Menu Zavřít

Kdo bude radit?

13. 4. 2006
Autor: Euro.cz

PPP projekty

MMF24

PRAHA (men) - Realizace projektů PPP (Public Private Partnership) v České republice postoupila. Minulý týden byly vypsány dva tendry, které se těchto projektů týkají.
Ministerstvo dopravy zahájilo výběrové řízení na hlavního poradce a projektového manažera pro uskutečnění pilotního PPP projektu výstavby dálnice D3 v úseku mezi Táborem a Bošilcem. Zadavatel očekává, že do tendru se přihlásí konsorcia finančních, právních a technických poradců, která mají zkušenosti s přípravou a realizací PPP projektů v oblasti infrastruktury. Zájemci mohou podávat nabídky do 8. června. Předpokládaná cena zakázky je 240 milionů korun. Investiční náklady na výstavbu dálničního úseku se odhadují na jedenáct miliard korun. Jak vyplývá z údajů PPP Centra, kontrakt se soukromým investorem bude uzavřen na třicet let. Doba výstavby třicetikilometrového úseku dálnice je plánována na šest let.
Druhé výběrové řízení na projekt partnerství veřejného a soukromého sektoru vypsalo město Brno. Ve veřejném tendru hledá poradce na zpracování strategie řešení a studii proveditelnosti. Radnice odhaduje, že hodnota zakázky by mohla dosáhnout až 9,5 milionu korun.
Metodou PPP by měla být provedena také regenerace brownfieldu Ponava, který se nachází v těsné blízkosti brněnského městského parku Lužánky. Nevyužívaný prostor, jenž zabírá plochu 315 hektarů, by se měl změnit na sportovní a kulturní centrum. Areál bude zahrnovat fotbalový stadion a krytou halu pro různé druhy sportu včetně ledního hokeje. Urbanistická studie navrhuje také výstavbu dvoupatrových garáží, které budou mít na střeše fotbalové hřiště. V současné době se předpokládá, že náklady se budou pohybovat kolem dvou miliard korun. Výstavba sportovního areálu by se měla uskutečnit v letech 2008 až 2010.
Regenerace městské části Ponava byla zařazena mezi pilotní projekty Public Private Partnership. V současné době jich PPP Centrum registruje celkem sedm. V přípravě nejdále pokročilo ministerstvo spravedlnosti, které minulý týden podepsalo smlouvy s poradci na výstavbu věznice a dvou justičních areálů. Poradci mají za úkol připravit podklady pro výběrové řízení na strategického partnera.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).