Menu Zavřít

Kdepak rudá revoluce

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Voliči pod Hněvínem vyprášili kožich letité koalici ODS a ČSSD

Rudé sudičky přiřkly novému Mostu trpký osud pokusného města už před třiceti lety, ale zdá se, že o krok dál před zbytkem republiky je tato sociální sopka i po nedávných komunálních volbách. Most je totiž volební raritou. Zatímco na radnicích téměř všech českých měst se v těchto dnech přetahují o vládu občanští demokraté se sociálními, případně dohromady spřádají své velké, široké nebo duhové koalice, pod hradem Hněvínem, na okraji bývalého velkolomu Ležáky, to neplatí. Obě hlavní partaje ve státě tu naopak po dvanácti letech mocenské vzájemnosti musejí balit kufry a odejít do opozice. Převálcovalo je Sdružení Mostečané Mostu (SMM), které si za partnery pro řízení města vybralo komunisty. Vypadá to na první pohled jako nechutný populisticko-levicový převrat, a to i kvůli netradičně pojaté losovací kampani sdružení před volbami. Tak to líčí především poražení. Jenže v čele SMM jsou pravicově smýšlející podnikatelé, kteří vesměs nadávají na neprůhledné a korupční chování dosavadního vedení radnice. Říkají: žádná rudá revoluce, spíš dobře zorganizované čištění Augiášova chléva. „Chtěl jsem jim předvést, že i někdo jiný má sílu je vyhodit z radnice za jejich podvodné praktiky. To byl jediný cíl,“ dušuje se pro týdeník EURO Jiří Zelenka, dvojka kandidátky SMM a spolumajitel strojírenské firmy R&M Unimontex. A spojenectví s KSČM? „Problém s tím nemám. Jsou to slušní lidé se stejným zájmem, aby se nekradlo. V tuto chvíli jiný vhodný partner nebyl. Odmítli nabídku jít do koalice s loupežníky z ODS a ČSSD, a za to jsem jim vděčný,“ vysvětluje Zelenka. Že vina za odstavení od moci padá na samotnou ODS si přitom myslí i sami někteří její mostečtí zastupitelé.

Až pohár přetekl.

Zelenku do volebního reje přivedl vztek. „Nikdy jsem se do politiky nedral, věnoval jsem se rozvoji firmy,“ líčí mostecký byznysmen svůj příběh. „Představte si, že jste volič ODS a že vás tito lidé začnou v podstatě vydírat a chtějí po vás úplatky. Zjistíte, že jiný podnikatel tady v Mostě si ováže kolem prstu primátora, přeorganizuje místní sociální demokraty, aby tam byli jen jemu naklonění lidé, a to samé se stane v ODS. Řekl jsem si, že to není možné, naštvalo mě to. A přidal jsem se k Sdružení Mostečanů Mostu,“ popisuje muž, který se stal motorem tohoto uskupení.
SMM nespadlo z nebe. Do mosteckého zastupitelstva se dostalo už před čtyřmi lety, s pěti mandáty však skončilo v opozici. Na rozdíl od klasických partají mělo ve svých základech zabudovánu jednu obří výhodu: od začátku bylo těsně personálně (i organizačně) propojeno s bytovým družstvem Krušnohor, jemuž ve městě patří většina panelových domů a bytů. Předseda družstva Roman Laur seděl v dosavadním zastupitelstvu za KSČM, nynější kandidát na primátora Vlastimil Vozka ze SMM je členem představenstva, stejně jako další tři zastupitelé ze sdružení. Hlavním cílem SMM byly od začátku změny ve vytápění bytů, a proto se stalo pro radnici spolupracující s určitými firmami nepřítelem číslo jedna, odstaveným do kouta společně s komunisty. Zelenka ale začal proti zapouzdřené radnici používat účinné metody. Dodal peníze a lidi. Kvůli zajištění zpětné vazby s voliči rozjela SMM loterijní kampaň a nabídla programové desatero, šité na míru Mostečanům žijícím v panelácích. „Zatímco na Ivana Langera přišlo na náměstí čtyřicet lidí a pan místopředseda ODS po patnácti minutách odjel, na naši akci se dostavilo jedenáct tisíc Mostečanů,“ pyšní se podnikatel. Podnikatelskou a vůbec voličskou vzpouru proti politické šlechtě si Zelenka naštěstí mohl dovolit, protože jeho působení je v Mostě vidět na každém kroku. Nejde o to, že by s městem obchodoval nebo že by se nepřehlédnutelným stalo předvolební pódium SMM na hlavní náměstí, kde se za účasti desetitisícového davu hrálo o kola, počítače a nakonec i o auta. Kousek odtud opravil budovu Komerční banky, přes ulici naproti magistrátu stojí zase jeho cukrárna. U pošty pak nedávno město postavilo moderní lávku nad ulicí, aniž by se zeptalo Zelenky coby majitele pozemku na vyjádření. Kvůli aroganci radních si proto Jiří Zelenka ještě před volbami pohrával s myšlenkou, že by lávku nechal rozřezat a její kusy naskládal na chodník před vstupem na magistrát.

