že Standard & Poor vzroste v roce 2007 o deset procent a Nasdaq o osm. Podle Freemanovy křišťálové koule se ekonomický růst zpomalí a - spolu s tím - porostou zisky. Akcie velkých firem bez historie však budou hodnoceny stejně jako v posledních několika měsících. „Některé akcie dosáhly při obchodování nových rekordů,“ říká, „ale jsou mnohem levnější ve srovnání s obdobím svých posledních rekordů v letech 1999 a 2000, neboť zisky vzrostly velmi dramaticky.“
Bremen Leak Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).