Menu Zavřít

Kdo musí platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti

12. 2. 2018
Autor: Euro.cz

Prodej nemovitosti představuje příjem, a podléhá tedy dani z příjmu. Existuje ale řada případů, kdy je prodávající od daně osvobozen

Na úvod je nutno poznamenat, že daň z příjmu z prodeje nemovitosti není to samé jako daň z nemovitosti. Daň z nemovitých věcí už letos nejspíš platit nebudete, protože nemovitost jste prodali a za tuto daň je zodpovědný nový majitel, který měl do konce ledna povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. U daně z příjmu to není tak jednoduché. Každý finanční příjem by totiž měl vstoupit do vašeho daňového přiznání k dani z příjmu za minulý rok, a měl by tedy podléhat dani z příjmu. Podmínky, za jakých jste povinni z takového příjmu zaplatit daň z příjmu a kdy jste od daně osvobozeni, jsou popsány v § 4 a v § 10 zákona o dani z příjmu (ZDP). U prodeje nemovitosti je tak možné najít mnoho případů, kdy bude váš příjem od daně z příjmu osvobozen.

Daň nemusíte platit (tedy jste osvobozeni), pokud nemovitost vlastníte alespoň pět let, respektive přesáhne-li doba mezi jeho nabytím a prodejem dobu pěti let. Pokud jste měli v prodávané nemovitosti bydliště bezprostředně před prodejem, tak se tato lhůta (časový test) zkracuje na dva roky. V obou případech však pro podnikatele platí, že nemovitost po celou dobu trvání příslušné lhůty (tedy dva nebo pět let) nesmí být zahrnuta v obchodním majetku.

Pojem bydliště je definován § 2 odst.

4 ZDP. Bydlištěm poplatníka na území ČR se rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat.

Bližší definici stálého bytu potom doplňuje pokyn Generálního finančního ředitelství D-6.

V případě převodu členských práv družstva nepodléhá takto nabytý příjem dani z příjmu fyzických osob stejně jako u bytu v osobním vlastnictví v případě, že doba mezi nabytím členských práv a jejich převodem přesahuje dobu pěti let.

Ještě v jednom případě však nebude třeba daň z příjmu platit. A to pokud podle § 4 odst. 1 písm. u) zákona o dani z příjmu do jednoho roku od přijetí peněz z prodeje použijete tuto částku na uspokojení svých bytových potřeb nebo pokud jste odpovídající částku vynaložili na řešení bytových potřeb v roce předcházejícím. Přijetí peněz je však potřeba oznámit vašemu finančnímu úřadu.

Pokud podmínky pro osvobození od daně z příjmu nesplňujete, jste povinni státu tento příjem přiznat a zdanit. To učiníte v rámci řádného termínu pro přiznání daně z příjmu, tj. do konce března následujícího roku po prodeji (je-li poslední den března sobota nebo neděle, je posledním dnem následující pondělí).

Potřebujete formulář pro přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Příjmy a výdaje podle § 10 budete uvádět v příloze 2. Jako výdaj proti příjmu z prodeje nemovitosti uvedete vámi zaplacenou kupní cenu. Daň z příjmu tak budete platit pouze z případného kladného rozdílu.

Do výdajů lze kromě ceny nemovitosti, za kterou jste ji nabyli (nebo dle znaleckého posudku při nabytí daru či dědického usnesení při nabytí dědictvím), započítat i náklady spojené s prodejem nemovitosti a daň z převodu nemovitosti.

Při prodeji nemovitostí, které jste nabyli v rámci dědictví po zůstaviteli, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem či manželkou, se pětiletý časový test zkracuje o dobu, po kterou zůstavitel či zůstavitelé nemovitost prokazatelně vlastnili.

Příbuzenství v řadě přímé definuje občanský zákoník v § 117. Přímými příbuznými jsou například prarodiče a vnuci, rodiče a děti apod.

Pět případů

kdy je prodávající osvobozen od daně z příjmu při prodeji nemovitosti ?? Využití získaných peněz pro uspokojení vlastní bytové potřeby.

?? Minimálně dva roky bydliště v prodávané nemovitosti (bydliště nemusí být totožné s trvalým bydlištěm).

?? Vlastnictví nemovitosti minimálně pět let. ?? Dědictví – časový test splnil zůstavitel.

MMF24

?? Převod členských práv k družstevnímu bytu (opět pětiletý časový test).

O autorovi| Finance.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).