Menu Zavřít

Kdepak regulace hazardu

27. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

Ministr financí Miroslav Kalousek poslal minulý týden do připomínkového řízení novelu zákona o loteriích, která „umožní obcím účinnou regulaci hazardu“. Dle současného zákona mohou obce regulovat pouze jednu část loterijního trhu, jíž jsou klasické výherní hrací přístroje (VHP). Vládní novela umožňuje obcím „z důvodu veřejného zájmu“ regulovat nejen VHP, ale i kasina či interaktivní videoloterijní terminály (VLT). Obecně závaznou vyhláškou mohou stanovit, na kterých místech mohou být provozovány nebo kde provozovány být nesmějí, případně zakázat hazard na celém svém území. Hurá, chtělo by se zvolat.
Novela starostům říká, je to na vás, kde hazard povolíte. Zároveň jim ale umožňuje ovlivňovat konkurenční boj provozovatelů. Podle jakého klíče budou starostové zakazovat hazard například na jedné straně ulice a povolovat na druhé? Opravdu si ministr financí myslí, že provozovatelé nenajdou cestu, jak starostu přesvědčit, aby hazard zakázal v konkrétní ulici v čísle popisném 4, ale v čísle 6 ho povolil? Nebylo by z hlediska potlačování rizika korupce čistší, kdyby měly obce možnost hazard povolit buď všude nebo jen v určité části obce, nebo no nepovolit nikde?
Nechme stranou, že faktická regulace by nastala až pět let po vstoupení novely v platnost, což je ochranná lhůta na dosud vydaná povolení (týká se zejména VLT, která jsou nyní povolována na deset let). V paragrafu 17 loterijního zákona novela navíc ruší odstavec jedenáct, dle něhož nesmějí být VHP provozovány v okruhu sto metrů od některých budov (školy, nemocnice a podobně). Zrušením tohoto omezení novela oproti současnému znění zákona režim zvolňuje. Čí „veřejný zájem“ tedy podporuje?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).