Menu Zavřít

KDO HLEDÁ, NAKONEC NAJDE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Slovensko se svým podílem by bylo v šachu.

Doporučení řídícího výboru pro privatizaci bank zní, že jednání mezi Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Investiční a Poštovní bankou (IPB) o prodeji akcií Komerční banky (KB) by již mělo začít. IPB totiž drží balík minimálně patnácti procent akcií Komerční banky a je ochotna jej prodat. EBRD je zřejmě ochotna jej koupit a možná i pomoci státu s privatizací Komerční banky. Ostatně, jak uvedl ministr financí Pavel Mertlík, byla to právě EBRD, která jako pr vní ohlásila svůj zájem o vstup do Komerční banky.

Až tak špatnou myšlenkou doporučení řídícího výboru o společném postupu státu a EBRD při prodeji strategického balíku akcií KB není. Jednak by tak mohl stát ušetřit investici kolem necelých tří miliard korun a jednak by se tak mohlo pomoc i - opět státu - vyšachovat ze hry slovenskou stranu. Současně by se majetkové vztahy v Komerční bance zřejmě dostaly z nynějšího dočasného patu daného tím, že je stále zablokováno navyšování kapitálu v KB, jež by jednoznačně mohlo dopomoc i státu k majoritě. Získání majoritního balíku slíbil stát ve svém inzerátu na prodej podílu v této bance.

IPB bude pro.

Vezměme výše uvedené bod po bodu podrobněji. Podle původního materiálu ministerstva financí měl sám stát, respektive FNM, odkoupit od Investiční a Poštovní banky alespoň patnáct procent akcií KB. Šlo by o nákup necelých tří milion ů akcií banky. Při maximální ceně navrhované ministerstvem na úrovni 750 korun za jednu akcii by taková transakce vyšla státní kasu zhruba na dvě a čtvrt miliardy korun. Koupila-li by tento balík EBRD, nemusel by si na to stát, vlastních zdrojů nema je, půjčovat. S velkou pravděpodobností bude IPB ochotna svůj podíl v KB prodat, protože díky jeho velikosti jistě není tou největší štikou. Bylo by jí sice možná milejší prodávat státu a bavit se přitom o tom, že by jí na oplátku Kom erční banka přenechala svůj desetiprocentní podíl v České pojišťovně, ale do obchodu půjde zřejmě i tak. Přestože lze očekávat tvrdá vyjednávání o ceně, neboť podle informací týdeníku EURO je banka přesvědčena, že svůj podíl dokáže na trhu realizovat za cenu 900 korun za jednu akcii.

Slovensko mimo hru?

V současné době stát prostřednictvím Fondu národního majetku drží zhruba 49 procent akcií Komerční banky. Z tohoto balíku má ovšem nadále slovenský stát, respektive jeho Fond národního majetku, právo na 13,6 procenta základn ího jmění banky. Svůj požadavek na vydání akcií uplatňuje dokonce soudní cestou. Jde o reciproční vlastnictví. Český FNM zase vlastní podíl ve Všeobecné úverové bance (VÚB), přičemž sám bývalý generální ředitel Richard Salzmann označoval výměnu obou podílů, za níž slovenská strana požadovala doplatek jednu až d vě miliardy korun, za gordický uzel privatizace. Vydaný inzerát na prodej státního podílu v KB nemá jasně deklarované vlastnické vztahy, ale obsahuje pouze slib prodeje majoritního balíku. Byly-li by přitom vydány akcie slovenské straně, měl by náš stát v KB pouze kolem 35 procent akcií. Výměnu akcií KB a VÚB podmiňuje slovenská strana několikamiliardovým doplatkem, na což nechce český kabinet přistoupit. Nákup akcií od IPB by rozhodně srazil šance Slovenska získat odstupné.

Pokud by však stát při privatizaci postupoval ve shodě s EBRD, jež by zakoupila přes patnáct procent akcií KB, což doporučuje řídící výbor, daly by obě strany majoritní balík v pohodě dohromady, a řešení sporu by tak mohlo počkat.

EBRD jen na čas.

MMF24

Znamenalo by to ovšem, že by stát musel s EBRD ohlásit jednání ve shodě a prodávat balík akcií KB společně. Evropská banka by potom v rámci privatizace Komerční banky prodala svůj podíl vybranému strategickému partnerovi. Nezůstala by tedy v bance jako jeden z majitelů delší dobu, ale pouze půl roku či rok - do ukončení privatizace. Možná by zřejmě byla i ta varianta, že by budoucí strategický partner souhlasil s tím, že půjde s EBRD do konsorcia, případně že by její podíl v KB odkoupil až po určité, předem stanovené době. Doporučení řídícího výboru je jakousi rozumnou obezličkou z nynějšího nejasného postavení státu v Komerční bance.

V každém případě EBRD jako jeden z majitelů by jistě Komerční bance na trzích pomohl v roli stabilního spoluvlastníka s výborným renomé. Stejného efektu ostatně dosáhla loni Česká spořitelna, když se jí podařilo proda t 11,9procentní balík svých akcií EBRD. A trh to samozřejmě bral a ocenil jako pozitivní krok.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).