Na hrubý pytel hrubá záplata.

Právě marketingově pojatá kampaň SMM, a nikoli věcná kritika nejvíc popudila současného primátora Vladimíra Bártla z ODS. „Dali do ní až dvacet milionů korun,“ argumentuje pro týdeník EURO. „Pomocí sítě družstevních domovníků působili na voliče v panelácích a zároveň s tím populistickými sliby bezplatného odvozu odpadu či dopravy zdarma pro studenty a důchodce si získali přízeň,“ vyčítá SMM Bártl. „Kdybych měl jejich kampaň hodnotit marketingově, jde o skvělý produkt, ale politicky se mi jejich naroubování loterie na výsledek voleb nezdá,“ dodal.
Může být, že i za dravým SMM možná stojí neprůhledné obchodní zájmy jednotlivců. Pak by jednu skupinu vládců jen nahradila jiná, jí podobná. Odpovědnost za zplanění normální politiky ale stejně padá na poražené partaje. Bártl si však nepřipouští, že by krach dosud nerozlučné radniční party ODS a ČSSD, zředěné několika nezávislými zastupiteli, způsobily aféry nebo nedůvěryhodnost některých osob. „My jsme si počet mandátů zachovali, jenže propadli naši tradiční spojenci z ČSSD,“ hází vinu na druhé.
Mosteckou radnicí přitom v létě otřásl skandál, protože zastupitelé na radu odborných pracovníků města a primátora Bártla odsouhlasili ztrátový prodej akcií města v mostecké teplárně United Energy, a to bez výběrového řízení. Šetřila to policie, škoda měla dosáhnout 22 milionů korun. Už tehdy vyvolal Bártlův postup odpor i v ODS. „Peníze z prodeje město nutně nepotřebovalo, obešlo by se bez nich,“ distancoval se v místním tisku Tomáš Ratiborský, někdejší manažer v Hlavní kanceláři ODS a nynější mostecký zastupitel. Proti Bártlovi začala opatrně vystupovat i jeho dosavadní náměstkyně Hana Jeníčková, která sice v Mostě před dvěma roky kandidovala za ODS do Senátu (prohrála s komunistou Vlastimilem Balínem), letos jí však oblastní vedení strany dlouho odmítalo dát na komunální kandidátku, přesto se díky preferenčním hlasům dostala do zastupitelstva až z 24 místa. „Jsem hluboce přesvědčena, že za prohru si může ODS sama. Kdyby její kandidátka byla vyvážená, měla mnohem větší šanci vyhrát,“ řekla Jeníčková týdeníku EURO.

Příliš mnoho otazníků.

Zelenka tvrdí, že se Bártl vždycky především intenzivně staral o finanční blaho své a svých blízkých. Disponuje důkazem z doby Bártlova působení v čele strojní divize Chemopetrolu, kdy se během její privatizace stal Bártlův otec tichým společníkem firmy, podílejícím se na zisku, ale bez jakékoli odpovědnosti. Současným Mostem se nesou fámy, že i Bártl je tichým společníkem místních společností Herkul, Joel nebo Alfa Term a má pohádkové příjmy, že se schválně předražují městské zakázky, mění územní plán, rozdělují tučné provize, rozprodává majetek a že lidé z magistrátu požadují „výpalné“ za běžné úkony, které jsou povinností úředníků. Poslední pobouření vyvolala zpráva, že radnice prodala bez výběrového řízení za 20 milionů korun pozemek v centru, kde se léta plánuje dostavba „historického“ náměstí. Tam, kde mělo stát nízké městečko s kavárničkami a obchůdky, má vyrůst mnohapatrový obří bytový dům Odeon.
Zelenka chce, aby příští vedení radnice zavedlo průhledné hospodaření a rozhodování. „Chceme se kontaktovat s organizací Transparency International a požádat ji o pomoc,“ říká. Představy „vzbouřenců“ o podobě nového vedení města se zcela diametrálně liší od rudé potopy, jak novou situaci líčí odstupující mocipáni.

Hra o primátora.

Hned po volbách to dokonce vypadalo, že v Mostě přizve vítězná SMM ke spolupráci i ODS. „Předpokládám, že by bývala vznikla tato koalice plus ČSSD a SNK ED, jenže sdružení chtělo jednat i s komunisty,“ vzpomíná na první konzultace se Sdružením Mostečané Mostu Bártl. Podle Zelenky však rozhovory zhatila jiná věc. Občanští demokraté odmítli nabízená dvě až tři křesla v jedenáctičlenné radě zastupitelstva a tvrdošíjně požadovali křeslo primátora. Navíc trvali na účasti sociálních demokratů, s nimiž už byli předem dohodnuti a jejichž jménem dokonce jednali. Když ODS s požadavkem primátora neuspěla, obrátila se podle Zelenky na komunisty a nabídla jim výměnou za primátorský post pět křesel v radě. To ale KSČM odmítla a dohodla se se SMM. Výsledek? Sdružení obsadí sedm křesel v radě včetně postů primátora (tím má být lídr kandidátky Vlastimil Vozka) a jednoho z náměstků. Komunisté mají mít v radě jen tři z jedenácti křesel, z toho jednoho náměstka. Zbylý post SMM podle Zelenky rezervuje pro Hanu Jeníčkovou z ODS, která jediná prý byla schopna jednat konstruktivně. Jeníčková však nabídku teprve zvažuje. Týdeníku EURO sdělila, že je zklamaná, protože dohoda ODS a SMM nevyšla. „Mostečané určitě o jednání stáli, protože je to spíše pravicové hnutí a protože ODS se stala druhou nejsilnější stranou v zastupitelstvu,“ domnívá se. „Ale ODS s nimi nevyjednala nic,“ říká vyčítavě na adresu místních předákům své partaje.

KL24

Stesky jako od Paroubka.

Že to mostecká ODS myslí s mosteckou ČSSD dobře i po odchodu na odpočinek, chce přesvědčit Bártl voliče už v nejbližší době. Chystá se totiž podepsat s ČSSD a také s SNK ED návrh textu s pracovním názvem „opoziční smlouva“ o společné opoziční platformě. „Zakotvíme některé společné opoziční principy,“ ujišťuje. Jeníčková si však myslí, že další společný postup občanských a sociálních demokratů její stranu dál znevěrohodňuje, protože dokazuje přetrvávající existenci pochybných a nejasných vazeb.
Bártl se však s prohrou smířit nehodlá. Na úterý 7. listopadu sice naplánoval volbu nového primátora a rady, jenže koncem minulého týdne podali někteří členové stran bývalé koalice stížnost na neplatnost voleb do městského zastupitelstva. Důvodem je loterijní kampaň SMM. „Chceme upozornit na nedostatek v zákoně a podat důkaz, že si sdružení kupovalo voliče. Projdou-li marketingové postupy v kampani, vzniká otázka, kolik by stálo vyhrát krajské nebo parlamentní volby,“ vysvětluje protest současný primátor. „Pak by se voliči kupovali a tradiční soutěž politických stran by šla úplně stranou,“ obává se. Podle Jeníčkové by se v demokratické straně, jakou je ODS, měl touto záležitostí zabývat zastupitelský klub, tam se však o protestech vůbec nejednalo. „Jednání jsou vedena jinde,“ konstatuje. Zelenka se však obává, že občanští demokraté by mohli u soudu uspět z jednoho prostého důvodu: Manželka městského právníka a zároveň předsedy oblastní rady ODS v Mostě Daniela Voláka je totiž mosteckou státní zástupkyní…

Povolební složení mosteckého zastupitelstva (45 křesel)
Strana - počet mandátů

  • SMM 18
  • ODS 11
  • KSČM 8
  • ČSSD 6
  • SNK ED 2
  • Našli jste v článku chybu?